Ο κοροναϊός Covid-19 – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Ο κοροναϊός Covid-19 – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Οι κορωναϊοί είναι μια οικογένεια ιών που προκαλούν ασθένεια στα ζώα. Επτά, συμπεριλαμβανομένου του νέου ιού, έχουν κάνει το άλμα στους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι απλώς προκαλούν κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα.

Δύο κοροναϊοί, ο Mers και ο Sars είναι πολύ πιο σοβαροί και έχουν σκοτώσει από το 2002, περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.

Ο νέος ιός, που είναι επίσημα γνωστός ως Covid-19, είναι επίσης πιο επικίνδυνος από το κοινό κρυολόγημα. Μέχρι στιγμής, περίπου το 15-20% των νοσοκομειακών περιπτώσεων έχουν χαρακτηριστεί ως “σοβαρά” και το σημερινό ποσοστό θανάτου είναι περίπου το 2%.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το Mers (30%) ή το Sars (10%), αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορωναϊού;

Σύμφωνα με το NHS και τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), τα συμπτώματα του κορωναϊού περιλαμβάνουν συνήθως:

 • Ξηρό βήχα ή / και πονόλαιμο
 • Υψηλή θερμοκρασία
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Δυσκολία στην αναπνοή (σε πιο σοβαρές περιπτώσεις).

Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Επομένως, εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

 1. Έχετε ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ ή η Ταϊλάνδη;
 2. Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει;

Πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα θεωρούνται ότι εμφανίζονται από δύο μέχρι δέκα μέρες, μετά τη σύλληψη του ιού, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και μέχρι 24 μέρες μετά.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει «γερνάω» – Το Φαινόμενο Χέιφλικ

Υπάρχουν επίσης ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, ακόμη μη επιβεβαιωμένα, ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους – δηλαδή ανθρώπους που μεταφέρουν τον ιό αλλά δεν έχουν ακόμη νοσήσει.

Εάν αυτό αποδειχτεί ότι ισχύει, μπορεί να καταστήσει τον ιό πολύ πιο δύσκολο στο να ελεγχθεί.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα (ή σε άλλη περιοχή που έχει επηρεαστεί σημαντικά) τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή έχετε “στενή επαφή” με κάποιον που αισθάνεται αδιαθεσία, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας συνιστά να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από κάποιον με τον οποίο βρίσκεστε κοντά για 15 λεπτά ή περισσότερο ή όταν μοιράζεστε ένα δωμάτιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Mην πηγαίνετε κατευθείαν σε ιατρείο ή νοσοκομείο, διότι, αν έχετε τον ιό, κινδυνεύετε να τον διαδώσετε σε άλλους.

Το NHS ζητά από οποιονδήποτε επιστρέψει από την επαρχία Wuhan ή Hubei στην Κίνα, να παραμείνει μακριά από την εργασία του και άλλες δραστηριότητες και να φροντίσει να μην αλληλεπιδράσει με άλλους, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Πώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός και πώς μπορώ να προστατευθώ;

Η υγιεινή των χεριών είναι η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας.

Όπως και το κρυολόγημα και η γρίπη, ο νέος ιός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων, όταν ένα άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Τα σταγονίδια προσγειώνονται στις επιφάνειες, παραλαμβάνονται από τα χέρια των άλλων και εξαπλώνονται περαιτέρω. Οι άνθρωποι εισάγουν μέσα τους τον ιό όταν αγγίζουν με τα μολυσμένα χέρια τους το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους.

Συνεπώς, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά και να τα πλένετε συχνά με σαπούνι και νερό ή με απολυμαντικό ζελέ χεριών.

Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε να αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας με άπλυτα χέρια – κάτι που όλοι κάνουμε ασυνείδητα κατά μέσο όρο περίπου 15 φορές την ώρα.

Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν:

 • Έχετε μαζί σας ένα απολυμαντικό για τα χέρια, για εύκολο καθαρισμό των χεριών
 • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε
 • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε πολυσύχναστα μέρη όπως αερολιμένες και δημόσιες συγκοινωνίες ώστε να μην αγγίζετε πράγματα και στη συνέχεια να αγγίζετε το πρόσωπό σας
 • Έχετε μαζί σας χαρτομάντιλα μιας χρήσης, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και πετάξτε το χαρτομάντιλο προσεκτικά.
 • Μην μοιράζεστε σνακ από πακέτα ή κύπελλα μέσα στα οποία, άλλα άτομα βυθίζουν τα χέρια τους
 • Αποφεύγετε τις χειραψίες και τα αγγίγματα στα μάγουλα
 • Καθαρίζετε τακτικά, όχι μόνο τα χέρια σας, αλλά και τις συνήθως χρησιμοποιούμενες επιφάνειες και συσκευές που αγγίζετε ή χειρίζεστε.

Πώς μπορώ να προστατεύσω την οικογένειά μου, ειδικά τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι ένας σημαντικός φορέας για την εξάπλωση των ιών με σταγονίδια, διότι αλληλεπιδρούν πολύ σωματικά μεταξύ τους και δεν διατηρούνται και πολύ καθαρά.

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να κολλήσουν ή να διαδώσουν έναν ιό, με τους παρακάτω τρόπους:

 • Εξηγώντας τους πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια και τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών και του προσώπου
 • Διατηρώντας τις οικιακές επιφάνειες καθαρές, ιδιαίτερα τις κουζίνες, τα μπάνια και τα πόμολα από τις πόρτες
 • Χρησιμοποιώντας καθαρά πανιά για να σκουπίσετε τις επιφάνειες ώστε, να μην μεταφέρετε τα μικρόβια από τη μια επιφάνεια στην άλλη
 • Δίνοντας σε όλους τη δική τους πετσέτα και φροντίζοντας να ξέρουν ότι δεν μοιράζονται τις οδοντόβουρτσες κλπ
 • Κρατήστε το σπίτι σας στεγνό και ευάερο.

Το είδαμε στην Telegraph 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα