Ο δρόμος των σωστών απαντήσεων

Χόρχε

Επισκέπτεται κάποιος ένα σοφό και του λέει:
“Θέλω να μου διδάξεις τη σοφία σου. Θέλω να γίνω σοφός. Θέλω κάθε στιγμή να μπορώ να παίρνω τη σωστή απόφαση. Τι πρέπει να κάνω για να ξέρω ποια είναι η κατάλληλη αντίδραση σε κάθε κατάσταση;”
Τότε, του λέει ο σοφός:
“Αντί να σου απαντήσω σε αυτό που ρωτάς, θα σου κάνω μια ερώτηση: Βγαίνουν από μια καμινάδα δυο άντρες. Το πρόσωπο του ενός είναι μουντζουρωμένο, του άλλου το πρόσωπο είναι καθαρό. Ποιος από τους δυο θα πάει να πλύνει το πρόσωπό του;”
“Ε, καλά, είναι ολοφάνερο” λέει ο άντρας, “θα πάει να πλυθεί εκείνος που το πρόσωπό του είναι βρόμικο”.
Και ο σοφός του απαντάει:
“Το προφανές δεν είναι πάντοτε η κατάλληλη αντίδραση. Πήγαινε και ξανασκέψου το”.
Φεύγει ο άντρας, συλλογίζεται επί δεκαπέντε μέρες κι επιστρέφει ικανοποιημένος για να πει στο σοφό:
“Τι ανόητος που ήμουν! Τώρα κατάλαβα: θα πάει να πλυθεί αυτός που το πρόσωπό του είναι καθαρό. Γιατί αυτός που έχει καθαρό πρόσωπο βλέπει ότι το πρόσωπο του άλλου είναι βρόμικο, οπότε σκέφτεται ότι και το δικό του θα είναι βρόμικο. Γι΄αυτό θα πάει να το πλύνει. Αντίθετα, αυτός που έχει βρόμικο πρόσωπο βλέπει ότι το πρόσωπο του άλλου είναι καθαρό και θεωρεί πως και το δικό του θα πρέπει να είναι καθαρό. Γι΄αυτό δεν θα πάει να πλυθεί”.
“Πολύ ωραία” σχολιάζει ο σοφός, “ωστόσο, η εξυπνάδα και η λογική δεν μπορούν πάντοτε να σου δώσουν μια συνετή απάντηση σχετικά με κάποια κατάσταση. Πήγαινε και ξανασκέψου το”.
Φεύγει ο άντρας και πηγαίνει στο σπίτι του για να σκεφτεί. Αφού περνούν άλλες δεκαπέντε μέρες, επιστρέφει και λέει στο σοφό:
“Τώρα ξέρω! Και οι δύο θα πλύνουν τα πρόσωπά τους. Αυτός που έχει καθαρό πρόσωπο, βλέποντας ότι το πρόσωπο του άλλου είναι βρόμικο, νομίζει ότι και το δικό του είναι βρόμικο και γι΄αυτό πάει να πλυθεί. Από την άλλη, αυτός που έχει βρόμικο πρόσωπο, βλέποντας τον άλλο να πλένει το πρόσωπό του θα σκεφτεί ότι και το δικό του πρόσωπο είναι βρόμικο, οπότε θα πάει κι αυτός να πλυθεί”.
Ο σοφός κάνει μια παύση και μετά προσθέτει:
“Η αναλογία και η αντιστοιχία δεν σε βοηθάνε πάντοτε να φτάσεις στη σωστή απάντηση”.
“Δεν καταλαβαίνω” λέει ο άντρας.
Ο σοφός τον κοιτάζει καλοσυνάτα και του λέει:
“Πώς γίνεται να κατεβούν δύο άντρες από την καμινάδα και ο ένας να βγει με βρόμικο πρόσωπο ενώ ο άλλος με το πρόσωπο καθαρό;”
Τις περισσότερες φορές, γα να βρεις τη σωστή απάντηση το μόνο που χρειάζεται είναι κοινή λογική.

Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης Χόρχε Μπουκάι εκδόσεις Όπερα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα