Η Caretta Caretta είναι η 2η μεγαλύτερη χελώνα με σκληρό κέλυφος στον κόσμο.
Οι ενήλικες έχουν μέσο βάρος από 100 έως 150 kg ενώ το καβούκι τους φτάνει σε μήκος μέχρι και τα 120 cm. Το μέγιστο βάρος που έχει καταμετρηθεί είναι 545 kg και το μέγιστο μήκος κελύφους είναι 213 cm. Το κεφάλι και το καβούκι έχουν χρώμα από κίτρινο-πορτοκαλί προς κοκκινωπό-καφέ, ενώ το κάτω μέρος τους είναι συνήθως ωχρό κίτρινο. Ο λαιμός και οι πλευρές της χελώνας είναι καφέ πάνω και κίτρινες στο πλάι και στο κάτω μέρος.
Η Ελλάδα και κυρίως οι ακτές της Ζακύνθου και της Κυπαρισσίας είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος στη Μεσόγειο, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως.
Τις χελώνες Caretta Caretta τις συναντάμε εκτός από τη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα και στις εκβολές, ενώ τα θηλυκά βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Ο ρυθμός της αναπαραγωγής τους είναι χαμηλός, αφού τα θηλυκά γεννούν τέσσερις κατά μέσο όρο ομάδες αυγών κάθε 2-3 χρόνια.
Πρόσφατα, το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) έδωσε στη δημοσιότητα μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία, σχετικά με τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ στον αριθμό τους.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο 2018, δηλαδή κατά την περίοδο ωοτοκίας, τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου καταμέτρησαν 1.464 φωλιές στις 6 παραλίες του Κόλπου Λαγανά.
Οι περισσότερες από τις μισές φωλιές βρίσκονται στην παραλία των Σεκανίων που θεωρείται ως το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Caretta Caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Κατά το 2018, στις 783 φωλιές των Σεκανίων, φιλοξενήθηκαν 93.960 αυγά, που ακόμα κι αν εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, δεδομένου ότι μόνο ένας στους χίλιους νεοσσούς καταφέρνει να ενηλικιωθεί.