Καρκίνος του μαστού – Εξαιρετικά αναστρέψιμος! Παγκόσμια ημέρα

mastos

Παγκόσμια ημέρα με στόχο να ενημερώσει όσο περισσότερες γυναίκες στον κόσμο πως ο καρκίνος του μαστού είναι αναστρέψιμος αν διαγνωστεί έγκαιρα. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 97%

Είμαστε μια κοινωνία που έχει επάνω της τα σημάδια από τις χειρουργικές επεμβάσεις κατά του καρκίνου και μέσα της τον αξεπέραστο ακόμα φόβο γι’ αυτήν την ασθένεια η οποία δείχνει ως και σήμερα απρόβλεπτη, προοδευτική και μοιραία. Μια ασθένεια που μας έχει κάνει να κοιτάξουμε έντρομοι την καθημερινότητά μας και να αναθεωρήσουμε πολλές από τις βολικότερες συνήθειες του τελευταίου αιώνα. Κάπνισμα, γρήγορο φαγητό, κ.α.

Και ενώ καταφέραμε να απαλλαχτούμε από τις επιδημίες του προηγούμενου αιώνα, με εμβόλια από τη μία αλλά και μαζική εκπαίδευση στους τρόπους υγιεινής από την άλλη, αδυνατούμε σήμερα να προχωρήσουμε στην… ανάρρωσή μας ακολουθώντας κάποια επίσημη γραμμή. Ο λόγος σήμερα για την υγιεινή της διατροφής και της άσκησης. Ο λόγος επίσης για την υγιεινή της πρόληψης. Οι εξετάσεις του μαστού, οι μαστογραφίες, είναι προσιτές στις σημερινές γυναίκες κι εύκολο να γίνουν μια φορά τον χρόνο. Είναι δε τόσο χρήσιμες και προλαβαίνουν τα χειρότερα που οι περισσότεροι Δήμοι της Ευρώπης και της Αμερικής τις διαθέτουν δωρεάν στις δημότισσές τους. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα. Συχνά βλέπουμε ακόμα και κινητές μονάδες μαστογραφίας σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Οι γυναίκες σήμερα είναι πιο τυχερές στον τομέα της πρόληψης. Η πληροφορική γύρω από το θέμα είναι μεγάλη, είναι δύσκολο να χτυπήσει ανυποψίαστα η ασθένεια αυτή.

Παρ’ όλο που μπορεί να γλιτώσουμε τα χειρότερα όμως καθ’ ότι αναστρέψιμος, την ταραχή δεν τη γλιτώνουμε. Οι περισσότεροι γιατροί δε βοηθούν και πολύ σ’ αυτό μιας και είναι συνηθισμένοι στο να μας ανακοινώνουν κάτι τέτοια νέα έτσι! λες και μας ανακοινώνουν ότι έχουμε ίωση και θα χρειαστούμε C. Για πολλούς απ’ αυτούς είναι άλλη μία περίπτωση και, καθώς είναι πολλές φορές σίγουροι για το ότι είναι αναστρέψιμος, παρασύρονται και μιλούν στην ευάλωτη, εκείνη την ώρα, γυναίκα μπροστά τους σα να πρόκειται για μια υπόθεση ρουτίνας. Θα μου πείτε πως, όπως κι αν το πει ο γιατρός, η ταραχή είναι αναπόφευκτη… ναι αλλά όταν το λέει με τρόπο τότε είναι και η ταραχή αναστρέψιμη.

Όπως όλες οι ασθένειες έτσι και ο καρκίνος του μαστού, θέλει να τραβήξει την προσοχή μας προς το σώμα μας. Όπως όλες οι ασθένειες, έτσι κι αυτή θέλει να μας επιστήσει την προσοχή σε κάτι που αγνοούμε ή φοβόμαστε ή αρνούμαστε. Όπως όλες οι ασθένειες έτσι και αυτή σκοπό έχει να προειδοποιήσει με σκοπό να διορθώσει και όχι να σκοτώσει. Ας ακούσουμε με σεβασμό το σώμα μας. Το μόνο που έχει να μοιραστεί μαζί μας είναι η σοφία του.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα