Δεν υπάρχει καλός ή κακός καιρός

Δεν υπάρχει καλός ή κακός καιρός

Άλλες φορές ο ουρανός σκοτεινιάζει, άλλες ο ουρανός θυμώνει και ρίχνει στη γη σταγόνες βροχής, άλλες βγάζει έναν λαμπερό ήλιο. Διάφορες μορφές καιρού που εμφανίζονται πότε τη μία και πότε την άλλη μέρα, άλλοτε προειδοποιούν και άλλοτε έρχονται εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα. Άλλες φορές τρέχουμε στο δρόμο με ομπρέλες για να μη βραχούμε τρέχοντας σαν τρελοί στους δρόμους και άλλες τρέχουμε στις παραλίες για να βρούμε λίγη δροσιά.

Ο καλός και ο κακός καιρός; έτσι θέλουμε να τους διαχωρίζουμε αυστηρά μέσα στο μυαλό μας. Ο κάθε καιρός όμως έχει τη δική του αξία και μπορεί αν τον αξιοποιούμε σωστά, να συνδράμει με ωφέλιμο τρόπο στην ψυχολογία μας. Η βροχή έτσι όπως τρέχει με ορμή, πόσο μπορεί να καθαρίσει και να ωφελήσει την ψυχή μας; Και ο ήλιος; Πόσες φορές μας έχει ξεκουράσει, μας έχει κάψει, μας έχει αναγεννήσει; Ακόμα και το χιόνι που πέφτει και σκεπάζει τις πλατείες, τα παγκάκια, τους δρόμους, τις παιδικές χαρές; Πόση χαρά μας έχουν δώσει οι νιφάδες χιονιού και έχουν χαρίσει τόσες όμορφες στιγμές στην παιδική μας ηλικία;

Όλα μπορούν να μας προσφέρουν κάτι καλό. Ακόμα και ο σκοτεινός ουρανός; πόσες φορές η ψυχή μας βρήκε λύτρωσε ή πόθησε να κρυφτεί μέσα σε μία αγκαλιά εκείνες τις στιγμές που η αστραπή χτυπούσε τη γη σκληρά και αδυσώπητα.

Όλα τα πράγματα έχουν θετικές πλευρές, όλα έχουν να μας προσφέρουν κάτι όμορφο και χρήσιμο. Και αν εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο να αισθάνεται χαρά σε όλα τα είδη καιρού, τότε θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καιρός που να είναι κακός. Υπάρχουν απλώς πολλά και διαφορετικά είδη όμορφου καιρού! Όλοι οι καιροί είναι όμορφοι, όλοι έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όλοι μπορούν να ωφελήσουν την ψυχολογία μας και τον εσωτερικό μας κόσμο. Ας τους αξιοποιούμε έτσι ώστε να μπορούν να μας ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη – Δημοσιογράφος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα