Πώς να κάνετε τους ανθρώπους να νιώθουν αμέσως θετικά απέναντί σας

Πώς να κάνετε τους ανθρώπους να νιώθουν αμέσως θετικά απέναντί σας

Όποια έκφραση προσώπου δείξετε στους άλλους, θα σας την ανταποδώσουν αμέσως. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η θετική ανταπόκριση σε ένα χαμογελαστό πρόσωπο είναι κάτι που έχει προγραμματιστεί στον εγκέφαλό μας.

Ένα χαμόγελο δίνει στον άλλο το μήνυμα: «Χαίρομαι που σε βλέπω και σε αποδέχομαι». Κι αυτός είναι ο λόγος που όλοι λατρεύουν όσους χαμογελούν συνέχεια, όπως τα μωρά.

Η καθηγήτρια του University College του Λονδίνου, Ρουθ Κάμπελ, ανακάλυψε στον εγκέφαλο έναν «νευρώνα-καθρέφτη», ο οποίος ενεργοποιεί το τμήμα που ευθύνεται για την αναγνώριση προσώπων και εκφράσεων και προκαλεί την άμεση, πανομοιότυπη αντίδραση. Με άλλα λόγια, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, αντιγράφουμε αυτόματα τις εκφράσεις που βλέπουμε.

Στους ανθρώπους, το χαμόγελο εξυπηρετεί βασικά τον ίδιο σκοπό, όπως και στα υπόλοιπα πρωτεύοντα. Με αυτό δείχνουμε στον άλλο ότι δεν έχουμε απειλητική διάθεση απέναντί του και του ζητάμε να μας αποδεχτεί σε προσωπικό επίπεδο. Αυτή η ανταπόκριση είναι μέρος του προγραμματισμού του εγκεφάλου μας.

Διαβάστε επίσης: 9 συμβουλές για να δημιουργήσετε την ιδανική πρώτη εντύπωση

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, το να χαμογελάτε τακτικά είναι μια τόσο σημαντική συνήθεια που πρέπει να αναπτύξετε ως μέρος του σωματικού σας «λεξιλογίου», ακόμη κι όταν δεν νιώθετε τη διάθεση να χαμογελάσετε, επειδή επηρεάζει άμεσα τη στάση των άλλων απέναντί σας και τον τρόπο που ανταποκρίνονται σε εσάς.

Η συνοφρύωση είναι μια αρνητική έκφραση προσώπου όταν μιλάτε με άλλους, επειδή θα θεωρήσουν είτε ότι δεν τους συμπαθείτε είτε ότι τους κριτικάρετε.

Αν συνηθίζετε να συνοφρυώνεστε, δοκιμάστε να βάζετε το χέρι στο μέτωπό σας όταν μιλάτε, εξασκώντας έτσι τον εαυτό σας να αποβάλει αυτή την καταστροφική συνήθεια.

Όταν χαμογελάσετε σε κάποιον, αυτός σχεδόν πάντα θα σας ανταποδώσει το χαμόγελο. Αυτό προκαλεί θετικά συναισθήματα και στους δυο σας, λόγω του νόμου του αιτίου και του αποτελέσματος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότερες συναντήσεις κυλούν πιο ομαλά, διαρκούν περισσότερο, έχουν θετικότερο αποτέλεσμα και βελτιώνουν απίστευτα τις σχέσεις, όταν έχετε κατά νου να χαμογελάτε τακτικά και να γελάτε συχνά. Εξασκηθείτε, ώσπου να σας γίνει συνήθεια να χαμογελάτε.

Χαμογελάστε!

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease « Χαρισματική Προσωπικότητα; Πανεύκολο!» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα