Λιν Τζι: “Το θαύμα δεν είναι να περπατάς στο νερό ή στη φωτιά. Το θαύμα είναι να περπατάς στη γη”

Όταν ξεπερνάμε την ιδέα της γέννησης και του θανάτου, τότε παύουμε να είμαστε υποχείρια του φόβου. Όταν το σύννεφο χάνεται από τον ουρανό, δεν περνάει από την ύπαρξη στην ανυπαρξία – συνεχίζει την πορεία του για πάντα. Η φύση του σύννεφου είναι η μη γέννηση και ο μη θάνατος. Το ίδιο ισχύει για τα αγαπημένα σου πρόσωπα – αλλά και για εσένα.

Εκτίμησε τον τόπο που βρίσκεσαι

Φαντάσου δύο αστροναύτες που βρίσκονται σε αποστολή στη Σελήνη· συμβαίνει, λοιπόν, ένα ατύχημα και το διαστημόπλοιό τους δεν μπορεί να τους μεταφέρει πίσω στη Γη. Το οξυγόνο που έχουν επαρκεί για δύο μέρες. Δεν υπάρχει ελπίδα να έρθει εγκαίρως κάποιος από τη Γη για να τους σώσει. Τους απομένουν μονάχα δύο ημέρες ζωής.

Αν εκείνη τη στιγμή τους ρωτούσες «Ποια είναι η πιο βαθιά σου επιθυμία;» εκείνοι θα απαντούσαν: «Να βρεθώ ξανά στο σπίτι μου, να περπατήσω στην επιφάνεια του υπέροχου πλανήτη μας, της Γης».

Διαβάστε επίσης: H πεντάλεπτη άσκηση που μας βοηθά να εξασκηθούμε στην ενσυνείδηση

Κι αυτό θα τους αρκούσε, δεν θα ήθελαν τίποτ’ άλλο. Κανένας από τους δυο δεν θα σκεφτόταν ότι θα ήθελε να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν θα ήθελαν τίποτ’ άλλο παρά να βρεθούν ξανά εδώ – να περπατούν στη Γη, απολαμβάνοντας κάθε βήμα, ακούγοντας τους ήχους της φύσης ή κρατώντας το χέρι ενός αγαπημένου τους προσώπου, χαζεύοντας το φεγγάρι μέσα στη νύχτα.

Πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα σαν να είμαστε κάποιοι που μόλις σώθηκαν από βέβαιο θάνατο στη Σελήνη. Τώρα βρισκόμαστε στη Γη και πρέπει να απολαύσουμε το περπάτημα στην επιφάνεια αυτού του πολύτιμου, υπέροχου πλανήτη. Ένας μεγάλος δάσκαλος του Ζεν, ο Λιν Τζι, είπε: «Το θαύμα δεν είναι να περπατάς στο νερό ή στη φωτιά. Το θαύμα είναι να περπατάς στη γη».

Θεωρώ πολύτιμη αυτή τη διδαχή.

Απολαμβάνω το περπάτημα, ακόμα και σε πολυσύχναστα μέρη όπως τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Όταν βαδίζουμε μ’αυτόν τον τρόπο, χαϊδεύοντας με κάθε μας βήμα τη Μητέρα Γη, μπορούμε να εμπνεύσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε να απολαύσουμε κάθε λεπτό της ζωής μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «φόβος» από τις εκδόσεις Αιώρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα