Οι καλύτεροι επενδύουν στα καλύτερα

Οι καλύτεροι επενδύουν στα καλύτερα

Μια κοινή συνήθεια που έχω παρατηρήσει ότι μοιράζονται οι εξαιρετικοί ηγέτες που συμβουλεύω είναι ότι φροντίζουν να περιβάλλονται πάντα από τα ποιοτικότερα πράγματα.
Οδηγούν τα καλύτερα αυτοκίνητα, ζουν στα καλύτερα σπίτια, και φορούν τα καλύτερα ρούχα. Γενικά, η φιλοσοφία τους φαίνεται να είναι “θέλω να είμαι ο καλύτερος, έτσι είναι λογικό να επενδύω στα καλύτερα”.
Το σημαντικό είναι ότι είχαν αυτή την πεποίθηση και πριν πετύχουν.

Η επιτυχία είναι, πάνω απ’ όλα, μια νοητική κατάσταση.
Πρέπει να πιστεύετε στις δυνατότητες και τις δυνάμεις σας προτού τους δώσετε πνοή.
Πρέπει να πιστεύετε ότι είστε εξαιρετικοί προτού γίνετε κάτι εξαιρετικό.
Αυτό το αποκαλώ “συναισθηματικό σχεδιασμό”.
Για να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα στην εξωτερική σας ζωή πρέπει να δημιουργήσετε μέσα σας, συναισθηματικά και ενστικτωδώς, μια εικόνα του οράματός σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχω βρει για να τα καταφέρετε είναι να φροντίζετε ώστε όλα γύρω σας να είναι κορυφαίας ποιότητας.
Θυμάμαι ένα βιβλίο που διάβασα πριν από χρόνια, γραμμένο από τον Αλ Κοράν, έναν ταχυδακτυλουργό, με τίτλο Bring Out The Magic in Your Mind.
Μία από τις ιδέες που συγκράτησα είναι ότι για να γίνετε επιτυχημένοι πρέπει να πάτε εκεί όπου βρίσκονται οι επιτυχημένοι άνθρωποι.
Ακόμη κι αν έχετε μόνο 10 δολάρια, πηγαίνετε για καφέ στο καλύτερο μαγαζί της πόλης.
Το επιχείρημά του;
Το περιβάλλον διαμορφώνει τα συναισθήματά σας. Και τα συναισθήματα παρακινούν τις πράξεις σας.
Αν νιώθετε κορυφαίοι, θα συμπεριφέρεστε αντίστοιχα.

Επενδύστε στα καλύτερα. Να αγοράζετε τα ποιοτικότερα αγαθά που μπορείτε με τα χρήματα που διαθέτετε. Καλύτερα να αγοράσετε ένα εξαιρετικό ζευγάρι παπούτσια αντί τρία φτηνά (θα κρατήσουν περισσότερο και θα νιώθετε πιο ωραία όταν τα φοράτε).
Λατρεύω το ρητό: ” Την ποιότητα τη θυμόμαστε για καιρό αφότου ξεχάσουμε την τιμή”. Είναι αλήθεια.

Σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνω τον παράλογο εθισμό στα υλικά αγαθά.
Απλώς λέω ότι αν όντως θέλετε να αντιπροσωπεύετε το καλύτερο (και ξέρω ότι το θέλετε), τότε πρέπει να έχετε γύρω σας ό,τι καλύτερο.
Όταν ανταμείβετε τον εαυτό σας με ποιοτικά πράγματα, στέλνετε ένα μήνυμα στο βαθύτερο, αλλά και ανώτερο κομμάτι του, του λέτε: “Αξίζω και μου αξίζει”.
Και το μήνυμα αυτό θα σας εμπνεύσει να φτάσετε ακόμη ψηλότερα, να δουλέψετε ακόμη σκληρότερα και να γίνετε ακόμη καλύτεροι.

Σε οποιονδήποτε λέει ότι η αυταξία μας θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή ώστε τα ποιοτικά προϊόντα να μην επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε, θα απαντούσα με σεβασμό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις παραβλέπουν την αληθινή μας φύση.

Είμαι ένας από τους μεγαλύτερους ιδεαλιστές. Αλλά είμαι και ρεαλιστής (“σε όλα ισορροπία”), είπε ο Βούδας). Σε όλους μας αρέσουν τα όμορφα πράγματα. Μας προκαλούν ευχαρίστηση. Γοητεύουν τις αισθήσεις μας, όπως ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή ένα επιβλητικό βουνό.
Όχι, τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν μακροπρόθεσμη ευτυχία. Και υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που είναι πολύ σημαντικότερα. Ωστόσο είναι και τα υλικά αγαθά σημαντικά.
Οι καλύτεροι επενδύουν στα καλύτερα. Μπορεί να μην σας αρέσει αυτή η άποψη, αλλά οφείλω να σας πω τη δική μου αλήθεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Για μια υπέροχη ζωή” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα