Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη χώρα των G20 που απαγορεύει το εμπόριο καρχαρία

Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη χώρα των G20 που απαγορεύει το εμπόριο καρχαρία

Τον Ιούνιο, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα της ομάδας G20 που απαγόρευσε την εισαγωγή και την εξαγωγή πτερυγίων καρχαρία. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης, οδηγίες για την ανασυγκρότηση των εξαντλημένων πληθυσμών ψαριών. Ο νεοψηφισμένος νόμος, που ονομάζεται “Ο νέος νόμος για την αλιεία”, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο καρχαρία, καθώς ο Καναδάς ήταν προηγουμένως, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πτερυγίων καρχαρία εκτός της Ασίας.

Μόνο το περασμένο έτος, πάνω από 148.241 κιλά πτερυγίων καρχαρία εισήχθησαν στον Καναδά, το κόστος των οποίων ανήλθε σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Τα πτερύγια του καρχαρία χρησιμοποιούνται συνήθως για μια σούπα πολυτελείας, η οποία θεωρείται λιχουδιά στις ασιατικές κουλτούρες.

Ο γερουσιαστής Michael MacDonald, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της πρόσφατης απαγόρευσης, δήλωσε ότι “αυτό είναι ένα βήμα μπροστά και αν και δεν είναι το ιδανικό, ωστόσο είναι σημαντικό και στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι «αυτή η πρακτική είναι λάθος, πρέπει να σταματήσει, και ότι ο Καναδάς δεν θα συμμετέχει πλέον στην εισαγωγή αυτών των πτερυγίων “.

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι 10 ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου;

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, με τον Josh Laughren, εκτελεστικό διευθυντή της Oceana Canada, ιδιωτικής ομάδας προστασίας, να δηλώνει στο Reuters ότι, “Με όλους τους νόμους που ψηφίζονται εγείρονται διάφορα θέματα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο νόμος μπορεί και έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους ωκεανούς του Καναδά “.

Η αλιεία των καρχαριών ήταν στην πραγματικότητα παράνομη σε όλη την περιοχή από το 1994, αλλά οι βαριές εισαγωγές στον Καναδά συνέχισαν να τροφοδοτούν τη βιομηχανία. Πριν από τη θέσπιση του νέου νόμου, πτερύγια καρχαριών είχαν απαγορευτεί ήδη, σε 19 καναδικούς δήμους.

Σε πολλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πτερύγια καρχαριών εξακολουθούν να είναι νόμιμα. Ωστόσο, σε 12 αμερικανικές πολιτείες, είναι παράνομο να πωλούν ή και να διαθέτουν πτερύγια καρχαρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρόμοιους νόμους, απαγορεύοντας πλήρως την πώληση πτερυγίων καρχαρία. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δυνατό να παραγγείλετε σούπα με πτερύγια καρχαρία σε όλο τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, παρά τους αυστηρούς νόμους για τη βιομηχανία.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων λένε ότι, η θανάτωση καρχαρία δεν αποτελεί μόνο απειλή για τους πληθυσμούς ιχθύων, αλλά είναι επίσης μια σκληρή βιομηχανία. Σε αυτή τη βάρβαρη πρακτική, ένας ζωντανός καρχαρίας αλιεύεται και έχει πτερύγια, τα οποία του αφαιρούνται ενώ είναι ζωντανός. Το φτωχό ζώο ρίχνεται στη συνέχεια στο νερό, όπου υποφέρει μέχρι να πεθάνει. Εκτιμάται ότι, περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι καρχαρίες αναπαράγονται αργά, αυτό αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για το είδος τους.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα