Καλύτερα με τρόπο παρά με κόπο και πόνο

tropos

Του Γιάννη Αραχωβίτη

«Το να πολεμήσεις και να κερδίσεις όλες τις μάχες δεν είναι το ύψιστο σημάδι υπεροχής. Το μεγαλείο και η υπεροχή ενός πολεμιστή φαίνεται όταν μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και την αντίσταση των αντιπάλων του χωρίς να πολεμήσει». – Sun Tzu

Το να αποφεύγουμε τις μάχες ή να κερδίζουμε τους αντιπάλους χωρίς εμπλοκή και συμπλοκή είναι δείγμα σοφίας, εξαιρετικής στρατηγικής και οικονομίας πόρων.

Αυτός που επιζητά συνεχώς την επικράτηση μέσω συγκρούσεων φθείρεται, κουράζεται, εξασθενίζει ώσπου σύντομα καταρρέει. Αντί να κατατροπώνεις εχθρούς στην μάχη είναι καλύτερα να χτίζεις φιλίες και συνεργασίες στην ειρήνη. Αντί να ανοίγεις δρόμους με το σπαθί, γίνε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη, στην δημιουργία, στην καινοτομία.

tropos

Η υπεροχή φαίνεται όταν φτάνεις στην κορυφή και είσαι ακόμα ακμαίος. Γιατί αν φτάσεις τσακισμένος από τις συχνές αψιμαχίες, ακόμα και αν επικράτησες των αντιπάλων στην μάχη, δεν πρόκειται να αντέξεις για πολύ στα ύψη. Καλύτερα με τρόπο παρά με κόπο και πόνο. Προτίμησε τον ελιγμό, την στρατηγική, την διαπραγμάτευση, τον συμβιβασμό, την συνεργασία. Άλλο τόλμη και άλλο απερισκεψία.

Πολλές φορές υπάρχουν μάχες που είναι προτιμότερο να αποφεύγονται. Πολλές μάχες δεν αξίζουν να παλέψεις. Μάθε να επιλέγεις εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης στόχων. Αυτός που επιβιώνει στο τέλος δεν είναι ο εθισμένος στις ατελείωτες και απερίσκεπτες μονομαχίες αλλά αυτός που τις αποφεύγει γιατί δεν του χρειάζονται. Καλύτερα να είσαι σοφός παρά πολεμοχαρής. Καλύτερα να έχεις λιγότερα παρά να ριψοκινδυνεύεις τα πάντα. Καλύτερα εν ζωή παρά να παίζεις με τη ζωή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και δρόμοι προς την κορυφή.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα