Καϊζέν: Οι μικρές πράξεις θέτουν τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις

Καϊζέν: Οι μικρές πράξεις θέτουν τις βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις

Οι μικρές πράξεις είναι η πεμπτουσία του Καϊζέν. Κάνοντας μικρά βήματα, τόσο μικρά ώστε να φαίνονται υποτυπώδη ή ακόμα και αστεία, θα προσπεράσετε με ηρεμία όσα εμπόδια ανέτρεπαν ως τότε τα σχέδιά σας.

Αργά αλλά ανώδυνα, θα καλλιεργήσετε την προδιάθεση για συνεχείς επιτυχίες και θα θέσετε τα θεμέλια για μια μόνιμη πορεία προς την αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής σας.

Οι μικρές πράξεις θέτουν τις βάσεις για τα περισσότερα προγράμματα αλλαγής ή βελτίωσης με βάση το Καϊζέν, για έναν ευνόητο λόγο: όσο κι αν προετοιμάζετε τον εαυτό σας και εξασκείστε στις μικρές ερωτήσεις ή σκέψεις, κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσετε και στις πράξεις.

Αυτό ισχύει είτε θέλετε να κρεμάσετε μια πινακίδα για τη νέα σας επιχείρηση είτε για να αντιμετωπίσετε ένα δύστροπο μέλος της οικογένειάς σας. Επειδή όμως πρόκειται για το Καϊζέν, οι πρώτες σας ενέργειες θα είναι πολύ μικρές – τόσο μικρές ώστε μπορεί να τις θεωρήσετε αλλόκοτες ή και αστείες. Δεν πειράζει. Μια μικρή δόση χιούμορ βοηθάει όταν προσπαθείτε να επιφέρετε αλλαγές στη ζωή σας. Ιδού μερικά εξαιρετικά παραδείγματα πράξεων Καϊζέν:

Να καταργήσετε τις σπατάλες: Αφαιρέστε ένα προϊόν από το καλάθι σας, προτού κατευθυνθείτε προς το ταμείο του σούπερ-μάρκετ.

Να ξεκινήσετε γυμναστική: Ανεβείτε – ναι, απλά ανεβείτε! – πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο για λίγα λεπτά κάθε πρωί.

Να διαχειριστείτε το στρες σας: Μια φορά την ημέρα, σημειώστε σε ποιο σημείο του σώματός σας εντοπίζεται η έντασή σας (Στον αυχένα σας; Στη μέση σας; Στους ώμους σας;) κι ύστερα πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Να συγυρίσετε το σπίτι: Επιλέξτε ένα σημείο του σπιτιού, βάλτε το ρολόι σας να χτυπήσει σε πέντε λεπτά κι αρχίστε. Σταματήστε μόλις κουδουνίσει!

Διαβάστε επίσης: Η εξέλιξη έρχεται μέσα από την αλλαγή όσο “σκληρή” και αν είναι μερικές φορές

Να μάθετε μια ξένη γλώσσα: Απομνημονεύστε μία λέξη κάθε μέρα. Αν σας φαίνεται δύσκολο, δοκιμάστε μία λέξη την εβδομάδα.

Να κοιμάστε περισσότερο: Πηγαίνετε για ύπνο ένα λεπτό πιο νωρίς κάθε βράδυ ή μείνετε ένα λεπτό περισσότερο στο κρεβάτι κάθε πρωί.

Αυτές οι μικρές πράξεις ακούγονται περίεργες στους αμύητους. Ωστόσο, αν έχετε πασχίσει να κάνετε κάποια μεγάλη αλλαγή – όπως ας πούμε το να χάσετε δέκα κιλά, να αλλάξετε καριέρα ή να σταθεροποιήσετε κάποια κλονισμένη σχέση – και αποτύχατε, θα εκτιμήσετε το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι μικρές αλλαγές.

Θυμηθείτε ότι οι μεγάλες και τολμηρές προσπάθειες για αλλαγή μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές. Πολλές ανάλογες προσπάθειες δε λαμβάνουν υπόψη τους τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο σας: την έλλειψη χρόνου, τα περιορισμένα σας οικονομικά ή και τη βαθιά ριζωμένη αντίδρασή σας προς την όποια αλλαγή.

Οι μικρές πράξεις απαιτούν ελάχιστο χρόνο ή χρήμα και είναι ευχάριστες ακόμα και σε όσους δεν έχουν μεγάλα αποθέματα θέλησης.

Οι μικρές πράξεις ξεγελούν το μυαλό και το κάνουν να σκέφτεται: Για στάσου, αυτή η αλλαγή είναι τόσο μηδαμινή ώστε δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Δεν είναι ανάγκη να αγχωθείς. Εδώ δεν κινδυνεύεις ούτε να αποτύχεις ούτε να στενοχωρηθείς.

Με το να προσπερνούν την αντίδραση του φόβου, οι μικρές πράξεις επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αναπτύξει νέες και μόνιμες συνήθειες, σε ρυθμό μάλιστα που μπορεί να αποδειχθεί αναπάντεχα γοργός!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robert Maurer «ΚΑΪΖΕΝ: Μικρά βήματα για τα σπουδαία πράγματα» από τις εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα