Το καλό και το κακό το κάνουμε πρώτα μέσα μας και ύστερα στους άλλους

Το καλό και το κακό το κάνουμε πρώτα μέσα μας και ύστερα στους άλλους

Όλοι είμαστε ένα. Όλα τα όντα και όλα τα πράγματα αποτελούν κομμάτια μίας ασύλληπτης μονάδας, ενός συνόλου, που είναι διαφορετικό από το άθροισμα των μερών του, ενός παγκόσμιου Γκεστάλτ (Γκεστάλτ είναι γερμανική λέξη για τη μορφή ή το σχήμα. Στην ψυχολογία ο όρος χρησιμοποιείται για να εκφράσει την έννοια της «ολότητας», την ουσία ή το σχήμα της ολοκληρωμένης μορφής μιας οντότητας).

Όσο παραμένουμε κλειδωμένοι στο μικρόκοσμο των δογμάτων, των φόβων, των προσωπείων, των εγωισμών, είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε αυτή την ενότητα και να αναγνωρίσουμε ότι τα όρια που θέτουμε ανάμεσα σε μας και τους άλλους είναι ένας περιορισμός που στην ουσία δεν αποτελεί παρά μία ψευδαίσθηση.

Το μυστήριο έγκειται στο ότι παρ’ όλο που είμαστε όλοι ένα, η συνείδηση της ατομικότητας παραμένει. Αρχικά, η ατομικότητα αυτή παρουσιάζεται σαν μέρος του εαυτού μας, ένας ψευδής εαυτός που ορισμένοι αποκαλούν «Εγώ».

Όταν, όμως, υπερβαίνουμε τον εγωισμό μας έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε μία πιο καθαρή και υπερβατική προσωπικότητα, που επιτρέπει την ένωση κα τη συγχώνευση με την οικουμενική Συνείδηση, διαλύει όλα τα ψευδή εγώ και αναδύει την πλήρη επίγνωση μιας νέας ταυτότητας.

«Είμαι αυτός που είμαι» είπε ο Θεός στο Μωυσή. «Εγώ Ειμί» είπε ο Ιησούς όταν συνελήφθη στον δενδρόκηπο «και όλοι έπεσαν στο έδαφος ακούγοντάς Τον».

Και οι δύο αυτές δηλώσεις είναι όμοιες και αναφέρονται σε μία ταυτότητα που βασίζεται στην απόλυτη γνώση του εαυτού και επομένως του οτιδήποτε υπαρκτού.

Διότι, αυτό το «Εγώ Ειμί» αποτελεί την έκφραση της οικουμενικής μονάδας που διαθέτει πλήρη επίγνωση του εαυτού της.

Σε πρακτικό επίπεδο είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν προκαλέσω κακό σε κάποιον βλάπτω τον εαυτό μου.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν βοηθάω τον συνάνθρωπό μου ευεργετώ εμένα τον ίδιο.

Η αγάπη για τον εαυτό μου είναι η αγάπη μου για τους άλλους. Όταν αγαπάω τους άλλους αγαπάω το Θεό και όταν αγαπάω το Θεό αγαπάω τον εαυτό μου.

Αυτή είναι η ουσία όλων των ιερών διδασκαλιών.

Μέσω της αγάπης κατανοούμε την ολότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα