Θα τολμούσα να πω ότι η πίστη στο Θεό είναι ένα σημάδι σοφίας. Αυτό που την καθιστά σοφή είναι η απλή πρόταση ότι η πίστη κάνει τη ζωή καλύτερη.
Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Στην ινδική παράδοση υπάρχουν δυο μονοπάτια προς την ευτυχία. Το ένα είναι το μονοπάτι της απόλαυσης· το άλλο το μονοπάτι της σοφίας.
Το μονοπάτι της απόλαυσης βασίζεται στη μεγιστοποίηση όλων των θετικών εμπειριών και στην ελαχιστοποίηση όλων των αρνητικών.
Ενστικτωδώς τα παιδιά ακολουθούν αυτό το μονοπάτι, όχι επειδή το επιλέγουν, αλλά γιατί προτιμούν την απόλαυση από τον πόνο. Τα ίδια ένστικτα εξακολουθούν να υπάρχουν όταν μεγαλώνουμε. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αντιδρά στα επώδυνα ερεθίσματα αποθηκεύοντας τα στη μνήμη ως κάτι που πρέπει να αποφεύγεται στο μέλλον.
Στην πιο πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, στον ερπετοειδή εγκέφαλο, οι βασικές αισθήσεις του πόνου και της απόλαυσης δημιουργούν μια ισχυρή σωματική αντίδραση, η οποία είναι και ο λόγος που αναζητάμε το σεξ, την τροφή και τις υλικές ανέσεις.
Το μονοπάτι της σοφίας πρέπει να παρακάμψει αυτή τη βασική ρύθμιση, και είναι κάτι που κάνουμε συνεχώς.
Ένας μαραθωνοδρόμος αντέχει τον πόνο προκειμένου να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού. Μια γυναίκα που επιλέγει να τρέφεται υγιεινά στερεί από τον εαυτό της πλούσια και παχυντικά επιδόρπια για να μείνει υγιής.
Το ανθρώπινο είδος δεν λειτουργεί με την αρχή της απόλαυσης· είμαστε πολύ περίπλοκοι για να μας κυβερνά ένας απλός μηχανισμός του εγκεφάλου.
Αλλά το να ζει κανείς υγιεινά δεν είναι το ίδιο με το να ζει σοφά. Ούτε η σοφία βρίσκεται σε αποφθέγματα όπως «Τα προβλήματα έχουν ένα τρόπο να λύνονται από μόνα τους» ή «Ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα».
Τα αποφθέγματα σοφίας βασίζονται στη συλλογική εμπειρία, η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη. Στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αληθές ότι ο χρόνος όλα τα θεραπεύει και ότι κάποια σοβαρά προβλήματα έχουν την τάση να επιλύονται χωρίς τη δική μας παρέμβαση.
Ο Σωκράτης όμως, ο πιο σοφός άνθρωπος της αρχαίας Αθήνας, αντιτάχθηκε σε μια άλλη σχολή φιλοσόφων, τους Σοφιστές, διότι συσκεύαζαν τη σοφία σε ωραία κουτιά και τη μοίραζαν στους μαθητές.
Ο Σωκράτης θεωρούσε ότι η σοφία δεν μπορεί να διδαχθεί· αυτό μάλιστα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Το Μέλλον του Θεού» από τις εκδόσεις Πεδίο