Η Κλίμακα της Συγχώρεσης (Πνευματική Πρακτική)

Η Κλίμακα της Συγχώρεσης  (Πνευματική Πρακτική)

Η πρακτική αυτή σας βοηθά να καλλιεργήσετε την απαραίτητη προθυμία, ώστε να βιώσετε την ευλογία της απόλυτης συγχώρεσης.
Η Κλίμακα της Συγχώρεσης είναι ποσοστιαία, από το 0 έως το 100.
Ξεκινάτε διαλέγοντας ένα πρόσωπο, στο οποίο θα εστιάσετε. Μπορείτε να διαλέξετε τον εαυτό σας, πράγμα που είναι πάντοτε καλή ιδέα. Ή μπορείτε να διαλέξετε κάποιον άλλον, ακόμη και κάποιον για τον οποίο δεν κρατάτε ιδιαίτερη κακία.
Αν το σκεφτείτε θα δείτε ότι δεν υπάρχει κανείς στη ζωή σας, στον οποίο να μην κρατάτε έστω και λίγη κακία.

Προετοιμαστείτε, όπως θα κάνατε και πριν το διαλογισμό. Γειωθείτε, πάρτε βαθιές ανάσες και αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει. Εστιάστε τη σκέψη σας στο πρόσωπο που επιλέξατε. Όταν είστε έτοιμοι, αναρωτηθείτε “Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρήσει τον άνθρωπο αυτόν;”
Καταγράψτε την πρώτη σας απάντηση στο ερώτημα. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Ο στόχος δεν είναι να απαντήσετε καλά ή σωστά, ούτε η απάντησή σας να δείχνει καλοσύνη και πνευματικότητα. Δεν προσπαθείτε να παίξετε κάποιο ρόλο. Θέλετε να απελευθερωθείτε. Κάθε απάντηση είναι καλή, γιατί σας δίνει κάτι πάνω στο οποίο μπορείτε να εργαστείτε.

Ας πούμε πως διαλέξατε τον εαυτό σας. Και ας πούμε πως η απάντησή σας ήταν 72%. Πώς επηρεάζει το 72% τη ζωή που θέλετε να ζήσετε; Πώς επηρεάζει την ευτυχία, την υγεία και την επιτυχία σας; Πώς επηρεάζει τις σχέσεις σας με τους άλλους, την ικανότητά σας να ανοιχτείτε, να εμπιστευτείτε και να συγχωρέσετε; Πώς επηρεάζει το 72% τη σχέση σας με το φαγητό, την αφθονία, τα χρήματα, τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητά σας;

Βήμα δεύτερο: Ανεβάστε στο νου σας το νούμερο από το 72 στο 80%. Μπορείτε, αν προτιμάτε, να ανεβαίνετε μία-μία μονάδα. Μόλις φτάσετε στο 80 πείτε τη θετική βεβαίωση: Είμαι πρόθυμος να συγχωρέσω τον εαυτό μου κατά 80%.
Επαναλάβετε τη βεβαίωση μερικές φορές και παρατηρήστε τις αποκρίσεις σας. Δώστε σημασία σε τυχόν σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις που παρατηρείτε. Μείνετε στο 80 μέχρι να αισθανθείτε άνετα και μετά συνεχίστε να ανεβαίνετε την κλίμακα, στο 85, το 90 και το 95%.

Κάθε βήμα που κάνετε στην Κλίμακα της Συγχώρεσης σας βοηθάει να αφήσετε πίσω σας τον θεμελιώδη φόβο “Είμαι ανάξιος αγάπης” και να βιώσετε την θεμελιώδη αλήθεια “Είμαι άξιος αγάπης”.
Κάθε βήμα σας βοηθάει να δείτε ότι η ζωή σας αγαπάει και ότι θέλει να απελευθερωθείτε από την ενοχή, τον πόνο και τον φόβο.
Κάθε βήμα σας βοηθάει να βιώσετε την ίαση, τη χάρη και την έμπνευση, που θα ωφελήσει εσάς και τους ανθρώπους στη ζωή σας.

Σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε την Κλίμακα της Συγχώρεσης, για να δείτε σε ποιο βαθμό έχετε συγχωρέσει τον εαυτό σας και τους άλλους.

Αναρωτηθείτε:

Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τον εαυτό μου;
Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τη μητέρα μου;
Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τον πατέρα μου;
Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τα αδέρφια μου;
Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τον φίλο, τον πρώην συνεργάτη, τον γείτονά μου;
Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τον οποιονδήποτε άλλον;

Πάντα να ξεκινάτε με την ερώτηση “Από το 0 μέχρι το 100, πόσο έχω συγχωρέσει τον/την {όνομα};”
Ξεκινήστε από τον πρώτο αριθμό που έρχεται στο νου σας και αρχίστε το ανοδικό σας ταξίδι στην κλίμακα από εκεί. Ακόμη και άνοδος μίας μόνο μονάδας, θα συμβάλλει στο να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ενθαρρύνουμε να κάνετε την άσκηση αυτή καθημερινά, για επτά μέρες.
Στη διάρκεια των ημερών αυτών, παρατηρείστε τι αλλάζει στη ζωή σας. Δείτε πώς εμφανίζεστε σε κάθε χώρο. Δείτε πώς αντιδρούν οι άλλοι στην παρουσία σας. Δείτε τα μικρά θαύματα. Ένας λόγος που συχνά η συγχώρεση περιγράφεται ως θαύμα είναι επειδή όταν συγχωρείτε κάποιον ή κάτι, αυτό φαίνεται πως αλλάζει τη σχέση σας με τους πάντες και τα πάντα.

Να είστε πάντα ήπιοι με τον εαυτό σας. Η συγχώρεση είναι αγάπη και έτσι πρέπει να ασκείται. Η αγάπη είναι η θεραπευτική δύναμη που μας επιστρέφει στην αθωότητά μας. Η αγάπη είναι το ταξίδι που μας γυρίζει σπίτι.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Louise Hay & Robert Holden “Η Ζωή σε αγαπάει” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα