Η κρυφή δύναμη που έχει το ειλικρινές χαμόγελο

Η κρυφή δύναμη που έχει το ειλικρινές χαμόγελο

Μπορεί να θεωρείτε προφανή τη θετική επίδραση που έχει το χαμόγελό σας, αλλά είναι τόσο ζωτικής σημασίας κατά τη δημιουργία μιας διαπροσωπικής επαφής, ώστε αξίζει την προσοχή μας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής ενός ανθρώπου, η εικόνα ενός χαμογελαστού προσώπου αποσπά μια εξαιρετικά θετική αντίδραση. Η συνείδησή μας είναι προγραμματσμένη να αντιδρά έτσι. Είναι κάτι παγκόσμιο. Είναι κάτι αιώνιο. Απλώς χαμογελάστε!

Ίσως σας προκαλέσει έκπληξη αυτό που θα διαβάσετε τώρα, αλλά όπως συμβαίνει και με άλλες μορφές δυναμικής συμπεριφοράς, πρέπει να εξασκήσετε και το χαμόγελό σας. Σωστά ακούσατε. Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και δείτε την εικόνα σας. Δώστε προσοχή στα μάτια σας. Συμφωνούν με το χαμόγελό σας;

Το εκπληκτικό με το χαμόγελο είναι η επίδραση που έχει τόσο σε εσάς όσο και σε όποιον γνωρίζετε. Όταν οι μύες του προσώπου σχηματίζουν ένα χαμόγελο, η εμπειρία αυτή μεταφράζεται σε παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης: Η επιστήμη του χαμόγελου: Πόσο μεγάλη δύναμη έχει τελικά;

Όταν φαίνεστε και συμπεριφέρεστε ως ευτυχισμένοι άνθρωποι, μπορείτε πραγματικά να νιώσετε ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχει τρόπος να μιλήσουμε πιο εμφατικά για τη σημασία του χαμόγελου στη δημιουργία μιας διαπροσωπικής επαφής. Είναι ίσως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους και να τους προσελκύσετε. Ο κόσμος θέλει να είναι κοντά σε ευτυχισμένους ανθρώπους, γεμάτους ενέργεια.

Ενώ χαμογελάτε στη νέα σας γνωριμία, γιατί να μην προσπαθήσετε να κάνετε μια αυθεντικά καλοπροαίρετη φιλοφρόνηση;

Αυτό αποτελεί σωστή τέχνη, αλλά και πάλι με την εξάσκηση θα βελτιωθείτε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο προσωπικό σχόλιο. Αν γνωρίσατε κάποιον σε μια νέα πόλη, πείτε πόσο ωραία περνάτε.

Εάν ο συνομιλητής έχει μόλις έρθει στην πόλη σας, πείτε του κάτι που να τον κάνει να νιώσει ευπρόσδεκτος.

Αν καλωσορίζετε έναν νέο υπάλληλο στην εταιρεία σας, κάντε ένα ειλικρινές σχόλιο που να δηλώνει πόσο χαρούμενοι είστε που τον έχετε στην ομάδα σας.

Εάν συναντάτε κάποιον στο γραφείο του, κάντε ένα θετικό σχόλιο για τη διακόσμηση του τοίχου ή για το γραφείο του…

Εάν αφοσιωθείτε πραγματικά στη διάθεση να πείτε κάτι θετικό για το άλλο άτομο, θα βρίσκετε πάντα το σωστό σχόλιο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dale Carnegie Training «Επικοινωνήστε Αποτελεσματικά» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα