Οι λεπτομέρειες φτιάχνουν την τελειότητα

Οι λεπτομέρειες φτιάχνουν την τελειότητα

Αν ψάχνετε ιδέες που θα σας δώσουν κίνητρο να πετύχετε σπουδαιότερα αποτελέσματα και ανταμοιβές, επιτρέψτε μου να προτείνω να ρίξετε μια ματιά στην ιστορία ή να διαβάσετε τις βιογραφίες σπουδαίων αντρών και γυναικών από το παρελθόν.

Υπάρχει μια υπέροχη βιογραφία γραμμένη από τον Τζον Άντινγκτον Σάιμοντς για τη ζωή ενός από τους πιο διάσημους Ιταλούς που έζησαν ποτέ.
Η βιογραφία έχει τίτλο «Η ζωή του Μικελάντζελο Μπουοναρότι».

Ο Μικελάντζελο Μπουοναρότι γεννήθηκε πριν από πεντακόσια χρόνια. Ήταν σχεδόν ενενήντα ετών όταν πέθανε, αφήνοντας στον κόσμο αριστουργήματα που θα ζουν για πάντα.

Πώς κάνει κανείς ένα τέτοιο άψογο έργο αιώνιας ομορφιάς;

Ίσως αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί εν μέρει μέσω μιας ιστορίας για την εποχή που ο Μπουοναρότι έβαζε τις τελευταίες πινελιές σε ένα άγαλμά του και ένας φίλος του πήγε να τον δει.

Λίγες μέρες αργότερα ο φίλος του τον επισκέφτηκε ξανά και, όταν είδε το άγαλμα, σχολίασε ότι ο γλύπτης δεν είχε κάνει και τόσα από τη μέρα που τον είχε επισκεφτεί την προηγούμενη φορά.

Ο Μικελάντζελο τον κοίταξε υποτιμητικά κα απάντησε: «Διόρθωσα αυτό το σημείο και γυάλισα εκείνο. Μαλάκωσα λίγο αυτά τα χαρακτηριστικά και ανέδειξα ένα μυ.
Έδωσα περισσότερη έκφραση στο χείλος του και περισσότερη ενέργεια σ’αυτό το άκρο».

«Ναι», είπε ο φίλος του. «Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες».
«Μπορεί», απάντησε ο Μικελάντζελο. «Οι λεπτομέρειες όμως φτιάχνουν την τελειότητα – και η τελειότητα δεν είναι λεπτομέρεια».

Τι σπουδαίο μάθημα για μας. Σκεφτείτε όλες τις φορές που παραβλέπουμε τις λεπτομέρειες, γιατί ξέρουμε ότι κανείς δεν θα προσέξει τη διαφορά.
Ωστόσο, όταν όλες οι λεπτομέρειες ενωθούν, απαρτίζουν την τελειότητα.

Είναι λογικό να έχουμε την τελειότητα
Στα μάτια μας και να προχωράμε προς αυτή,
Αν και ξέρουμε ότι δεν μπορούμε ποτέ
Να την πετύχουμε.
Στοχεύστε στο φεγγάρι. Ακόμη κι αν αστοχήσετε,
Θα βρεθείτε ανάμεσα στ’ αστέρια.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bob Proctor «Απόλυτη Επιτυχία» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα