Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε «τις μαύρες μας»;

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε «τις μαύρες μας»;

Οι διαθέσεις σας μπορεί να είναι εξαιρετικά απατηλές. Μπορούν να σας ξεγελάσουν και να σας πείσουν ότι η ζωή σας είναι πολύ πιο άσχημη απ’ό,τι είναι στην πραγματκότητα.

Όταν βρίσκεστε στα κέφια σας, η ζωή μοιάζει υπέροχη. Την αντιμετωπίζετε με καθαρό μυαλό, κοινή λογική και σοφία. Όταν η διάθεσή μας είναι καλή, οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες και τα προβλήματα δείχνουν λιγότερο σοβαρά και λύνονται πιο εύκολα.

Οι σχέσεις μας μοιάζουν να λειτουργούν καλά χωρίς προσπάθεια και η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας είναι εύκολη. Ακόμα και όταν δέχεστε κριτική, την αντιμετωπίζετε πιο ανάλαφρα απ’ό,τι σε άλλες περιπτώσεις.

Αντίθετα, όταν έχετε τις μαύρες σας, η ζωή μοιάζει αφόρητα σοβαρή και δύσκολη. Δεν μπορείτε να δείτε τις καταστάσεις με καθαρό μυαλό. Παίρνετε όλα τα πράγματα προσωπικά και συχνά παρεξηγείτε τους γύρω σας, θεωρώντας ότι οι ενέργειές τους έχουν κακόβουλα κίνητρα.

Κι εδώ είναι το θέμα: οι άνθρωποι δεν συνειδηροποιούν ότι οι διαθέσεις τους υπόκεινται συνεχώς σε αλλαγές. Αντίθετα, πιστεύουν πως η ζωή τους άλλαξε προς το χειρότερο από την προηγούμενη μέρα ή ώρα.

Ένας άνθρωπος, όταν έχει τα κέφια του το πρωί, μπορεί να νιώθει όμορφα και να του αρέσουν η γυναίκα του, η δουλειά του και το αυτοκίνητό του. Πιθανώς νιώθει αισιόδοξος για το μέλλον του και ευγνώμων για το παρελθόν του.

Διαβάστε επίσης: Η μυστική πόρτα της ευτυχίας μας

Αλλά αργά το απόγευμα, και καθώς στο μεταξύ η διάθεσή του έχει χαλάσει, υποστηρίζει ότι μισεί τη δουλειά του, βλέπει τη γυναίκα του σαν βάσανο, νομίζει ότι το αμάξι του είναι σαράβαλο, πιστεύει ότι η δουλειά του δεν έχει προοπτικές. Αν εκείνη τη στιγμή τον ρωτήσετε για τα παιδικά του χρόνια, το πιθανότερο είναι να σας πει ότι δεν ήταν και τα καλύτερα, και να κατηγορήσει τους γονείς του για τις τωρινές του δυσκολίες.

Τέτοιες γρήγορες και ριζικές αλλαγές στις διαθέσεις μπορεί να μοιάζουν αδιανόητες, ακόμα και αστείες, αλλά όλοι λειτουργούμε κάπως έτσι. Όταν έχουμε τις μαύρες μας, χάνουμε την ευρεία θέαση των πραγμάτων και όλα μοιάζουν να έχουν χαρακτήρα επείγοντος. Λησμονούμε ότι όταν βρισκόμαστε στις καλές μας, τα πάντα δείχνουν πολύ όμορφα.

Αντιμετωπίζουμε την ίδια πραγματικότητα – το ποιον έχουμε παντρευτεί, πού δουλεύουμε, τι αμάξι οδηγούμε, ποιες είναι οι προοπτικές μας, πώς ήταν τα παιδικά μας χρόνια – τελείως διαφορετικά και ανάλογα με τη διάθεσή μας! Όταν έχουμε ακεφιές, αντί να κατηγορήσουμε τη διάθεσή μας, όπως θα ήταν το σωστό, έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως τα πάντα είναι χάλια. Λες και τις δύο τελευταίες ώρες η ζωή μας έγινε συντρίμμια!

Μάθετε να αντιμετωπίζετε τις μαύρες σας μ’αυτό τον απλό τρόπο: σαν μια αναπόφευκτη ανθρώπινη κατάσταση που θα περάσει με το χρόνο, αν βέβαια την αφήσετε στην ησυχία της.

Όταν νιώθετε έτσι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσετε τη ζωή σας. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πραγματικό πρόβλημα, αυτό θα βρίσκεται ακόμα εκεί όταν περάσει η κακοκεφιά και βελτιωθεί η διάθεσή σας.

Το «κόλπο» είναι να νιώθουμε ευγνώμονες όταν έχουμε καλή διάθεση και ευγενική ανοχή όταν είμαστε στις κακές μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχετε τις μαύρες σας, πείτε στον εαυτό σας: «Θα περάσει κι αυτό».
Και πράγματι θα περάσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα – γιατί όλα είναι μικροπράγματα» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα