ISHIARA, Κένυα (Ίδρυμα Thomson Reuters) – Είναι νωρίς το πρωί και ο Moses Njiru 43 ετών, έχει μια σειρά από οικιακές δουλειές να εκτελέσει, πριν ξεκινήσει τη δουλειά του ως έμπορος βοοειδών όπως είδαμε στο globalcitizen.
Ντυμένος με γκρίζα παντελόνια και άσπρο υποκάμισο, ο Njiru ξεκινά με το σκούπισμα, ενώ σφυρίζει μια δημοφιλή μουσική. Αργότερα πλένει τα πιάτα, πλένει τα ρούχα και ρίχνει καυσόξυλα – όλες τις εργασίες που συνήθως εκτελούνται από γυναίκες. Η γυναίκα του εργάζεται ως δασκάλα και είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.
Ο Njiru δεν είναι ο μόνος που προσαρμόζει τις απόψεις του σχετικά με το τι είναι “σωστή” δουλειά για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς η κοινότητα του στην επαρχία Embu – και άλλες κοινότητες σε όλη την Κένυα – προσπαθεί να μοιραστεί τις δουλειές και τις ευκαιρίες πιο δίκαια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη φτώχεια και να βελτιώσει την αντοχή στις κλιματικές απειλές.
Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς των φύλων που εμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές. Αυτοί οι περιορισμοί αποτελούν βασική αιτία ανισοτήτων που παγιδεύουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη φτώχεια, περιορίζοντας τις δυνατότητές τους, λένε.
Μια έρευνα του 2014 που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ώθησης της κυβέρνησης της Κένυας και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) για τη μείωση της φτώχειας στην περιοχή διαπίστωσε ότι το 85% των εκτάσεων που ανήκουν στην αποστράγγιση του ποταμού Άνω Τανά, στη νοτιοανατολική Κένυα, δεν καταχωρήθηκε δίκαια σε άντρες και γυναίκες, αφού μόνο το 7% της γης καταχωρήθηκε στις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός έργου διαχείρισης φυσικών πόρων της Άνω Τάνα.
Διαβάστε επίσης: Περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες εργάζονται για να δημιουργήσουν το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες εργάζονταν κατά μέσο όρο 15 έως 17 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες εργάζονταν έξι έως επτά ώρες.
Οι άνδρες, εν τω μεταξύ, κυριαρχούσαν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι πρέπει να φυτέψουν και πού, πόσα προϊόντα πωλήθηκαν και για ποιο τίμημα. Οι αποφάσεις των γυναικών εστιάστηκαν κυρίως στο τι πρέπει να μαγειρέψουν για την οικογένεια και ποιες καλλιέργειες θα πρέπει να αυξηθούν που προορίζονται για κατανάλωση στο σπίτι, σύμφωνα με την έρευνα.
Ανησυχώντας ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες κατά της φτώχειας, οι υπάλληλοι του προγράμματος αποφάσισαν το 2016 να δοκιμάσουν το GALS – ένα σύστημα εκμάθησης της διάστασης των φύλων που αναπτύχθηκε σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και ορισμένων περιοχών της Αφρικής.
Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα σε όλη την Κένυα, βοηθά τους άνδρες και τις γυναίκες να μάθουν να μιλούν με περισσότερο σεβασμό και ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο και αποσκοπεί στη μείωση της ενδοοικογενειακής βίας, στην επίτευξη ίσων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και στην παροχή πιο ισορροπημένης φωνής στις γυναίκες και τους άνδρες σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων.
Από την Caroline Wambui