Κάθε μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε από ένα όνειρο

Κάθε μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε από ένα όνειρο

Το να ονειρεύεται κάποιος είναι καλό, αφού είναι σαν ένας σχεδιασμός για το τι θέλει να πετύχει στη ζωή του.

Αρχίστε λοιπόν να ονειρεύεστε, γιατί κάθε μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε από ένα όνειρο. Πολλοί ψυχολόγοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που απευθύνονται σε έναν ειδικό, ενώ αρχικά πιστεύουν ότι πάσχουν από κάποια μορφή νεύρωσης, αυτό που αποδεικνύεται τελικά ότι τους λείπει είναι μία αίσθηση προορισμού, ότι βρίσκονται δηλαδή εδώ για κάποιο σκοπό μεγαλύτερο από τους ίδιους. Για να πετύχουμε πράγματα στη ζωή μας, πρέπει να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό σωστά;

Βάλτε χρονικά περιθώρια

Κάθε πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Δηλαδή να έχουμε αποφασίσει από την αρχή πόσο χρόνο θέλουμε να αφιερώσουμε σε αυτό. Επίσης, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει είναι το να δούμε πού θέλουμε να βρισκόμαστε σε πέντε ή σε δέκα χρόνια από τώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι έτσι μπορούμε να κρίνουμε πιο αντικειμενικά αν οι διαδικασίες και οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμαστε στο παρόν είναι αυτές που μπορούν να μας οδηγήσουν εκεί όπου θέλουμε να βρισκόμαστε σε μερικά χρόνια από τώρα.

Πιστέψτε στον εαυτό σας

Η πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτά που ονειρευόμαστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση των ονείρων μας. Αν πιστεύετε στον εαυτό σας, μπορείτε να καταφέρετε πράγματα που ίσως φαίνονται ακατόρθωτα στην πλειοψηφία του κόσμου. Σκεφτείτε τον Νιλ Άρμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι. Οι περισσότεροι εκείνη την εποχή θεωρούσαν πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, αυτό που πέτυχε ο Άρμστρονγκ. Εκείνος όμως προφανώς δεν το θεώρησε ακατόρθωτο και πίστεψε βαθιά μέσα του ότι μπορεί να πετύχει το όνειρό του. Αυτή ακριβώς η πίστη είναι που τον έκανε να περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι.

Διαβάστε επίσης: Ο πλούτος δεν μετριέται με το χρήμα

Δώστε έμφαση στα προτερήματά σας

Οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε πιο πολλή έμφαση στα αρνητικά μας παρά στα θετικά μας χαρακτηριστικά, και αυτό είναι λάθος. Αρχίστε να εκτιμάτε τα προτερήματά σας και να αποδέχεστε τα ελαττώματά σας. Να θυμάστε ότι κανείς μας δεν είναι τέλειος και ότι όλοι προσπαθούμε συνήθως για το καλύτερο.

Κάντε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σχέδια

Τα μαρκοπρόθεσμα σχέδια μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θέλουμε να πετύχουμε  σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται προσοχή όμως, διότι αν τα σχέδιά μας είναι μόνο μακροπρόθεσμα, τότε κινδυνεύουμε να χαθούμε και να μην ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Έτσι, είναι σημαντικό να έχουμε και βραχυπρόθεσμα σχέδια, γιατί αυτά μας δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τί πρέπει να κάνουμε τώρα, στο παρόν, βήμα βήμα, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στο επιθυμητό αποτέλεσμα στο μέλλον.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Οι άνθρωποι που ακολουθούν το ένστικτό τους είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους που δεν το κάνουν. Οπότε, πριν ξεκινήσετε να πραγματοποιήσετε τα σχέδιά σας, όποια και αν είναι αυτά, δώστε βάση σε αυτό που νιώθετε μέσα σας. Αν το ένστικτό σας σας λέει ότι αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι σωστό για εσάς, είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Κλώτσα «Η απόφαση της ευτυχίας» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα