5 τρόποι για να ξεκινήσετε εύκολα μια συζήτηση με οποιονδήποτε και οπουδήποτε

5 τρόποι για να ξεκινήσετε εύκολα μια συζήτηση με οποιονδήποτε και οπουδήποτε

Θέλετε να μάθατε πώς να πλησιάσετε ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον άτομο – και να ξεκινήσετε μια συζήτηση; Όχι, δεν πρόκειται για διαφημιστικό ενός μαγικού φαρμάκου άνεσης και αυτοπεποίθησης.

Όμως, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές στις οποίες έχουν καταλήξει οι περισσότεροι ειδικοί μέσω της παρατήρησης και οι οποίες κάνουν θαύματα σε σχεδόν κάθε κατάσταση με τον οποιονδήποτε.

Οπότε αν ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε ένα ξεχωριστό άτομο, αλλά δειλιάζετε, και θέλετε να μάθετε πώς να ξεκινήσετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη, όπως στο σούπερ μάρκετ ή στον εργασιακό σας χώρο, οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να νιώσετε άνετα.

5 στρατηγικές για να ξεκινήσουμε εύκολα μια συζήτηση με έναν άγνωστο

1. Ξεκινήστε πάντα με μια ερώτηση

Χρησιμοποιήστε πάντα τη δύναμη της ερώτησης. Γιατί; Επειδή μια ερώτηση ανοίγει το δρόμο για μια συζήτηση, για περαιτέρω διάλογο και δείχνει στον άλλο ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε να μάθετε πράγματα γι’ αυτόν. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι μια δήλωση, η οποία μπορεί να φανεί και αδιάφορη και να οδηγήσει μια άβολη σιωπή και σε μια χαμένη ευκαιρία.

2. Τι είδους ερωτήσεις χρειάζεται να κάνουμε όμως;

Αρχικά, κάντε μια ανοιχτή ερώτηση. Οι ανοιχτές ερωτήσεις μας βοηθούν να κάνουμε αυτό που προαναφέραμε, να ανοίξουμε χώρο για διάλογο. Στη συνέχεια, χρειάζεται να μείνουμε μακριά από ευαίσθητα θέματα, όπως πολιτική, θρησκεία, ακόμα και οικογένεια. Τα δύο πρώτα θέματα μπορούν να μετατρέψουν μια φιλική γνωριμία σε ένα εχθρικό αντίο πολύ γρήγορα. Το θέμα της οικογένειας δεν είναι πάντα κακό, όμως, ποτέ δεν γνωρίζετε αν κάποιος χώρισε πρόσφατα ή έχασε κάποιον αγαπημένο.
Αντιθέτως, κάντε ερωτήσεις για το πού εργάζονται, πού μένουν, γι’ αυτά που φορούν. Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε ένα μεγαλύτερο, πιο ενδιαφέρον θέμα και η συζήτηση να κυλήσει αυθόρμητα.

3. Ύστερα, ακούστε προσεκτικά

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη. Η ενεργητική ακρόαση είναι κρίσιμης σημασίας επειδή μας επιτρέπει να δώσουμε μια σχετική απάντηση που δεν δείχνει μόνο στο άλλο άτομο ότι ακούτε, αλλά αποκαλύπτει και πράγματα για εσάς τους ίδιους.
Όταν ακούτε πραγματικά, λαμβάνετε πληροφορίες που οδηγούν φυσικά σε ερωτήσεις και σχόλια που βοηθούν τη συζήτηση να εξελιχθεί. Πραγματικά, αν δεν έχετε εξελίξει αυτή τη δεξιότητα, ήρθε η ώρα να το κάνετε.

4. Στη συνέχεια κάντε μια (σχετική) δήλωση

Μια σπουδαία συζήτηση αποτελεί έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα σε ερωτήσεις και απαντήσεις. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Πολλοί έχουμε παραπληροφορηθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις μας επιτρέπουν να ελέγξουμε τη συζήτηση. Όμως, αυτό δεν ισχύει.
Θέλετε να ξεκινήσετε την κουβέντα με ανοιχτές ερωτήσεις. Όμως, θέλετε επίσης να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ερωτήσεις τους με τις δικές σας δηλώσεις, αντί να προχωράτε στην επόμενη ερώτηση.

5. Και μη φοβάστε τον ενθουσιασμό

Ένα τελευταίο πολύ σημαντικό σημείο: μη φοβάστε να ενθουσιαστείτε. Η αρχική σας τάση μπορεί να είναι να καταπιέσετε την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας, να κρατήσετε τα χέρια στις τσέπες σας αντί να χειρονομείτε έντονα και γενικά να μείνετε «cool». Όμως, συνήθως οι άνθρωποι αντιδράμε θετικά σε εκφράσεις ενθουσιασμού μέσω χειρονομιών, εκφράσεων του προσώπου και στις εναλλαγές τόνου της φωνής. Αυτό κάνει τη συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα και καθόλου βαρετή.

Matt Valentine

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα