Κινέζικη εταιρεία στέλνει μάσκες στην Ιταλία με την επιγραφή “Είμαστε κύματα της ίδιας θάλασσας, φύλλα του ίδιου δέντρου, λουλούδια του ίδιου κήπου”

Με αυτά τα υπέροχα λόγια από το ποίημα του Ρωμαίου ποιητή και φιλόσοφου Σενέκα να αναγράφονται πάνω στα κιβώτια, η κινεζική εταιρεία Xiaomi απέστειλε πριν μερικές μέρες, δεκάδες χιλιάδες μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό με ταχυδρομική αποστολή στο ιταλικό τμήμα πολιτικής προστασίας, αυτή την εποχή που η Ιταλία δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας του κορωναϊού.

Η Xiaomi International είχε ανακοινώσει τη δωρεά αυτή, στη σελίδα της στο Facebook από τις αρχές του Μαρτίου λέγοντας ότι, η εταιρεία αισθάνθηκε αυτή την την ευθύνη σε μια αγορά που την είχε καλωσορίσει τόσο θερμά, όταν η κατασκευάστρια των smartphones είχε επεκταθεί στην Ιταλία, πριν από δύο χρόνια.

«Από τότε που ήρθαμε εδώ, πριν από δύο χρόνια, αισθανθήκαμε αγαπημένοι και βαθιά ενσωματωμένοι στη ζωή της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθανθήκαμε το καθήκον να υποστηρίξουμε την Ιταλία στη διαχείριση της επιδημίας COVID-19, προσφέροντας μια πρώτη σημαντική ποσότητα μάσκας FFP3».

Ο επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της εταιρείας το χαρακτήρισε τιμή, το να μπορέσει να προσφέρει τη βοήθεια και επαίνεσε την «εξαιρετική δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης προς όφελος ολόκληρης της κοινότητας».

Οι ιατρικές ελλείψεις σε μάσκες, κιτ δοκιμών, αναπνευστήρες και άλλα αγαθά είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μια χώρα μπορεί να δυσκολεύεται να ελέγξει την εξάπλωση του κορωναϊού και η ποιότητα των μασκών FFP3 που απεστάλησαν από την Xiaomi είναι οι πιο αποτελεσματικές που διατίθενται.

Είναι γεγονός ότι αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη σύγχυση. Δεκάδες θεωρίες συνωμοσίες (όχι απαραίτητα όμως και ψευδείς) διασπείρονται και αναπτύσσονται πιο εκθετικά από τον ίδιο τον ιο. Οι πλούσιες, “πολιτισμένες” και ευημερούσες χώρες της Δύσης έφτασαν να κλέβουν κοντέινερς με μάσκες και αναπνευστήρες η μία από την άλλη. Υπάρχει μεγάλη καχυποψία, σύγκρουση συμφερόντων και κρυφές ατζέντες. Φαίνεται πως αυτή η κρίση έχει αφυπνίσει τις πιο σκοτεινές  μας άμυνες. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει μια έκρηξη αλληλεγγύης και προσφοράς από τους πολίτες και τους ανθρώπους η οποία μας δείχνει ότι θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά. Ανεξάρτητα λοιπόν από τα κίνητρα και από το τι μπορεί να κρύβεται (εάν κρύβεται) πίσω από κάθε δωρεά, θα συμφωνήσω απολύτως με την ουσία της διατύπωσης: Είμαστε κύματα της ίδιας θάλασσας, φύλλα του ίδιου δέντρου, λουλούδια του ίδιου κήπου

Μωυσής Σεργιάννης

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα