Κοκαΐνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε γαρίδες

Κοκαΐνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε γαρίδες

Επιστήμονες που ερευνούν τη μόλυνση της άγριας ζωής με φάρμακα βρήκαν κοκαΐνη σε όλες τις γαρίδες που μελετούσαν, καθώς και άλλες χημικές ουσίες όπως τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα γαρίδας τον Ιούλιο του 2018 από 15 τοποθεσίες, σε πέντε λεκάνες απορροής ποταμών στον μη-μητροπολιτικό νομό Suffolk,στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτές περιλάμβαναν τους Gipping, Alde, Deben, Stour και Waveney.

Η κοκαΐνη ήταν το πιο συχνά εντοπισμένο φάρμακο και εντοπίστηκε σε κάθε δείγμα, καθώς και η αναισθητική λιδοκαΐνη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κοκαΐνη θα μπορούσε να εισέλθει στο νερό λόγω διαρροών ή υπερχείλισης από υπονόμους.

Φυτοφάρμακα που απαγορεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλύφθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του fenuron. Η κεταμίνη, το ηρεμιστικό των ζώων που χρησιμοποιείται ως κόμμα φαρμάκου, αναγνωρίστηκε επίσης, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή με οπιοειδή Tramadol και ένα αντικαταθλιπτικό.

Ο Δρ Leon Barron, ανώτερος λέκτορας στην εγκληματολογική επιστήμη στο King’s College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Αυτή η τακτική εμφάνιση παράνομων ναρκωτικών στην άγρια φύση ήταν εκπληκτική”.

Η ομάδα είπε ότι περίμενε να βρει φάρμακα σε αστικές περιοχές, όπως στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο, αλλά όχι σε αγροτικές περιοχές. «Η εξακρίβωση της πηγής των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων παραμένει ασαφής και αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς», είπε ο Δρ Leon Barron.

Ο δρ Τόμας Μίλερ, επικεφαλής της μελέτης στο King’s College London, δήλωσε: «Αν και οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλές, καταφέραμε να εντοπίσουμε ενώσεις που είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την άγρια φύση.

“Ως μέρος του συνεχιζόμενου έργου μας, διαπιστώσαμε ότι οι πιο συχνά ανιχνεύσιμες ενώσεις ήταν παράνομα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και η κεταμίνη και ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο, το fenuron. Παρόλο που για πολλές από αυτές, οι πιθανότητες για οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι χαμηλές».

Ο καθηγητής Nic Burury, από το Πανεπιστήμιο του Suffolk, δήλωσε:

«Το εάν η παρουσία κοκαΐνης στα υδρόβια ζώα είναι ένα ζήτημα για το Suffolk ή πιο εκτεταμένο φαινόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, αναμένεται περαιτέρω έρευνα. Η περιβαλλοντική υγεία έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή από το κοινό λόγω των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τη μικροπλαστική ρύπανση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της «αόρατης» χημικής ρύπανσης (όπως τα ναρκωτικά) στην υγεία της άγριας πανίδας και χλωρίδας χρειάζεται περισσότερη εστίαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η πολιτική, μπορεί συχνά να ενημερώνεται από μελέτες όπως αυτές ».

Η μόλυνση της άγριας πανίδας με παράνομες ουσίες δεν περιορίζεται στην αγροτική Αγγλία. Πέρυσι, ξεχωριστή έρευνα από το Τμήμα Ψαριών και Άγριας Ζωής της Ουάσιγκτον ανακάλυψε την οπιοειδή οξυκωδόνη στα οστρακοειδή από τις ακτές του κράτους για πρώτη φορά.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα