Από εκείνο το βροχερό απόγευμα του Οκτώβρη του 1900 όπου ο Μαξ Πλανκ καθόταν αμήχανος μπροστά στα πρώτα κβάντα και τα παρατηρούσε δίχως να μπορεί ν’ αποδεχτεί την ύπαρξή τους, έχουν γίνει πολλά. Η Φυσική τότε έδειχνε πως όλα τα είχαμε ανακαλύψει και δεν έμενε παρά οι φυσικοί του μέλλοντος να αρκούνται σε μικροτελειοποιήσεις των νόμων των τεράτων των προηγούμενων αιώνων.
Τα κβάντα κοιτούσαν κι αυτά με τη σειρά τους τον Μαξ Πλανκ να τα κοιτάζει με τις ώρες και να μη μπορεί να πιστέψει πως αυτά τα μικροσκοπικά ποσά ενέργειας, όντως υπήρχαν. Μην έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνουν εκείνο το βράδυ, έμειναν και συμπαραστάθηκαν στον σπουδαίο φυσικό που του κατέστρεψαν την ακλόνητη πεποίθηση πως η ενέργεια είναι ενιαία και δεν τέμνεται με τίποτα σε μικρά πακέτα, ή τεμάχια, ή οτιδήποτε τέτοιο τέλος πάντων. αυτά ήταν ανοησίες…
Κατανοούσαν πως τώρα έπρεπε να πάρει την ανακάλυψή του και να την παρουσιάσει σε ομοϊδεάτες και μη, δεχόμενος όλα τα πυρά και τις κριτικές, από όλες τις πλευρές και με το δίκιο τους! “Συγνώμη δάσκαλε. Αυτά έχει η ζωή. Όποιος ψάχνει βρίσκει!”
Ακόμα και το όνομα που τους έδωσε, μαρτυρεί την πρώτη έκπληξη και αμηχανία που ένιωσε ο μεγάλος Νομπελίστας μπρος σ’ αυτή την ανακάλυψη. Το κβάντο βγαίνει από το λατινικό quantum το οποίο σημαίνει “πόσο;” με ερωτηματικό. Είναι αυτό που λέμε στις ιταλικές αγορές “Quanto costa?” “Πόσο κάνει;” Διότι ναι μεν πρόκειται για ένα μικροποσό ενέργειας αλλά πόσο; πόσο;;; Αναρωτήθηκε αρκετά ενοχλημένος, τόσο που αυτό το όνομα έδωσε στα κβάντα.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έπειτα χρησιμοποίησε τη θεωρία του Πλανκ για να φέρει στο φως την πρώτη υποομάδα των κβάντων τα θρυλικά φωτόνια! Από εκεί κι έπειτα η επανάσταση των κβάντων ξεκίνησε. Φωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια μας αποκάλυψαν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του Σύμπαντος κόσμου.
Όχι μόνο μας επέτρεπαν να κοιτάξουμε με δέος μέσα στα άδυτα του μικρόκοσμου αλλά μας καθοδηγούσαν κι όλας από ανακάλυψη σε ανακάλυψη. Ακόμα και σήμερα ξετρελαίνονται να στροβιλίζονται και να κάνουν πιρουέτες κάθε που τα μικροσκόπια μας πέφτουν πάνω τους. Θα λέγαμε πως κυριολεκτικά, μας φλερτάρουν!
Δεν πέρασε πολύς από τότε μέχρι να φτάσουμε στο… σκεπτόνιο! Η σκέψη μας δηλαδή αποτελείται από μικρές μικρές σκέψεις από τις οποίες η καθεμιά έχει είτε θετικό ή αρνητικό πρόσημο, κι έτσι η κάθε μία επηρεάζει στο σύνολό του το διανοητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν την αίσθηση της ευφορίας ή της δυσαρέσκειας. Άλλη μια επανάσταση που ξεκίνησε από τη φυσική και κατέληξε στη διαλεκτική. Να γιατί δεν διαχωρίζονταν στο παρελθόν οι επιστήμες μεταξύ τους: η μία, αργά η γρήγορα, θα παρέσυρε την άλλη σε νέες ανακαλύψεις.
Και εδώ άρχισαν τα δύσκολα διότι ξάφνου και δίχως την παραμικρή πρόθεση, η επιστήμη μπούκαρε στα χωράφια της θρησκείας. Το μεγαλειώδες δημιούργημα καθ’ εικόνα κι ομοίωση του Θεού, είχε γίνει απειροελάχιστα κομματάκια τα οποία επεδείκνυαν αληθινή συνείδηση αλλά και διάθεση για επικοινωνία, παρατηρώντας μας συχνά γεμάτα περιέργεια και όρεξη για περιπέτειες. Το δίχως άλλο για ένα κβάντο δεν υπάρχει καλύτερο από το να του πεις τι έχεις στο μυαλό σου κι εκείνο θα τρέξει να το υλοποιήσει βρίσκοντας μονίμως συναρπαστική την κάθε σου σκέψη. Θετική, αρνητική δεν δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες. Οι συνέπειες; Κι αυτές δικό σου θέμα.
Είναι διασκεδαστικό σχεδόν να μιλάμε σήμερα για την αποκάλυψη που όσο καμία άλλη, άλλαξε τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου. Κατά πως δείχνουν τα πράγματα (τα κβάντα), οι συνέπειες των πράξεών μας δεν είναι επιδοκιμασίες ή αποδοκιμασίες μιας εξέχουσας θεϊκής συνείδησης η οποία μας παρατηρεί από ψηλά και κοιτά αν είμαστε καλοί ή όχι. Οι συνέπειες των πράξεών μας είναι συνέπειες των σκέψεών μας, οι οποίες εμπλέκονται με όλες τις άλλες σκέψεις μέσα στον χωροχρόνο και δίνουν στα κβάντα ιδέες για την πραγματικότητα που επιθυμούμε και εκπέμπουμε. Και αυτά, καταλήγουν να υλοποιούν με τρελή επιτυχία ό,τι τους έχουμε προτείνει ως τώρα.
Μερικά tips για τη σχέση σας με τα κβάντα
1. Είναι πολύ γρήγορα γι’ αυτό σκεφτείτε αργά! Διαλογιστείτε. Καλύτερα να ξέρετε τι σκεφτήκατε και να είστε σίγουροι για τη σκέψη σας πριν αυτή πέσει στα… χέρια τους.
2. Καλύτερα να απορρίψετε μια σκέψη που δε σας κάνει εντελώς, παρά να την αφήσετε κάπου στην αποθήκη του μυαλού σας… θα τη βρουν, δεν υπάρχει περίπτωση.
3. Καλύτερα να έχετε υπ’ όψην πως ό,τι σκέφτεστε και ό,τι πράττετε, αντηχεί στην αιωνιότητα όπως είπε και ο Μάρκος Αυρήλιος. Έτσι δε θα βρεθείτε εξ απροόπτου.
4. Καλύτερα να θυμάστε τι σκέφτεστε και να μη ναρκώνεστε με διάφορους τρόπους – φαγητό, ποτά, οθόνες κλπ. Δε θα θέλατε να εμπλακείτε σε πραγματικότητες διαφόρων επιτήδειων, οι οποίοι έχουν μάθει καλά το παιχνίδι των κβάντων και εξουσιάζουν τις σκέψεις άλλων ανθρώπων, κάνοντάς τους να κάνουν πράγματα που ποτέ δε θέλησαν. Τρανά παραδείγματα αυτών στον σημερινό κόσμο οι διαφημίσεις.
5. Καλύτερα να επιλέξετε εσείς αυτά που θέλετε να σκέπτεστε και να αφήσετε τα κβάντα να υλοποιήσουν μαζί σας, παρά όπως και παραπάνω να παγιδευτείτε σε γρανάζια πολυεθνικών που δημιουργούν ντόρο γύρω από το όνομά τους για να ρουφούν τη δική σας ενέργεια και να τρέφουν τη δική τους.
Υ.Σ: Το “σκεπτόνιο” δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν έχει ονομαστεί έτσι επισήμως, το μικρότερο κομμάτι σκέψης. Σαν λέξη επινοήθηκε κατά τη διάρκεια συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου από την αρθρογράφο μας… επίσκεψη κβάντων στον δικό της κόσμο σκέψης.
Σχετικές εκδηλώσεις:
Κβαντική Δύναμη – Συνείδηση Θαυμάτων