Η κρυφή ιστορία ενός γιατρού πραγματικού ήρωα

Η κρυφή ιστορία ενός γιατρού πραγματικού ήρωα

Κάθε χρόνο το CNN κάνει διαγωνισμό και βραβεύει τον «άνθρωπο της χρονιάς». Μεταξύ και άλλων υποψηφίων βρέθηκε πέρσυ ο δρ. Τζιμ Γουίδερς, ένας γιατρός αλλιώτικος από τους άλλους.

Αυτός ο ξεχωριστός γιατρός, δύο με τρία βράδια τη βδομάδα, για 23 χρόνια, μεταμφιεζόταν ζητιάνος και έβγαινε στους δρόμους, πήγαινε κάτω από τις γέφυρες, σε σοκάκια, περπατούσε παράλληλα με ποτάμια προκειμένου να βρει κάποιον που θα τον είχε ανάγκη, κάποιον που θα του έδινε ανιδιοτελώς τη βοήθειά του.

Για 23 χρόνια, χωρίς κανείς να το γνωρίζει, στους δρόμους και τα σκοτεινά σημεία του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια, κυκλοφορούσε ένας «φύλακας άγγελος», για τον φτωχό, τον αδύναμο, τον πονεμένο. Εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της «ιατρικής του δρόμου», ο δρ. Γουίδερς ήθελε να είναι εκεί για όποιον τον χρειαζόταν. Στους δρόμους η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς τα προβλήματα δεν υπήρχαν μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες ήταν μεταξύ των ανθρώπων που στήριξε ο γιατρός.

«Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος από το πόσοι άρρωστοι άνθρωποι υπήρχαν στον δρόμο. Ήταν σαν να πηγαίνεις σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο Γουίδερς. «Νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες, παιδιά που το είχαν σκάσει, γυναίκες που ξέφυγαν από την ενδοοικογενειακή βία… Και όλοι έχουν τη δική τους ιστορία» είχε πει ο ίδιος.

Σήμερα πια η κίνηση του δρ. Γουίδερς έχει εξελιχθεί σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Δίχτυ ασφαλείας». Την πόλη χτενίζουν γιατροί με αυτοκίνητο, έχει συσταθεί μέσα στο όχημα «κλινική», ενώ έχουν δημιουργήσει και μία βάση δεδομένων για να καταγράφουν την κατάσταση και την πρόοδο των αστέγων.

Παράλληλα, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται «Ινστιτούτο Ιατρικής Δρόμου», ιδρύθηκε από τον Γουίδερς. Στόχος του οργανισμού είναι να στηρίξει τις τοπικές κοινότητες να δημιουργήσουν προγράμματα για τη στήριξη των αστέγων.

O Τζιμ Γουίδερς, εξαιτίας της ανθρωπιστικής δράσης του και της αμέριστης βοήθειας που πρόσφερε ανιδιοτελώς στος ανήμπορους συμπολίτες του, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Ήταν υποψήφιος για «Ηρωας της Χρονιάς» του CNΝ, έναν τίτλο που θα έπρεπε να του απονέμεται τουλάχιστον εδώ και 23 χρόνια.

Δείτε το video του CNN

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα