Τα κορίτσια ανησυχούν για το σώμα τους από τριών χρόνων!

Τα κορίτσια ανησυχούν για το σώμα τους από τριών χρόνων!

Από την ηλικία των τριών χρόνων αρχίζουν τα παιδιά να έχουν ανησυχίες για το σώμα τους και την αυτοεικόνα τους και όχι στην αρχή της εφηβείας τους όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήγαγε φιλανθρωπική οργάνωση παιδικής φροντίδας έδειξε ότι τα παιδιά από τριών χρόνων ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους. Ιδιαίτερα τα κορίτσια φαίνεται ότι δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους σε ποσοστό πάνω από το 50% σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η αυστηρότητα των ενηλίκων, κυρίως των γονέων, σε ότι αφορά την εικόνα του σώματος, φαίνεται ότι επηρεάζει πολύ τα παιδιά. Γονείς με εμμονή σε δίαιτες, μακιγιάζ αλλά και παιχνίδια με θέμα τη μόδα, βομβαρδίζουν με συγκεκριμένα πρότυπα εμφάνισης τα μικρά κυρίως κορίτσια, πλήττοντας έτσι, την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα τους.

Αυτά τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά, τα οδηγούν σε αυτοαπομόνωση, δεν παίζουν με τα άλλα παιδιά και τους φίλους τους και γίνονται επιρρεπείς σε διατροφικές διαταραχές, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη. Ένας φαύλος κύκλος ανοίγει για τα παιδιά αυτά που δέχονται την αυστηρή κριτική των ενηλίκων καθώς η κακή τους ψυχολογία, τα οδηγεί πιο εύκολα στο να τρώνε πρόχειρο φαγητό, να μην ασκούνται και τελικά, να κινδυνεύουν να γίνουν έτσι ακριβώς, όπως είναι η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Αν και σε χαμηλότερο ποσοστό, τα αγόρια βιώνουν και εκείνα, τα ίδια προβλήματα με τα κορίτσια, σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν για το σώμα τους.

Η αυτοαποδοχή, το σταμάτημα των συνεχών συγκρίσεων με τους άλλους και ο σεβασμός στη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων στα παιδιά αλλά και στους ενήλικους.

Σύμφωνα με τον Dr. Diedrichs, αυτό που συμβαίνει είναι μια πραγματικότητα που δεν ξεπερνιέται από μόνη της και ήρθε η ώρα να πάψει η σύγκριση με τους άλλους για το ποιος είναι ο καλύτερος καθώς και ο ψυχολογικός εκφοβισμός βάσει των κοινωνικών προτύπων

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα