Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να χάσετε βάρος, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζετε

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή να χάσετε βάρος, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζετε

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι κρύοι χειμερινοί μήνες σας χαλάρωσαν λίγο όσον αφορά στην υγεία σας. Συνήθως, το χειμώνα αφηνόμαστε και είναι λογικό. Στατιστικά, οι άνθρωποι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Τώρα, φυσικά, η υγεία δεν αφορά μόνο στο βάρος σας. Για την ακρίβεια, όταν θα είστε 80 ετών, θα είναι πιο επικίνδυνο να είστε λιποβαρείς παρά υπέρβαροι. Ωστόσο, μια υγιή περιφέρεια μέσης – ειδικά η αναλογία περιφέρειας – γλουτών – είναι κάτι που θα ωφελήσει την υγεία σας συνολικά.

Τούτου λεχθέντος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη υπόθεση. Αλλά το καλοκαίρι ίσως διευκολύνει την προσπάθειά σας και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη D

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσλαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη D λόγω της έκθεσης στον ήλιο σε σύγκριση με τον χειμώνα. Και αν και οι Έλληνες βλέπουμε λίγο ήλιο το χειμώνα, συνήθως είμαστε κουκουλωμένοι μέσα σε μπουφάν, παλτό ή ακόμα και με γάντια.

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών αποκαλύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D περιορίζουν την διάσπαση του λίπους και πυροδοτούν την αποθήκευσή του. Οπότε η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο βοηθά πράγματι τον οργανισμό σας να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες για ενέργεια, αντί να τις μετατρέπει σε λιπώδη ιστό.

Βέβαια, ακόμα κι αν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο, υπάρχει και πάλι η πιθανότητα να έχετε έλλειψη βιταμίνης D. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ο περισσότερος χρόνος έξω στη φύση μπορεί να σας βοηθήσει με πολλούς τρόπους

Όταν κάνει κρύο, οδηγούμε περισσότερο, παρκάρουμε όσο πιο κοντά στον προορισμό μας μπορούμε και δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να περάσουμε χρόνο έξω. Αντιθέτως, το καλοκαίρι, τείνουμε να περπατάμε ή να κάνουμε ποδήλατο μέχρι τον προορισμό μας και να μην ενοχλούμαστε αν παρκάρουμε μακριά.

Οι αλλαγές στον βαθμό έκθεσης στο φως και στους κιρκάδιους ρυθμούς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους νευροδιαβιβαστές της χαράς, όπως τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και την νορεπινεφρίνη, όπως επίσης και ορισμένες ορμόνες, όπως τη μελανίνη, που ρυθμίζει όχι μόνο τα ενεργειακά επίπεδα, αλλά επίσης την όρεξη και τον μεταβολισμό.

Όντας έξω, ειδικά στη φύση, και ειδικά όταν αυτή είναι ανθισμένη και γεμάτη χρώματα, επιδράτε θετικά στη διάθεσή σας. Οι μέρες είναι μεγαλύτερες και τα βράδια πιο ζεστά. Πιθανότατα να κινείστε περισσότερο. Το καλοκαίρι σας παρέχει την ευκαιρία να περπατήσετε για αρκετή ώρα, να κολυμπήσετε, να πάρετε το ποδήλατό σας και να παίξετε διάφορα αθλήματα.

Οι τροφές που επιλέγουμε είναι διαφορετικές

Ο ζεστός καιρός τείνει να μας κάνει να τρώμε ελαφρύτερα και λιγότερο. Εκτός από αυτό, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες το χειμώνα, επειδή ιστορικά, υπήρχε λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Και θυμηθείτε ότι μαζί με το κρύο έρχεται και μια γενικότερη πτώση διάθεσης, αυξημένη όρεξη για φαγητό, ζάχαρη και τροφές που ανακουφίζουν τη δυσανασχέτηση.

Έτσι, λοιπόν, προτιμάμε καλοκαιρινές τροφές, όπως μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι και καρπούζι. Όλα αυτά περιέχουν λιγότερες θερμίδες και περισσότερο νερό.

Νερό

Το καλοκαίρι, η πρόσληψη νερού είναι πιθανότερο να αυξηθεί λόγω της δίψας και των τροφών που προαναφέραμε. Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν πια το νερό με την απώλεια βάρους. Το νερό βοηθά τον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες, ασχέτως του βαθμού δραστηριότητας. Ό,τι κι αν τρώτε ή πίνετε, ο οργανισμός σας χρειάζεται να εργαστεί για να το μεταβολίσει. Λίγα λεπτά αφότου έχετε πιει νερό, ο μεταβολισμός μπορεί να αυξηθεί κατά 24 – 30%. Ένα καθόλου ασήμαντο ποσοστό.

Καλοκαιρινά βότανα

Αρωματικά καλοκαιρινά βότανα, κόλιαντρο, μαϊντανό, μέντα και εστραγκόν είναι φυσικές διουρητικές και αποτοξινωτικές ουσίες και απομακρύνουν το επιπλέον νερό και τις τοξικές ουσίες από τον οργανισμό.

Επιπλέον, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το δυνατό, φρέσκο άρωμά τους μπορεί να ενεργοποιήσει τις ορμόνες κορεσμού, κάτι που θα σας κάνει να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Γι’ αυτό, προετοιμαστείτε και χρησιμοποιήστε τις παραπάνω στρατηγικές για να αποκτήσετε έναν υγιέστερο οργανισμό αυτό το καλοκαίρι και να προετοιμαστείτε για τον επερχόμενο χειμώνα.

https://flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13411-015-0042-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958
https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02982710?LI=true
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200003233421206
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22998754
https://www.nature.com/articles/1602346#bib6

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα