Τι κερδίζουμε αν κάνουμε μόνο ένα πράγμα τη φορά;

Τι κερδίζουμε αν κάνουμε μόνο ένα πράγμα τη φορά;

Τις προάλλες οδηγούσα στην εθνική και πρόσεξα έναν άνδρα ο οποίος οδηγούσε στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας και ταυτόχρονα ξυριζόταν, έπινε καφέ και διάβαζε εφημερίδα! «Τέλειο», σκέφτηκα, μια και το ίδιο πρωινό προσπαθούσα να βρω ένα κατάλληλο παράδειγμα για να περιγράψω την τρέλα και τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Πόσο συχνά κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα;

Έχουμε τηλέφωνα που υποτίθεται ότι διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά τελικά την περιπλέκουν περισσότερο.

Η γυναίκα μου κι εγώ επισκεφτήκαμε πριν λίγο καιρό το σπίτι μιας φίλης για δείπνο και την παρακολουθούσαμε να μιλάει στο τηλέφωνο, ενώ ταυτόχρονα άνοιγε την πόρτα, ανακάτευε το φαγητό και άλλαζε την πάνα της κόρης της (αφού έπλυνε τα χέρια της).

Αρκετοί από εμάς κάνουμε το ίδιο όταν μιλάμε με κάποιον και το μυαλό μας βρίσκεται κάπου αλλού, ή όταν καταπιανόμαστε συγχρόνως με τρεις και τέσσερις δουλειές του νοικοκυριού.

Όταν ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είναι αδύνατον να είστε εστιασμένοι στο παρόν. Έτσι, όχι μόνο δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, αλλά είστε και λιγότερο συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί στη δουλειά σας.

Μια ενδιαφέρουσα άσκηση είναι να ορίζετε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες δεσμεύεστε να κάνετε μόνο ένα πράγμα τη φορά. Μπορεί να πλένετε τα πιάτα, να μιλάτε στο τηλέφωνο, να οδηγείτε, να παίζετε με το παιδί σας, να συζητάτε με τον σύντροφό σας, να διαβάζετε ένα περιοδικό· προσπαθήστε, όμως, να εστιάσετε την προσοχή σας σε ένα και μόνο πράγμα.

Διαβάστε επίσης: Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το φαγητό που τρώμε

Όταν είστε παρόντες σ’ αυτό που κάνετε την τρέχουσα στιγμή, θα παρατηρήσετε να συμβαίνουν δυο πράγματα. Πρώτον, ευχαριστιέστε πραγματικά αυτό που κάνετε, ακόμα κι αν είναι βαρετό, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή η τακτοποίηση της ντουλάπας.

Όταν εστιάζετε την προσοχή σας σ’ αυτό που κάνετε, τότε η συγκεκριμένη εργασία – όποια κι αν είναι – αρχίζει να σας ενδιαφέρει και να σας απορροφά.

Δεύτερον, θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά ολοκληρώσατε τη δουλειά σας. Μόλις προσανατολίστηκα στο παρόν, οι ικανότητές μου σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής – στη συγγραφή, στο διάβασμα, στην καθαριότητα του σπιτιού, ακόμα και στην τηλεφωνική συνδιάλεξη – βελτιώθηκαν.

Μπορείτε κι εσείς να το πετύχετε αυτό.

Όλα ξεκινούν από την απόφασή σας να κάνετε μόνο ένα πράγμα τη φορά.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson “Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα