Κλείσε τα μάτια και άκουσε την μουσική της ζωής σου, άκουσε τον ήχο του ταγκό

Κλείσε τα μάτια και άκουσε την μουσική της ζωής σου, άκουσε τον ήχο του ταγκό

Αγαπώ πολύ τον Αλ Πατσίνο. Αγαπώ την χροιά της φωνής και την λάμψη στα μάτια του. Αγαπώ την ενέργεια που βγάζει από τον πυρήνα του. Πιο πολύ από όλα όμως, αγαπώ την ερμηνεία του στο Άρωμα Γυναίκας. Στο Strategic Intervention Coaching οι μεταφορές είναι μία από τις τέσσερις Μέγα Στρατηγικές που χρησιμοποιούμε για να ενδυναμώσουμε τον πελάτη και η ταινία αυτή μου έχει χαρίσει μία από τις δυνατότερες “θεραπευτικές” μεταφορές καθώς υπάρχει μία σκηνή που στην ουσία αποτελεί την ισχυρότερη ίσως μεταφορά για την ζωή.

Στην σκηνή αυτή ο Αλ Πατσίνο, τυφλός βρίσκεται σε ένα εστιατόριο συντροφιά με τον νεαρό βοηθό του και την επίσης νεαρή φίλη του. Ακούγεται στο βάθος υπέροχη μουσική και ο Αλ Πατσίνο ρωτάει την διστακτική νεαρή κοπέλα που τους συνοδεύει:

-Θα ήθελες να μάθεις να χορεύεις ταγκό γλυκιά μου;
-Αυτή την στιγμή;
-Ναι, σου προσφέρω τις υπηρεσίες μου δωρεάν. Τι λες;
-Νομίζω θα φοβόμουν λιγάκι.
-Τι;
-Θα φοβόμουν να μην κάνω λάθος.
-Δεν υπάρχουν λάθη στο ταγκό γλυκιά μου, όχι σαν την ζωή. Απλό. Αυτό κάνει το ταγκό τόσο υπέροχο, εάν κάνεις ένα λάθος και μπερδευτείς απλά συνεχίζεις.

Διαβάστε επίσης: Μαχάτμα Γκάντι – Αποφθεύγματα

Θέλω να σου ζητήσω να κλείσεις τα μάτια και να σκεφτείς την ζωή σου σαν ένα ταγκό. Κλείσε τα μάτια και άκουσε την μουσική της ζωής σου, άκουσε τον ήχο του ταγκό. Τι θα ανακαλύψεις να αλλάζει μέσα σου τώρα που άρχισες να φαντάζεσαι την ζωή σου σαν το ταγκό;

Πρώτα πρώτα, θα διαπιστώσεις ότι σου είναι ευκολότερο να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να δοκιμάσει νέες εμπειρίες. Θα έδινες αυτή την άδεια στον εαυτό σου γιατί θα ήξερες ότι δεν υπάρχουν λάθη, ή τουλάχιστον λάθη που να σε φοβίζουν. Εάν η ζωή σου ήταν ταγκό απλά θα διασκέδαζες με την εμπειρία και την ελαφρότητα της ύπαρξης.

Έπειτα, τώρα που χορεύεις ταγκό βρίσκεσαι σε ροή. Είσαι ελεύθερη και δεν υπάρχει ανάγκη ή συναίσθημα που χρειάζεται να απωθήσεις ή να καταπιέσεις. Δεν χρειάζεται να αγχωθείς με τις φοβικές σκέψεις του Εγώ γιατί την στιγμή που χορεύεις δεν υπάρχει Εγώ να προστατεύσεις, δεν υπάρχει μέλλον
ή παρελθόν. Υπάρχει μόνο η συνείδηση στο παρόν. Στο ταξίδι της ζωής, όταν την έβλεπες όπως ένα ταγκό, δεν σε φοβίζουν οι αλλαγές γιατί γνωρίζεις ότι η μουσική συνεχίζει για πάντα. Μπορεί τα κομμάτια να εναλλάσσονται αλλά εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συνεχίσεις να χορεύεις
ταγκό. Θα διαπιστώσεις μάλιστα ότι σου είναι εύκολο να δοκιμάσεις πιο αργά ή πιο γρήγορα κομμάτια, νέα βήματα και μερικές φορές μάλιστα θα το βρεις αναζωογονητικό.

Τέλος, τώρα που διασκεδάζεις την ζωή σου όπως το ταγκό δεν νιώθεις ποτέ τον φόβο της απόρριψης ή της εγκατάλειψης. Όπως και το ταγκό, η ζωή είναι ένας δρόμος συνεύρεσης, συνεύρεσης με κάποιον που βιώνετε την εμπειρία από κοινού. Χαρίζετε χαρά, ενέργεια και άγγιγμα ο ένας στον άλλον. Μπορεί μερικές φορές να νιώθετε χορεύοντας ότι υπάρχετε μόνο εσείς μέσα στο ταγκό της ζωής, μόνο οι δυο σας. Άλλες φορές ίσως να θελήσεις να αλλάξεις παρτενέρ και ίσως διαπιστώσεις έπειτα ότι ο επόμενος που θα βρεις να κάνει διαφορετικά βήματα, συνεχίζει να είναι ταγκό όμως. Θα δεις ότι τώρα είναι ευκολότερο να δεχτείς ότι ίσως δεν είναι κατάλληλος για εσένα ο παρτενέρ που μέχρι τώρα χορεύατε μαζί, μπορεί τα βήματα που θέλει ο καθένας να κάνει να είναι πλέον διαφορετικά και αυτό θα είναι  εντάξει. Μπορεί επίσης αυτός που ως εκείνη την στιγμή χορεύατε μαζί να αποχωρήσει και θα δεις ότι και αυτό θα είναι εντάξει. Δεν υπάρχει πλέον προσκόλληση γιατί ξέρεις ότι πάντα μπορείς να συναντήσεις κάποιον άλλον σε αυτό τον χορό, η επαφή και το μοίρασμα θα υπάρχουν για όσο διαρκεί το δικό σου ταξίδι και στο μεταξύ μπορείς πάντα να χορέψεις μόνη σου στον ρυθμό.

Τέλος, παρατήρησε πόσο εύκολο σου είναι να μην φοβάσαι να δοκιμάσεις να χορέψεις, να μην φοβάσαι να ζεις την ζωή που τώρα είναι ένα ταγκό, το δικό σου.

Λαζαρίδου Μαρία
Accredited Life Coach, Relationship Coach & NLP PRactitioner

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα