Κοροναϊός: Γιατρός μας δείχνει πως να απολυμαίνουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ (βίντεο)

Κοροναϊός: Γιατρός μας δείχνει πως να απολυμαίνουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ (βίντεο)

O Jeffrey VanWingen, γιατρός στο Family Medicine Specialists και οικογενειακός γιατρός με 20 χρόνια εμπειρίας, δημοσίευσε ένα βίντεο με σκοπό να μας επιστήσει την προσοχή για το πόσο σημαντικό είναι να απολυμαίνουμε σωστά τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ αλλά και το φαγητό που παραγγέλνουμε από έξω, διότι με τα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ο κοροναϊός μπορεί να ενδεχομένως να επιβιώσει σε επιφάνειες για αρκετό χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δίνονται μέχρι τώρα είναι πως η επιβίωση του ιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες στον αέρα, τέσσερις ώρες στον χαλκό, 24 ώρες σε χαρτόνι και από δύο έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα (ατσάλι).

Σύμφωνα με τον γιατρό, αυτή την περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μια πρόκληση· χρειαζόμαστε τροφή για να ζήσουμε αλλά η τροφή που θα βρούμε από τα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να είναι μολυσμένη. Γι’ αυτό λοιπόν και η δημιουργία του βίντεο έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές ως προς την ορθή απολύμανση των τροφών και των συσκευασιών που μπαίνουν στο σπίτι τους.

Στο βίντεο, ο γιατρός θα μας δείξει μια τεχνική αποστείρωσης που χρησιμοποιούν στα χειρουργεία έτσι ώστε οι γιατροί να απολυμαίνουν το περιβάλλον, τα εργαλεία (στην προκειμένη περίπτωση τα ψώνια), αλλά και τους εαυτούς τους έτσι ώστε να μην μεταφέρουν λοιμώξεις στους ασθενείς τους. Για να καταλάβουμε μάλιστα την σχολαστικότητα που χρειάζεται να ακολουθούμε, μας έδωσε και ένα παράδειγμα:

“Φανταστείτε λοιπόν, πως όλα τα ψώνια που έχετε είναι καλυμμένα με χρυσόσκονη και πως στο τέλος της αποστείρωσης δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ένας κόκκος χρυσόσκονης τόσο στα τρόφιμα, όσο και στις επιφάνειες, στα χέρια και κυρίως στο πρόσωπό σας.” τόνισε ο Jeffrey VanWingen.

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως τα καταστήματα φροντίζουν για την απολύμανση τους αρκετά συχνά ωστόσο δεν αρκεί απλώς να καθαρίζουμε την λαβή από το καροτσάκι μας όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ. Οι παρακάτω συμβουλές, μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις πιθανότητες να μεταφέρουμε τον ιό σπίτι μας. Σύμφωνα με τον γιατρό λοιπόν, καλό θα ήταν να:

  • καθαρίζουμε και τον πάτο του καλαθιού ή καροτσιού μας
  • να μην ακουμπάμε πράγματα ανεξέλεγκτα και χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα τα αγοράσουμε
  • να μην πηγαίνουμε για ψώνια εάν έχουμε συμπτώματα
  • να φροντίζουμε να κάνουμε εμείς τα ψώνια για τους ηλικιωμένους που γνωρίζουμε
  • να έχουμε ένα καλό πρόγραμμα του τι θα πάρουμε πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ

Όταν λοιπόν, έχουμε αγοράσει τα ψώνια μας, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε για αρχή, είναι πριν τα φέρουμε μέσα να χωρίσουμε το τραπέζι μας σε δύο ίσα μέρη με μια χαρτοταινία. Έτσι δημιουργούμε δύο επιφάνειες, την “βρώμικη” που θα βάλουμε τα ψώνια μας από έξω και την “καθαρή” που θα βάλουμε τα αποστειρωμένα και καθαρά πλέον τρόφιμά μας. Αποστειρώνουμε λοιπόν, τα χέρια και το τραπέζι μας με ένα αντισηπτικό και ένα απολυμαντικό σπρέι αντίστοιχα.

Στην συνέχεια, τοποθετούμε τα ψώνια μας στην μία πλευρά του τραπεζιού και ξεκινάμε την απολύμανση!

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός Covid-19 – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Σε γενικές γραμμές, ότι έχει “διπλή” συσκευασία, μπορεί να απολυμανθεί πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ένα κουτί δημητριακών, μπορούμε να αφαιρέσουμε το χάρτινο κουτί και να το πετάξουμε αμέσως κρατώντας απλώς το εσωτερικό σακουλάκι το οποίο γνωρίζουμε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπινο χέρι για αρκετές ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, ότι δεν έχει εξωτερική συσκευασία το απολυμαίνουμε με τον ίδιο τρόπο που καθαρίσαμε το τραπέζι μας. Με ένα απολυμαντικό σπρέι και λίγο χαρτί περνάμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες του προϊόντος και στην συνέχεια το αφήνουμε στην καθαρή πλευρά.

Τώρα, τα φρούτα και τα λαχανικά θέλουν μια εντελώς διαφορετική μεταχείριση από ότι τα προηγούμενα. Σύμφωνα με τον γιατρό, η επιφάνειά τους είναι πιο πορώδης και μοιάζει πολύ περισσότερο με το δικό μας δέρμα, οπότε η μεταχείρισή τους θα πρέπει να είναι ανάλογη. Μουλιάζουμε λοιπόν, πολύ σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά μας σε νερό με σαπούνι και στην συνέχεια τρίβουμε σχολαστικά ένα – ένα κάθε τεμάχιο με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια, τα ξεπλένουμε πολύ πολύ καλά. (Είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία, αλλά η αλήθεια είναι πως πλέον έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας και αυτό που έχει σημασία είναι πάνω απ΄όλα η υγεία μας).

Αναφορικά τώρα με το φαγητό που παραγγέλνουμε από έξω, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι -σύμφωνα πάντα με τον γιατρό- να τοποθετήσουμε όλα τα τρόφιμα χωρίς να αγγίξουμε το περιτύλιγμά τους σε καθαρά πιάτα και στην συνέχεια να τα ζεστάνουμε για μερικά λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων.

*Εάν για τη μεταφορά των τροφίμων από το σούπερ μάρκετ τους προτιμήσετε υφασμάτινες τσάντες τότε θα χρειαστεί να τις πλύνετε πριν τις χρησιμοποιήσετε ξανά. 

Μπορείτε να δείτε και αναλυτικά το βίντεο παρακάτω:

Επιμέλεια – μετάφραση

Ελπίδα Ζαραδούκα 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα