Το κατανυκτικό Πάσχα της Πάτμου

patmos

Αν ποτέ θελήσετε να ζήσετε ένα Πάσχα με πολύ περισσότερη πνευματικότητα, τότε, αξίζει να ταξιδέψετε εκείνες τις μέρες στην Πάτμο, το νησί όπου ο Ιωάννης ο Θεολόγος συνέλαβε και συνέγραψε την Αποκάλυψη.

Η Πάτμος είναι ένα πανέμορφο νησί, το οποίο διακατέχεται από το βαθύτερο πνεύμα του Χριστιανισμού. Γι’ αυτό και παρά το ότι είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί, ο τουρισμός που έχει αναπτύξει είναι πνευματικού χαρακτήρα και όχι διασκεδαστικού.

Το Πάσχα λοιπόν είναι η εποχή όπου η Πάτμος φοράει τα καλά της, ντύνεται τις βουκαμβίλιες της, ασπρίζει τα πανέμορφα σπιτάκια και εκκλησάκια της και ανοίγει τις πόρτες και το λιμάνι της σε πιστούς από όλο τον κόσμο.

Η κατάνυξη του νησιού η οποία είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Πάσχα ανεβαίνει επίπεδα και εμπλέκεται με τις ευωδιές των λουλουδιών και τους ψαλμούς των ιερέων και των ενοριτών.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την τελετουργία του Νιπτήρως, όπου ακόμα και από τα παλιά χρόνια, οι άρχοντες του τόπου, νίπτουν τα πόδια των ενοριτών. Πρόκειται για ένα τελετουργικό, κατά το οποίο, ο Χριστός εκδήλωσε τη βαθειά ταπεινοφροσύνη του.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο επιτάφιος περνά από όλα τα σπίτια και τα σοκάκια του νησιού, ραντίζοντας με ροδόνερο όλες τις ορθάνοιχτες πόρτες και αυλές.

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η Πρώτη Ανάσταση κι έπειτα, την Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της Αγάπης, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες!

Οι κάτοικοι, φιλόξενα προσφέρουν πλούσιο τραπέζι και χορό, με τη συνδρομή πολιτιστικών συλλόγων και η εορταστική ατμόσφαιρα κρατά μέχρι τη Νέα Τρίτη, όπου τα ιερά εικονίσματα της Μονής του Ιωάννη Θεολόγου μεταφέρονται σε όλα τα σπίτια της ενορίας έτσι ώστε, όλοι οι κάτοικοι να έχουν την εύνοια του Θεού.

Το Πάσχα στην Πάτμο είναι μια μοναδική εμπειρία, που αξίζει να τη ζήσει κανείς, έστω και μια φορά στη ζωή του.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα