Leonardo DiCaprio: Ένθερμος περιβαλλοντικός ακτιβιστής και φιλάνθρωπος

Leonardo DiCaprio: Ένθερμος περιβαλλοντικός ακτιβιστής και φιλάνθρωπος

Ο διάσημος ηθοποιός και φιλάνθρωπος Leonardo DiCaprio ανακοίνωσε ότι η περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωσή του, που ονομάζεται Earth Alliance, θα δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η οργάνωση συνεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τοπικούς εταίρους και ιθαγενείς κοινότητες για την προστασία του οικοσυστήματος του Αμαζονίου.

Σύμφωνα με μια δήλωση, τα χρήματα θα δοθούν απευθείας σε πέντε τοπικές οργανώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το Instituto Associacao Floresta Protegida (Kayapo), ο Συντονισμός των Ιθαγενών Οργανισμών του Αμαζονίου της Βραζιλίας (COIAB), το Instituto Kabu (Kayapo), το Ινστιτούτο Το Raoni (Kayapo) και το Ινστιτούτο Αμερικανικών Κοινωνιών (ISA).

Ο ιστότοπος του ταμείου σημειώνει ότι αυτή η πρωτοβουλία έρχεται μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που έπληξαν τον Αμαζόνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας, οι πυρκαγιές, έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 72.000 φέτος, γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης των βοοειδών και των αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Οι πυρκαγιές προορίζονται σκόπιμα για να καθαρίσουν χώρο για ανάπτυξη, ωστόσο, αυτή η αποδάσωση έχει κάνει το υπόλοιπο δάσος πιο ευάλωτο στις πυρκαγιές.

Η περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση συστάθηκε πρόσφατα από τον DiCaprio, τον Laurene Powell Jobs και τον Brian Sheth, μόλις τον Ιούλιο και ιδρύθηκε με σκοπό τη διατήρηση της φύσης, την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία των ιθαγενών δικαιωμάτων.

Σε μια θέση στο Instagram που ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία, ο DiCaprio υποσχέθηκε ότι το 100% των δωρεών θα μεταβεί στις επιλεγμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ο ηθοποιός Keanu Reeves μιλάει για το τι πιστεύει πως συμβαίνει όταν πεθαίνουμε

Να σημειωθεί ότι ο DiCaprio συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Όταν ήταν μόλις 24 ετών, το 1998, ίδρυσε το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτό ήταν λίγο μετά την απόκτηση εκατομμυρίων με το Titanic και άλλες ταινίες του Hollywood.

Τις δεκαετίες από τότε, το ίδρυμα έχει εμπλακεί σε έργα, σε περισσότερες από 40 χώρες και έχει παραγάγει δύο μικρά ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο.

Το ίδρυμα έχει επίσης χρηματοδοτήσει τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους για φύση, οι οποίες είναι οικονομικές συναλλαγές όπου ένα μέρος του εξωτερικού χρέους ενός αναπτυσσόμενου έθνους διαγράφεται έναντι τοπικών επενδύσεων σε μέτρα διατήρησης του περιβάλλοντος.

Για τις προσπάθειές του για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, ο DiCaprio έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Martin Litton για το περιβάλλον, το 2001, από το Now, και το βραβείο περιβαλλοντικής ηγεσίας το 2003 από την Global Green USA.

Έχει πλέον μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο του World Wildlife Fund, της Global Green USA, του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων και του Συμβουλίου Άμυνας των Φυσικών Πόρων και συμμετέχει επίσης, σε διάφορες άλλες φιλανθρωπικές προσπάθειες ενώ βγάζει γρήγορα το μπλοκ των επιταγών του, οποτεδήποτε υπάρχει μεγάλη φυσική καταστροφή ή κρίση στον κόσμο.

Το 2010, έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε προσπάθειες ανακούφισης στην Αϊτή μετά τον σεισμό. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2013, έδωσε 61,000 δολάρια στο GLAAD ενώ, μετά τον τυφώνα Harvey το 2017, ο DiCaprio έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια στο Ταμείο Ανακούφισης της United Way Harvey.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα