Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές μας είναι τόσο πολύτιμες;

Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές μας είναι τόσο πολύτιμες;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανακύπτει το ίδιο ερώτημα. «Τελικά, αξίζει να κάνω διακοπές; Μήπως χαλάσω αρκετά χρήματα; Μήπως είναι καλύτερα να μείνω πίσω, για να προλάβω δουλειές που χρειάζεται να γίνουν; Ίσως περάσω καλά και εδώ στο σπίτι μου». Φαίνεται μάλιστα να επικρίνουμε αυστηρά τους πολιτικούς, οι οποίοι φαίνεται να κάνουν διακοπές, μας φαίνεται ανεύθυνο από μέρους τους, ενώ τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά.

Ξεχνάμε όμως το στρες που όλοι μας έχουμε συσσωρεύσει μέσα στο χρόνο. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το ελέγξουμε, να το ξεχάσουμε και ότι το σώμα μας μπορεί να συνεχίσει να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις των εργασιακών ημερών. Τα οφέλη των διακοπών όμως είναι πολλαπλά και πραγματικά απαραίτητα. Δεν εξαντλούνται σε ένα άρθρο, αλλά εδώ θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε με τα πιο λογικά και απλά επιχειρήματα, ώστε να μη θυσιάσετε τις φετινές σας διακοπές.

Γιατί οι διακοπές μας είναι τόσο πολύτιμες;

1. Ανάκτηση της σωματικής και ψυχικής μας ενέργειας

Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος που οι διακοπές σας είναι απαραίτητες είναι ότι σας βοηθούν να ανακτήσετε τη σωματική και ψυχική σας ενέργεια ώστε στη συνέχεια να αποδώσετε καλύτερα και να πλησιάσετε τους επιθυμητούς σας στόχους, όταν πια επιστρέψετε.

Θα ανακτήσετε τις ώρες ύπνου σας, το στρες και το άγχος θα ξεθωριάσουν, η αρτηριακή σας πίεση θα πέσει και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρετε πίσω κάποια χρόνια ζωής. Αυτή η ξεκούραστη περίοδος έχει εκπληκτικές επιδράσεις, χαλαρώνει τον εγκέφαλο και τους μύες σας και σας επιτρέπει να χαλαρώσετε πραγματικά.

Και όταν επιστρέφετε στην εργασία σας, νιώθετε τη διαφορά, τα κίνητρά σας είναι αρκετά ψηλότερα και ήδη σκέφτεστε τις επόμενες διακοπές σας και πώς μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα στην εργασία σας, ώστε να μπορείτε να τις κάνετε, όταν έρθει η ώρα.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών, ο νους σας θα είναι σε μια τόσο διαφορετική κατάσταση που θα μπορεί να διαμορφώσει υπέροχες λύσεις και ιδέες για πολλές πλευρές της ζωής σας. Αν αυτό συμβεί, μη φοβηθείτε να τις καταγράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί, αλλά αφού το κάνετε, αφήστε το στην άκρη και κάντε κάτι διασκεδαστικό για να ξεχάσετε τη δουλειά.

2.  Αφήνετε τη ζώνη ασφαλείας σας και έτσι προκαλείτε τον εαυτό σας να ξεπεράσει όριά του

Οι διακοπές αποδεικνύονται ιδανικές γι’ αυτό. Προσκαλείτε τον εαυτό σας να γνωρίσει νέα μέρη, νέους ανθρώπους και ακόμα και να προσαρμοστεί σε μια νέα γλώσσα ή σε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα. Όντας μακριά από το σπίτι σας, το πνεύμα σας θα είναι πιο ανοιχτό από πριν ώστε να δεχτεί νέα πράγματα και να βιώσει νέες εμπειρίες.

Οι διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για να βάλετε στην άκρη όλους εκείνους τους μικρούς περιορισμούς που έχετε στο σπίτι, στην εργασία, στην οικογένειά σας, να είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες ζωής. Το πιθανότερο είναι ότι θα μάθετε κάτι νέο για τον εαυτό σας που δεν γνωρίζατε πριν, για να μπορέσετε να εξελιχθείτε.

3. Σπάτε τα δεσμά της ρουτίνας σας

Εξ ορισμού, στις διακοπές δεν ακολουθείτε τη συνηθισμένη ρουτίνα σας. Οι μέρες σας είναι τελείως διαφορετικές, οι ώρες των γευμάτων και του ύπνου αλλάζουν, δεν βιάζεστε πια, οι μέρες δεν θα σας φαίνονται ατελείωτες. Μια ρουτίνα που παραμένει συνεχώς ίδια είναι ένα τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε έναν δημιουργικό ανθρώπινο νου. Οι διακοπές σπάνε αυτό τον κύκλο καταπίεσης του νου.

4. Αρχίζετε να σχετικοποιείτε την εργασία σας

Επίσης, θα αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα στη δουλειά μπορούν να κυλήσουν ομαλά και χωρίς να είστε εσείς εκεί και αυτό θα σας καθησυχάσει, αλλά θα σας κάνει να εμπιστευτείτε και τους άλλους σε βαθύτερο επίπεδο. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν είστε η δουλειά σας και ότι αυτή δεν σας προσδιορίζει εξ ολοκλήρου ως άτομο. Έχετε τόσα πάθη, ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά.

5. Αντίληψη της ανθρώπινης φύσης σας

Ο οργανισμός μας είναι συνήθως προγραμματισμένος να έχει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή περίοδο και σε εκείνη της ξεκούρασης. Είναι φυσιολογικό να έχετε και μεγάλες περιόδους ανισορροπίας, αλλά αν δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να ανακτήσει εκείνη την ισορροπία σε κάποιο σημείο, πιθανότατα θα υποφέρετε. Ασχέτως του πόσο πολύ αγαπάτε τη δουλειά ή τη χρειάζεστε, το σώμα σας θα καταρρεύσει αν δεν του φερθείτε σωστά. Αναρωτηθείτε λοιπόν είναι πραγματικά οκ να θυσιάσετε την υγεία και την ευεξία γι’ αυτό που κάνετε;

 

Εναλλακτική Ατζέντα: Εναλλακτικές Διακοπές και Retreats σε όλη την Ελλάδα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα