Κάθε μικρό βήμα, κάθε μικρή επιτυχία μας φέρνουν πιο κοντά στον σκοπό μας

Κάθε μικρό βήμα, κάθε μικρή επιτυχία μας φέρνουν πιο κοντά στον σκοπό μας

Τι έχεις μάθει μέχρι τώρα; Ότι πρέπει να πετύχεις για να ευτυχήσεις. Όσο περισσότερα κερδίζεις, όσο περισσότερους στόχους επιτυγχάνεις, τόσο περισσότερο ευτυχισμένος είσαι. Σωστά;

Κάπως έτσι.

Με αυτό το μοντέλο ζωής όμως, υπογράφουμε την αποτυχία και τη δυστυχία μας.

Αν παλεύεις, Συνοδοιπόρε, μία εβδομάδα για να κατακτήσεις το δικό σου βουνό της αναδημιουργίας – ας το ονομάσουμε Ψηλορείτη-, νομίζεις πως θα είσαι ευχαριστημένος; Έπειτα θα βάλεις στόχο τον Όλυμπο, κι εκεί θα χρειαστείς έναν μήνα προετοιμασίας. Μετά τον Όλυμπο θα βάλεις πλώρη για το Κιλιμάντζαρο. Έξι μήνες τουλάχιστον θα χρειαστεί να προετοιμαστείς γι’ αυτή την περιπέτεια και μόλις φτάσεις εκεί και χαρείς μερικές ώρες, θα νιώσεις και πάλι κενός. Τι μένει; Να βάλεις στόχο το Έβερεστ. Δύο χρόνια θα προετοιμάζεσαι γι’ αυτή την τόσο προκλητική κορυφή. Θα φτάσεις κατάκοπος και ξέπνοος εκεί πάνω, θα χαρείς για μερικά λεπτά, έπειτα γρήγορα θα πρέπει να αρχίσεις την κατάβαση, για να μη σε πιάσει η νύχτα και παγώσεις.

Αν μόνο προσπαθείς για τον επόμενο στόχο, χωρίς να γεύεσαι τις κατακτήσεις σου, το ασυνείδητό σου λαμβάνει το εξής μήνυμα: «Δεν έχει νόημα να προσπαθώ, αφού ό,τι και να καταφέρω, δεν θα το χαρώ». Το αποτέλεσμα: Ή θα σταματήσεις να προσπαθείς ή θα έχεις μια συνεχή αίσθηση κενού. Πιθανότατα, όταν θα φτάσεις στον προορισμό σου, να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήταν τελικά κάτι σπουδαίο ή αυτό που είχες στο μυαλό σου.

Διαβάστε επίσης: Ο σκοπός μας είναι κωδικοποιημένος στο DNA μας

Ο χτίστης πρέπει να βρει τρόπο να χαίρεται με κάθε τούβλο που βάζει στη θέση του. Διαφορετικά, θα είναι ένας δυστυχισμένος χτίστης. Πρέπει την τοποθέτηση κάθε τούβλου να τη θεωρεί τόσο σημαντική όσο και το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, χωρίς έστω ένα από τα τούβλα του δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει δημιούργημα.

Θυμήσου: Σκοπός του σκοπού της ζωής είναι να τον εκπληρώνεις κάθε μέρα. Σκοπός του χτίστη είναι να νιώθει το συναίσθημα της δημιουργίας με κάθε τούβλο που τοποθετεί. Του τραγουδιστή με κάθε τραγούδι, του συγγραφέα με κάθε λέξη, του ζωγράφου με κάθε πινελιά, του αθλητή με κάθε άσκηση ή προπόνηση.

Σκοπός σου είναι να νιώθεις τα συναισθήματα της μπάλας μαγικού συναισθήματος κάθε μέρα. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο εξασκείς την τεχνική της αρμονίας.

Η εκπλήρωση κάθε σου νίκης σε γεμίζει με αγάπη. Ουσιαστικά, επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα περίμενες πολύ καιρό για να βιώσεις.

Κάθε μικρή σου νίκη είναι ένας μικρός σκοπός, μέρος του μεγαλύτερου. Κάθε νίκη είναι άξια να τη γιορτάσεις και να νιώσεις ευγνωμοσύνη που τα κατάφερες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα