Κάθε πράξη καλοσύνης σας ανταμείβει με θετικά συναισθήματα

Σεμινάριο Διαλογισμού για Αρχαρίους και ελαφρώς Προχωρημένους στον Πειραιά : Κυριακή 18/12 απο την Ηλιακτίδα

Υπάρχει ένα αυτοκόλλητο αυτοκινήτων που είχε εμφανιστεί πριν μερικά χρόνια. Το βλέπεις σε αυτοκίνητα όλων των πολιτειών (μάλιστα, έχω ένα και στο δικό μου). Πάνω σ΄αυτό είναι σημειωμένη η προτροπή: «Εξασκηθείτε σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης και ασυνείδητες πράξεις ομορφιάς». Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε την ιδέα, αλλά δεν έχω δει ποτέ πιο σημαντικό μήνυμα σε αυτοκίνητο.

Η εξάσκηση σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να νιώσετε την ευχαρίστηση της προσφοράς, χωρίς να περιμένετε τίποτα σε ανταπόδοση. Είναι πιο καλό να τις κάνετε και να μην το γνωρίζει κανένας. Στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο Μπέι υπάρχουν πέντε σταθμοί διοδίων. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι άρχισαν να πληρώνουν τα διόδια των αυτοκινήτων που ακολουθούσαν ακριβώς από πίσω τους. Οι οδηγοί τους έφταναν στον σταθμό, έβγαζαν το δολάριό τους και άκουγαν τη φράση: «Τα διόδιά σας έχουν πληρωθεί από το προηγούμενο αυτοκίνητο».

Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυθόρμητου και τυχαίου δώρου που γίνεται χωρίς την προσδοκία ή την απαίτηση ανταπόδοσης. Μπορείτε να φανταστείτε την εντύπωση που προκάλεσε αυτό το μικρό δώρο στον οδηγό του αυτοκινήτου! Ίσως εκείνη την ημέρα τον ενθάρρυνε να είναι καλύτερος άνθρωπος. Πολύ συχνά, μία και μοναδική πράξη καλοσύνης θέτει σε λειτουργία μια ολόκληρη σειρά παρόμοιων πράξεων. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή για το πώς να εξασκηθείτε στην απρογραμμάτιστη καλοσύνη. Κάντε απλώς ό,τι σας λέει η καρδιά σας.

Το δικό σας δώρο μπορεί να είναι να μαζέψετε μερικά σκουπίδια από τη γειτονιά σας, να κάνετε μια ανώνυμη δωρεά για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, να βάλετε μερικά μετρητά σ΄έναν φάκελο χωρίς διακριτικά και να τα στείλετε σε κάποιον για να τον ανακουφίσετε λίγο από το οικονομικό του άγχος, να σώσετε ένα ζώο πηγαίνοντάς το σ΄ένα καταφύγιο, να προσφέρετε εθελοντική εργασία σε μια εκκλησία ή άσυλο. Μπορεί να θέλετε να κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

Το ζήτημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι το να προσφέρεις είναι πολύ ευχάριστο και όχι απαραίτητα ακριβό. Ο σπουδαιότερος ίσως λόγος για να κάνετε τυχαίες πράξεις καλοσύνης είναι η αίσθηση ικανοποίησης που αυτό προσφέρει στη ζωή σας. Κάθε πράξη καλοσύνης σας ανταμείβει με θετικά συναισθήματα και σας υπενθυμίζει τις σημαντικές όψεις της ζωής: την προσφορά, την καλοσύνη και την αγάπη. Εάν όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πολύ σύντομα θα ζούμε σ΄έναν καλύτερο κόσμο.

«Μη ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΤΕ για ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ γιατί όλα είναι μικροπράγματα» Richard Carlson Εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα