Κούβα: Πως η αστική της γεωργία γίνεται το παράδειγμα για χώρες που αντιμετωπίζουν ζητήματα υποσιτισμού

Κούβα: Πως η αστική της γεωργία γίνεται το παράδειγμα για χώρες που αντιμετωπίζουν ζητήματα υποσιτισμού

Όταν οι χώρες δεν διαθέτουν τρόφιμα, πρέπει να βρουν γρήγορα λύσεις και μία από αυτές μπορεί να είναι η αστική γεωργία.

Αυτό έκανε η Κούβα πριν από 30 χρόνια όταν αντιμετώπιζε το δίλημμα του τερματισμού των εισαγωγών τροφίμων πρώτης ανάγκης. Και αυτό που λειτούργησε τότε για την Κούβα θα μπορούσε να είναι σήμερα, μάθημα για τον ευρύτερο κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη πείνα ενόψει της κλιματικής κρίσης.

Όταν, λοιπόν, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε στη δεκαετία του ’90, οι περισσότερες από τις προμήθειες τροφίμων της Κούβας στάλθηκαν εκεί. Για να αποτρέψουν τον σοβαρό υποσιτισμό, οι άνθρωποι της πρωτεύουσας Αβάνας, βρήκαν έναν ευρηματικό τρόπο: την αστική κηπουρική. Αυτό, θεωρείται τώρα ως ένα πιθανό σχέδιο για την επιβίωση των πληθυσμών της πόλης σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Το πρόβλημα της πείνας για τους Κουβανούς προέκυψε επειδή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν σταματήσει να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα και μετέτρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών τους καλλιεργειών, σε φυτείες ζαχαροκάλαμου για να προμηθεύουν τη Σοβιετική Ένωση. Σε αντάλλαγμα γι΄αυτά τα βουνά ζάχαρης, η Μόσχα παρείχε στην Κούβα τροφή, χημικά λιπάσματα και πετρέλαιο, για τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ της.

Με τη Σοβιετική κατάρρευση, η Κούβα έχασε την κύρια πηγή της προμήθειας τροφίμων, ενώ εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις.

Η επιστροφή στη συμβατική γεωργία θα έπαιρνε πολύ χρόνο και ήταν σε κάθε περίπτωση δύσκολη, επειδή τα σοβιετικά λιπάσματα, τα καύσιμα και τα φυτοφάρμακα είχαν ήδη αλλοιωθεί.

Διαβάστε επίσης: Πύργος σε δάσος της Δανίας μας επιτρέπει να περπατήσουμε πάνω από τα δέντρα (φωτογραφίες)

Έτσι, οι άκρως μορφωμένοι αστικοί πολίτες, που αντιμετώπισαν τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων της Κούβας που από 2.600 που ήταν το 1986 έγινε 1.000-1.500 το 1993, οργανώθηκαν για να καλλιεργήσουν το δικό τους φαγητό σε αυτοσχέδιες αστικές μονάδες.

Αρχικά, με λίγη τεχνογνωσία και χωρίς λιπάσματα, οι αποδόσεις τους ήταν χαμηλές, αλλά με την παραγωγή κομπόστας και άλλων οργανικών μέσων καλλιέργειας, άρχισαν να βλέπουν βελτιώσεις.

Μέχρι το 1995, μόνο η Αβάνα διέθετε 25.000 παραχωρήσεις που αφορούσαν οικογένειες και αστικούς συνεταιρισμούς. Η κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας τα πιθανά οφέλη, ενθάρρυνε το κίνημα.

Η ποιότητα του εδάφους βελτιώθηκε με ένα μείγμα των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, οικιακών απορριμμάτων και ζωικής κοπριάς και έτσι, δημιουργήθηκαν περισσότερα λιπάσματα και βελτιωτικά εδάφους.

Τα επιπλέον φρέσκα λαχανικά και φρούτα, από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων γρήγορα βελτίωσε την ποσότητα της τροφής των κατοίκων των αστικών κέντρων και έσωσε πολλούς από τον υποσιτισμό.

Στο κλίμα της Κούβας, με τις αλλαγές της άρδευσης και τα εδάφη που υπόκεινται σε συνεχή βελτίωση από την προσθήκη οργανικής ύλης, οι εκτάσεις θα μπορούσαν να παράγουν λαχανικά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Μαρούλια, chard, ραπανάκια, φασόλια, αγγούρια, ντομάτες, σπανάκι και πιπεριές καλλιεργήθηκαν και έδωσαν παραγωγή.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η επιπλέον σωματική άσκηση, που έκαναν οι αστικοί κηπουροί για να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους, συν το χρόνο που περνούσαν σε εξωτερικούς χώρους στην ύπαιθρο, ωφέλησαν την υγεία τους.

Τελικά, συνειδητοποιώντας ότι η αυτάρκεια ήταν ο μόνος τρόπος για να τροφοδοτηθεί ο πληθυσμός, η κυβέρνηση απαγόρευσε την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου εντελώς. Χωρίς λιπάσματα, πολλές πρώην φυτείες μετατράπηκαν σε βιολογική γεωργία. Η έλλειψη πετρελαίου για τα τρακτέρ σήμαινε επίσης ότι, τα βοοειδή χρησιμοποιήθηκαν για όργωμα.

Η εμπειρία της αστικής γεωργίας στην Κούβα ενέπνευσε πολλούς οικολόγους να πιστεύουν ότι αυτό είναι τουλάχιστον ένα μέρος της λύσης για την έλλειψη τροφίμων, με την οποία απειλούμαστε από την κλιματική αλλαγή. Μέχρι το 2008, οι κήποι τροφίμων, παρά τη μικρή τους κλίμακα, αποτελούσαν το 8% της γης στην Αβάνα και το 3,4% του συνόλου της αστικής γης στην Κούβα, παράγοντας το 90% όλων των οπωροκηπευτικών που καταναλώνονταν.

Ως αποτέλεσμα, η πρόσληψη θερμίδων του μέσου Κουβανού αυξήθηκε γρήγορα ώστε να ταιριάζει με αυτήν των Ευρωπαίων, βασιζόμενη σε μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ρύζι, φασόλια, πατάτες και άλλα λαχανικά – μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών που καθιστά την παχυσαρκία σπάνια.

Η εμπειρία της Κούβας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τη δεκαετία του 1990, δείχνει ότι μεγάλες ποσότητες φρέσκων τροφίμων μπορούν να καλλιεργηθούν στις πόλεις και ότι η αστική γεωργία είναι βιώσιμη εδώ και δεκαετίες.

Για τις άλλες χώρες που είναι ευάλωτες σε μια αιφνίδια απώλεια τροφίμων, η εμπειρία της Κούβας υποδηλώνει ότι η αστική γεωργία μπορεί να είναι ένας τρόπος για την εξάλειψη του ενδεχόμενου λιμού όταν οι εισαγωγές είναι περιορισμένες, δαπανηρές ή απλά απρόσιτες.

Paul Brown

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα