Τζίντζερ: Τα κυριότερα οφέλη της δημοφιλούς ρίζας και πως να την καταναλώσετε σωστά

Τζίντζερ: Τα κυριότερα οφέλη της δημοφιλούς ρίζας και πως να την καταναλώσετε σωστά

Τα οφέλη από τη ρίζα της πιπερόριζας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορείτε να φανταστείτε. Από το διαβήτη μέχρι τη γήρανση του εγκεφάλου, τη μνήμη και την ικανότητα εστίασης, ο κατάλογος από τα οφέλη του τζίντζερ είναι ατελείωτος.

Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι το πώς να το καταναλώνουμε σωστά.

Το τζίντζερ δεν είναι απλά, ένα μπαχαρικό ή ένα προσθετικό γεύσης.

Παρακάτω θα διαβάσετε όλα τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα της ρίζας τζίντζερ τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία καθώς και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο.

Οι παραδοσιακές χρήσεις

Αυτή η ρίζα είναι παγκοσμίως γνωστή και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό. Μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε υπάρχει ζεστό κλίμα. Καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

Στην Κίνα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ρίζα τζίντζερ ως φάρμακο και θεραπευτικό προϊόν για πάνω από 5000 χρόνια. Η κορυφαία χρήση του είναι να ρυθμίζει τις πεπτικές διαταραχές και επίσης να θεραπεύει το άσθμα, το κρυολόγημα, τη γρίπη, τον διαβήτη κ.λπ.

Πρόσφατα, η επιστήμη έχει ενδιαφερθεί περισσότερο για τα οφέλη και το περιεχόμενο της ρίζας τζίντζερ. Μέχρι τώρα έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ περιέχει περισσότερες από 100 ενώσεις, εκ των οποίων οι 50 είναι αντιοξειδωτικά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι, η ρίζα τζίντζερ λειτουργεί τόσο καλά όσο και η ασπιρίνη.

Τζίντζερ: Τα κυριότερα οφέλη της δημοφιλούς ρίζας και πως να την καταναλώσετε σωστά

Το τζίντζερ περιέχει κουρκουμίνη, μια σημαντική αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή ένωση. Οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν αυτή τη συγκεκριμένη ένωση και να τη χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις αλλεργίες, το άσθμα, τον καρκίνο, την κατάθλιψη και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.

Το τζίντζερ βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή

Παραδοσιακά, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ασθενών με άνοια και απώλεια μνήμης και έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Σήμερα, η επιστήμη πιστεύει ότι, μπορεί να ωφελήσει και σε πολλές γνωστικές λειτουργίες και όχι μόνο τη μνήμη.

Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι το γεγονός ότι αυτή η ρίζα όχι μόνο ωφελεί και βοηθά τον άρρωστο, αλλά αυξάνει τη μνήμη και την προσοχή, όταν δίνεται σε εντελώς υγιείς μεσήλικες.

Η ρίζα τζίντζερ μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην πρόληψη της έναρξης μιας νόσου, όπως η νόσος του Alzheimer. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα καλύτερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της νόσου λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο μηχανισμό, όπως μια από τις ενώσεις του τζίντζερ, η 6-gingerol, που βοηθά πολύ στη μάθηση και τη μνήμη.

Τα εγκεφαλικά μας κύτταρα χρησιμοποιούν νευροδιαβιβαστές για να κάνουν σύνδεση μεταξύ τους. Αυτές οι χημικές ουσίες ελέγχουν τη συνεννόηση, τη μνήμη, τις επιθυμίες και τους εθισμούς. Ελέγχουν την ικανότητά σας να εστιάζετε αλλά και να θυμάστε πολλά, πολλά άλλα.

Το τζίντζερ αυξάνει το επίπεδο αυτών των χημικών ουσιών, πράγμα που σημαίνει ότι σας βοηθά να είστε πιο εστιασμένοι και, φυσικά, πιο παραγωγικοί. Επίσης, αυξάνει το επίπεδο σεροτονίνης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσετε μια θετική διάθεση.

Το τζίντζερ κρατά τον εγκέφαλο ασφαλή από ριζικές βλάβες και τοξίνες

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, διατηρούν τον εγκέφαλο ασφαλή από τη ριζική βλάβη. Οι ριζοσπάστες είναι ένα φυσικό παραπροϊόν του μεταβολισμού. Αλλά η υπερπαραγωγή τους μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση των κυττάρων και μπορεί να βλάψει τα κύτταρα. Η παραγωγή αυτών των ελεύθερων ριζών οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές, που οδηγεί σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, έλλειψη ύπνου και φυσικά, άγχος.

Τζίντζερ: Τα κυριότερα οφέλη της δημοφιλούς ρίζας και πως να την καταναλώσετε σωστά

Διαβάστε επίσης: Αγιουρβεδικός συνδυασμός για τσάι

Και πάλι, τα οφέλη της ρίζας τζίντζερ αποδεικνύεται ότι δεν τελειώνουν ποτέ. Το τζίντζερ περιέχει δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που βλάπτονται, όταν τα προσβάλλουν οι ελεύθερες ρίζες. Το τζίντζερ, όχι μόνο προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες, αλλά βοηθά επίσης, στην ανάκτηση της μνήμης και στα εγκεφαλικά κύτταρα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το τζίντζερ επίσης, προστατεύει ή ακόμα και ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τα γλοιακά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα, απομακρύνουν τις τοξίνες και προστατεύουν τους νευρώνες.

Το τζίντζερ ελέγχει τον διαβήτη

Όποιος πάσχει από διαβήτη πρέπει να καταναλώνει τζίντζερ επειδή βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Και αυτός ο έλεγχος είναι, φυσικά, κρίσιμος για την υγεία του εγκεφάλου σας.

Μειώστε την κόπωση των επινεφριδίων με το τζίντζερ

Τα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων είναι η συντριπτική κούραση, αϋπνία, ομίχλη του εγκεφάλου και άγχος. Πολλοί ειδικοί γιατροί συστήνουν ρίζα τζίντζερ για την ενίσχυση των επινεφριδίων και τη ρύθμιση του επιπέδου στρες.

Το τζίντζερ βοηθά με τις ημικρανίες

Ο κατάλογος από τα οφέλη της ρίζας τζίντζερ μπορεί να φαίνεται ατέλειωτος. Το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση του αφόρητου πόνου που προκαλούν οι ημικρανίες και μάλιστα, χωρίς παρενέργειες.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό

Μπορεί να σερβιριστεί με σούσι ή πατάτες. Και φυσικά, είναι το βασικό συστατικό των αναψυκτικών. Μπορείτε να το βρείτε σε όλες τις εποχές του έτους.

 

Τζίντζερ: Τα κυριότερα οφέλη της δημοφιλούς ρίζας και πως να την καταναλώσετε σωστά

Μια εναλλακτική λύση στην καφεΐνη

Το τζίντζερ αυξάνει τη ροή του αίματος, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεβάζει τη διάθεσή σας και την κρατάει έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση για την καφεΐνη για να σας κρατήσει σε καλή κατάσταση και να ενισχύσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας.

Αντικαταστήστε τον καφέ με τζίντζερ, το πρωί και δείτε τη διαφορά.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του τζίντζερ

Σε μεγάλη ποσότητα, το τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει αέρια και να πρήξιμο. Επίσης, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε παράλληλα, με φάρμακα που έχουν παρόμοια συστατικά.

Όταν λοιπόν, γνωρίζει κανείς όλα αυτά τα οφέλη της ρίζας της πιπερόριζας, και αυτές τις σχεδόν ασήμαντες παρενέργειες, γίνεται, να μην θέλει να το χρησιμοποιήσει;

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα