«Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Ελεύθερη είσοδος

«Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Ελεύθερη είσοδος

Ο κύκλος διαλέξεων με τη νεοελληνική ποίηση με τίτλο “Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο” όπου η Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Εμμανουέλα Κάντζια προσκαλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερη περιδιάβαση στο βίο και το έργο τριών σημαντικών νεοελλήνων ποιητών που συνδιαλέγονται με την αρχαιοελληνική παράδοση, συνεχίζεται κανονικά και το Νοέμβριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η δεύτερη διάλεξη έχει τίτλο “Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου”, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:00.

Λίγα λόγια για τον Καβάφη…
Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ποιητής ιστορικός όσο και ερωτικός, τοποθετεί συχνά το σκηνικό των ποιημάτων του στα χρόνια της ελληνιστικής περιόδου. Ο Πλούταρχος του παρέχει συχνά την πρώτη ύλη, αλλά και το ποιητικό ερέθισμα. Τον Αλεξανδρινό ποιητή σαγηνεύουν ιδιαίτερα οι Βίοι του Αντωνίου και του Δημητρίου, λεπτομέρειες των οποίων αναπλάθει «ελεύθερα στο νου» και στο χαρτί («Καισαρίων», «Αλεξανδρινοί βασιλείς», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Ο βασιλεύς Δημήτριος»). Συνδιαλέγεται έτσι με τον Πλούταρχο καθώς σατιρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες, στοχάζεται το θέατρο της καθημερινότητας και σπουδάζει τον θάνατο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα