Κάθε επιθυμία μας έχει έναν κοινό σκοπό, την εύρεση της πραγματικής ευτυχίας

Κάθε επιθυμία μας έχει έναν κοινό σκοπό, την εύρεση της πραγματικής ευτυχίας

Τα αρχαία βεδικά κείμενα, γνωστά ως Ουπανισάδες, δηλώνουν: «Είσαι αυτό που είναι η πιο βαθιά επιθυμία σου. Ό,τι είναι η επιθυμία σου είναι και η πρόθεσή σου. Ό,τι είναι η πρόθεσή σου είναι και η θέλησή σου. Ό,τι είναι η θέλησή σου είναι και η πράξη σου. Ό,τι είναι η πράξη σου είναι και το πεπρωμένο σου».

Τελικά, το πεπρωμένο μας πηγάζει από το βαθύτερο επίπεδο επιθυμίας, καθώς και από το βαθύτερο επίπεδο πρόθεσης. Αυτά τα δύο είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Τι είναι η πρόθεση;

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως είναι η σκέψη κάποιου επιτεύγματος που επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας ή κάποιου αντικειμένου που θέλουμε να αποκτήσουμε.

Όμως, στην πραγματικότητα η πρόθεση είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Μια πρόθεση είναι ένας τρόπος ικανοποίησης μιας συγκεκριμένης ανάγκης, είτε αυτό αφορά υλικά αγαθά είτε μια ερωτική σχέση, πνευματική ολοκλήρωση ή αγάπη. Η πρόθεση είναι μια σκέψη η οποία θα μας βοηθήσει να ικανοποιήσουμε μια ανάγκη μας. Και η λογική αυτής της διαδικασίας υπαγορεύει πως από τη στιγμή που θα ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας, θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Από αυτή την άποψη, στόχος όλων των προθέσεών μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι ή ολοκληρωμένοι. Αρχικά, αν κάποιος μας ρωτήσει τι επιθυμούμε, ίσως απαντήσουμε: «Θέλω περισσότερα χρήματα» ή «Θέλω μια νέα σχέση».

Αν, στη συνέχεια, μας ρωτήσουν γιατί έχουμε τη συγκεκριμένη επιθυμία, ίσως δώσουμε την εξής απάντηση: «Θέλω χρήματα ώστε να μπορώ να περνώ περισσότερο χρόνο κοντά στα παιδιά μου».

Διαβάστε επίσης: Δέκα ισχυρές συνήθειες που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία

Αν μας ρωτούσαν γιατί θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας, ίσως λέγαμε: «Επειδή τότε θα είμαι ευτυχισμένος».

Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο υπέρτατος στόχος όλων των στόχων είναι μια ολοκλήρωση σε πνευματικό επίπεδο, την αποκαλούμε ευτυχία, χαρά ή αγάπη.

Κάθε δραστηριότητα μέσα στο σύμπαν πηγάζει από την πρόθεση. Σύμφωνα με τη βεδική παράδοση: «Η πρόθεση είναι μια από τις δυνάμεις της φύσης». Η πρόθεση διατηρεί την ισορροπία όλων των συμπαντικών στοιχείων και δυνάμεων που επιτρέπουν στο σύμπαν να συνεχίσει να εξελίσσεται.

Ακόμα και η δημιουργικότητα ενορχηστρώνεται μέσω της πρόθεσης. Η δημιουργικότητα προκύπτει στο ατομικό επίπεδο, αλλά λαμβάνει επίσης χώρα και συμπαντικά, επιτρέποντας στον κόσμο να κάνει κατά περιόδους κβαντικά άλματα εξέλιξης.

Όταν πεθαίνουμε, η ψυχή κάνει ένα κβαντικό εξελικτικό άλμα. Ουσιαστικά, η ψυχή δηλώνει: «Τώρα πρέπει να εκφραστώ μέσα από ένα νέο σύστημα σώματος-νου, ή αλλιώς μια μετανσάρκωση».

Συνεπώς, η πρόθεση πηγάζει από την συμπαντική ψυχή, εντοπίζεται μέσα στην ατομική ψυχή και τελικά εκφράζεται μέσω ενός ατομικού, τοπικού νου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Άμεση Εκπλήρωση» από τις εκδόσεις Έσοπτρον

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα