Κριθάρι: Τα αμέτρητα οφέλη του στην υγεία μας

Κριθάρι: Τα αμέτρητα οφέλη του στην υγεία μας

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το κριθάρι παρατηρήθηκαν πριν από 2.400 χρόνια, από Ινδούς ιατρούς, που συνέστησαν την υποκατάσταση του άσπρου ρυζιού με κριθάρι, μαζί με την απώλεια βάρους και την αύξηση της δραστηριότητας, για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 όπως διαβάσαμε στο ibelieveinmothernature.com.

Το κριθάρι είναι ένας κόκκος που συναντάται συνήθως στη ζύμη, τα ποτά και τις διάφορες κουζίνες κάθε κουλτούρας. Είναι ένας από τους κόκκους με την περισσότερη κατανάλωση στον κόσμο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, διπλάσια πρωτεΐνη και σχεδόν τις μισές από τις θερμίδες της βρώμης, ενώ αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους ή έχουν διατροφικές ανησυχίες. Το κριθάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης καθώς και στην προώθηση της απώλειας βάρους. Είναι καλό για πεπτικά προβλήματα όπως πόνος στο στομάχι, διάρροια και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Ολόκληρο το κριθάρι περιέχει και τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το μια πλήρη πρωτεΐνη. Το ακατέργαστο κριθάρι είναι επίσης μια καλή πηγή νιασίνης και βιταμίνης Β6, καθώς και των ορυκτών φωσφόρου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Ένα φλιτζάνι κριθάρι παρέχει 14,2% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής για τη νιασίνη. Το κριθάρι παρέχει επίσης κάποια λουτεΐνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της όρασης.

Διαβάστε επίσης: Η Ιπποκράτειος διατροφή και κανόνες υγείας που όλοι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Το κριθάρι είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες – σχεδόν 16% διαιτητικές ίνες κατά βάρος. Οι ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βοηθούν το κόλον να παραμείνει υγιές βοηθώντας την εντερική χλωρίδα να παράγει βουτυρικό οξύ. Οι φυτικές ίνες μειώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και το κριθάρι ολικής άλεσης περιέχει αρκετές διαλυτές ίνες, εξαιτίας των οποίων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναγνώρισε το κριθάρι ως τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ίνες του κριθαριού και η βιταμίνη Β λαμβάνονται μαζί και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας, έτσι το κριθάρι, έναν ιδιαίτερα ισχυρό σύμμαχο για υγιή καρδιά.

Το κριθάρι παρέχει μαγνήσιο, ένα μέταλλο που δρα ως συν-παράγοντας για περισσότερα από 300 ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και στην παραγωγή ινσουλίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κριθάρι είναι πιο αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση των αποκρίσεων της γλυκόζης και της ινσουλίνης από ό,τι η βρώμη, καθώς φαίνεται να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος για έως και 10 ώρες.

Τα περισσότερα από τα οφέλη του κριθαριού προέρχονται από αυτά που ονομάζονται “κλαδιά” του κριθαριού, από τα οποία έχει αφαιρεθεί μόνο ο μη βρώσιμος φλοιός. Το κριθάρι που έχει αποφλοιωθεί έτσι, διατηρεί το ωφέλιμο πίτουρο και το φύτρωμα. Δυστυχώς, το περισσότερο διαθέσιμο κριθάρι έχει γυαλιστεί στον ατμό, οπότε, έχει αφαιρεθεί το πίτουρο. Για να αποκομίσετε τα οφέλη του κριθαριού, θα πρέπει να το αναζητήσετε με τη μορφή αποφλοιωμένου, ολικής αλέσεως.

Κριθάρι και επίπεδα χοληστερόλης

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο του St Michael στον Καναδά, η κατανάλωση κριθαριού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της “κακής χοληστερόλης” που συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, υποδηλώνοντας έτσι ότι, το κριθάρι έχει παρόμοια αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης.

Το κριθάρι έχει μειωτική επίδραση στη συνολική κακή χοληστερόλη σε άτομα υψηλού κινδύνου, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και άτομα χωρίς υψηλή χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα