Μια τεράστια έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD) που εδρεύει στο Κατμαντού του Νεπάλ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350 ερευνητές και ειδικοί.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την έρευνα αυτή, τα 2/3 των παγετώνων της περιοχής Χίντου Κους-Ιμαλάια κινδυνεύουν να λιώσουν, μέχρι τα τέλη του αιώνα μας, αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε, θα ανατραπεί η ισορροπία των μεγάλων ποταμών της Ασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι ότι, η περιοχή Χίντου Κους που έχε έκταση 3.500χλμ και εκτείνεται από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μιανμάρ διαθέτει τεράστια αποθέματα πάγου – αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλείται από τους επιστήμονες «τρίτος πόλος» – τα οποία τροφοδοτούν με νερό, δέκα μεγάλους ποταμούς της Ασίας, όπως για παράδειγμα, τον Γάγγη, τον Κίτρινο Ποταμό, τον Μεκόνγκ κ.ά.
Στην περιοχή Χίντου Κους βρίσκονται και κάποιες από τις πιο ψηλές κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως είνα το Έβερεστ και η Κ1.
Αν σκεφτεί κανείς ότι, κατά μήκος των ποταμών αυτών, διαμορφώνονται λεκάνες πληθυσμών όπου ζουν περί τα 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι και σε αυτούς προστίθενται και τα περίπου 250 εκατομμύρια κατοίκων των βουνών, καταλαβαίνουμε τις δραματικές συνέπειες που θα υπάρξουν, αν οι παγετώνες αυτοί λιώσουν.
«Αυτή είναι η κλιματική κρίση για την οποία δεν έχετε ακούσει», αναφέρει ο Φιλίπους Ουέστερ, επικεφαλής της έρευνας.
Ακόμη και αν τα κράτη καταφέρουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους +1,5ο C μέχρι το 2100 ( πρόκειται για τον κατώτερο στόχο που έχει τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015) και σε αυτή την περίπτωση, το Χίντου Κους – Ιμαλάια θα χάσει το 1/3 των παγετώνων του και πάλι οι συνέπειες θα είναι άκρως καταστροφικές.
«Η υπερθέρμανση θα μετατρέψει τις ορεινές κορφές του HKH (Hindu Kush-Himalayan) σε οκτώ χώρες που καλύπτονται από παγετώνες σε γυμνούς βράχους σε λιγότερο από έναν αιώνα. Οι συνέπειες για τους λαούς της περιοχής που θεωρείται ήδη μία από τις πιο ευάλωτες στον κόσμο, θα κυμαίνονται από την επιδείνωση της μόλυνσης του αέρα μέχρι την αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων», δήλωσε ο ΦιλίπουςΟυέστερ.
Για να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή η περιοχή, χρειάζεται από 3,2 – 4,6 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 και στη συνέχεια, από 5,5 – 7,8 δις δολάρια ετησίως, μέχρι το 2050.