Η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Κίνας, με πληθυσμό 24,18 εκατομμύρια κατοίκους.
Mέσα στον 20ό αιώνα, η Σαγκάη εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, στη σημαντικότερη πόλη της Κίνας, τη μεγαλύτερη εμπορική πόλη στην Άπω Ανατολή και τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στον κόσμο, μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ενώ το 2005, το λιμάνι της κατατάχθηκε πρώτο εμπορικό σε διακίνηση φορτίων, λιμάνι του κόσμου.
Δεν φαίνεται λοιπόν, περίεργο, που η Σαγκάη ανέθεσε στον κινεζικό κολοσσό Baidu, τη 2η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, που κατέχει το 76,05% του μεριδίου αγοράς στην αγορά μηχανών αναζήτησης της Κίνας, να κατασκευάσει λεωφορεία εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, για την κάλυψη των τουριστικών αναγκών της.
Έτσι λοιπόν, με 10 τουριστικά λεωφορεία εξοπλισμένα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που θα κυκλοφορήσουν τον Ιανουάριο του 2019 και άλλα 10 λίγο αργότερα, η Baidu σε συνεργασία με μια τουριστκή εταρεία, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη Σαγκάη σε μια «έξυπνη πόλη».
Τα λεωφορεία που πραγματοποιούν δοκιμαστικά δρομολόγια από τον Δεκέμβριο 2018, καλύπτουν τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της πόλης. Είναι διώροφα και έχουν σαν σκοπό, να κάνουν τις μεταφορές και μετακινήσεις των τουριστών πιο εύκολες.
Διαθέτουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων ώστε, να μην χρειάζεται οι τουρίστες να βγάζουν εισιτήρια ενώ μέσα στα λεωφορεία υπάρχουν ασύρματοι μεταφραστές, που θα ξεναγούν τους τουρίστες στην πόλη και παράλληλα, θα απαντούν στα ερωτήματά τους.
Να σημειωθεί ότι, η Baidu είναι μια πολυεθνική εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες και προϊόντα στο Διαδίκτυο και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.
Τον Δεκέμβριο του 2007, έγινε η πρώτη κινεζική εταιρεία που συμπεριλήφθηκε στον πίνακα 100 του NASDAQ, με την κεφαλοποίηση της αγοράς της να έχει φτάσει στα 99 δις δολάρια μέχρι τον Μάιο του 2018.
Σήμερα, βρισκεται 4η στην κατάταξη της Alexa Internet.
Όσο για τη Σαγκάη, μπορεί να γίνε μια «έξυπνη πόλη» και να κατέχει πολλές πρωτιές, έχει όμως να αντιμετωπίσει και πολλές σύγχρονες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα, την αυξανόμενη αστυφιλία εργαζομένων, με την παράλληλη δημιουργία τεράστιου χάσματος πλούτου και την μόλυνση του περιβάλλοντος.