Οι κατηγορίες δεν μας ωφελούν. Ας συγκεντρωθούμε

“Πρέπει να πάψεις να κατηγορείς τον Θεό και οποιονδήποτε άνθρωπο. Πρέπει να ελέγξεις ολοκληρωτικά την επιθυμία και να μετατοπίσεις την αποφυγή σου σε ό,τι εμπίπτει στη λογική επιλογή σου. Δεν πρέπει πια να νιώθεις οργή, μνησικακία, φθόνο ή μεταμέλεια”.
Επίκτητος , Διατριβαί, 3.22.13

Ο Νέλσον Μαντέλα φυλακίστηκε επί είκοσι επτά χρόνια για αντίσταση στο στυγνό καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Για δεκαοκτώ από αυτά, είχε για τουαλέτα έναν κουβά, κοιμόταν πάνω σε ένα σκληρό ράντζο μέσα σε ένα μικροσκοπικό κελί, και μία φορά το χρόνο του επέτρεπαν έναν μοναδικό επισκέπτη – για τριάντα λεπτά.

Αυτή η φρικτή μεταχείριση αποσκοπούσε να απομονώσει και να καταρρακώσει τους κρατούμενους. Και όμως, παρ’ όλα αυτά, ο Μαντέλα έγινε σύμβολο αξιοπρέπειας μέσα στη φυλακή.
Αν και του στερούσαν πολλά πράγματα, και πάλι έβρισκε δημιουργικούς τρόπους να διακηρύσσει τη βούλησή του. Ως συγκρατούμενός του, ο Νέβιλ Αλεξάντερ εξήγησε στη σειρά ντοκιμαντέρ Frontline: ” Ο Μαντέλα υπογράμμιζε πάντα ότι, αν σου λένε να τρέξεις, να επιμένεις να περπατάς. Αν λένε να περπατάς γρήγορα, επέμενε να περπατάς αργά. Αυτό ήταν το όλο ζήτημα. Εμείς θα θέσουμε τους όρους”.

Καμωνόταν ότι πηδούσε σχοινάκι και πυγμαχούσε στον αέρα για να κρατιέται σε φόρμα. Κρατούσε το κεφάλι του πιο ψηλά από τους άλλους κρατούμενους, τους εμψύχωνε όταν αγρίευαν τα πράγματα, και διατηρούσε πάντα την αυτοπεποίθησή του.

Η αυτοπεποίθηση είναι δική σας να την κατακτήσετε. Ό,τι κι αν συμβεί σήμερα, όπου κι αν βρεθείτε, εστιάστε σε ό,τι εντάσσεται στις λογικές επιλογές σας.
Παραβλέψτε όσο καλύτερα μπορείτε τα συναισθήματα που αναφύονται και θα μπορούσαν τόσο εύκολα να αποσπάσουν την προσοχή σας.
Μη γίνεστε συναισθηματικοί, συγκεντρωθείτε.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman ” Άδραξε τον χρόνο” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα