Ήταν κάποτε μια λέαινα που είχε βγει για κυνήγι έχοντας μαζί της το νεογέννητο λιονταράκι της, το οποίο ήταν πολύ χαριτωμένο και καλοσυνάτο.
Καθώς η λέαινα βάδιζε αναζητώντας τη λεία της, είδε κάποια στιγμή από μακριά – στην άκρη ενός γκρεμού – ένα κοπάδι πρόβατα που βοσκούσαν και αποφάσισε να τους επιτεθεί. Με προσεκτικές και επιδέξιες κινήσεις κατάφερε να τα πλησιάσει αρκετά και μόλις έφτασε κοντά τους, ξεκίνησε να τρέχει καταπάνω τους.
Τότε τα πρόβατα σκόρπισαν τρομοκρατημένα και άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητα τριγύρω, βελάζοντας. Στην προσπάθειά της όμως να ορμήσει σε ένα από αυτά, η λέαινα έκανε μια αδέξια κίνηση, παραπάτησε και έπεσε στον γκρεμό. Το μικρό λιονταράκι της είχε πλέον μείνει μόνο του. Ήταν σαστισμένο. Δεν ήξερε πού να πάει, τι να κάνει. Έμεινε, λοιπόν, κοντά στα πρόβατα και μεγάλωσε μαζί τους.
Ο καιρός πέρασε και το λιονταράκι είχε γίνει πλέον ένα μεγάλο λιοντάρι, με εντυπωσιακή χαίτη και μια εικόνα επιβλητική που βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση, όπως ήταν φυσικό, με εκείνη των προβάτων. Εκείνο όμως ζούσε φυσιολογικά μαζί με τα άλλα πρόβατα και είχε μάθει μάλιστα να συμπεριφέρεται και το ίδιο σαν πρόβατο. Είχε τον ίδιο φόβο προς όλα τα άλλα ζώα, τον ίδιο πράο τρόπο ζωής, ακριβώς όπως και τα άλλα πρόβατα, τρεφόταν με χορτάρι και, παρά το γεγονός ότι είχε γεννηθεί λιοντάρι, εκείνο είχε μάθει να βελάζει.
Κάποια μέρα, λοιπόν, που το λιοντάρι είχε πάει μαζί με τα πρόβατα για βοσκή, ένα άλλο μεγάλο λιοντάρι επιτέθηκε στο κοπάδι. Φαντάζεστε την έκπληξή του όταν ανακάλυψε ανάμεσα στο κοπάδι των προβάτων ένα λιοντάρι, το οποίο ωστόσο αντιδρούσε εντελώς ανεξήγητα. Στη θέα του μεγάλου λιονταριού έτρεχε κι εκείνο πανικόβλητο να κρυφτεί μαζί με τα πρόβατα, βελάζοντας από φόβο. Το μεγάλο λιοντάρι παραξενεύτηκε. Πλησίασε τότε το «λιοντάρι-πρόβατο» και το ρώτησε: «Γιατί κάνεις έτσι; Εσύ, ένα πανίσχυρο ζώο όπως κι εγώ, γιατί φοβάσαι και τρέχεις να κρυφτείς σαν να είσαι ένα αδύναμο πρόβατο; Μπορείς να μου πεις τι σου συνέβη;»
Διαβάστε επίσης: Η Τίγρη και οι 5 πράσινες πόρτες (Μια διδακτική ιστορία)
Το «λιοντάρι-πρόβατο» ήταν τρομοκρατημένο. Του απάντησε με φόβο πως το ίδιο ήταν πρόβατο και πως το κοπάδι του είχε μάθει τον φόβο προς τα άλλα ζώα, όπως του είχε μάθει και να βελάζει. Τότε το μεγάλο λιοντάρι, αφού του υποσχέθηκε ότι δεν θα το πειράξει, του ζήτησε να πάνε μαζί μέχρι το ποτάμι που κυλούσε στο βάθος του γκρεμού. Μόλις έφτασαν εκεί, το κάλεσε να κοιτάξει τον εαυτό του στην ήρεμη επιφάνεια του νερού. Για πρώτη φορά, το λιοντάρι που είχε μεγαλώσει με τα πρόβατα αντίκρισε την αληθινή του εικόνα και η έκπληξη που ένιωσε ήταν απερίγραπτη όταν διαπίστωσε πως δεν έμοιαζε καθόλου με τα άλλα πρόβατα, όπως το ίδιο θεωρούσε για τόσο καιρό. Το αντίθετο μάλιστα, έμοιαζε με το άλλο, το μεγάλο λιοντάρι….
Μόλις συνειδητοποίησε την εικόνα του άρχισε σιγά σιγά να συναισθάνεται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δύναμης, της τόλμης και της υπεροχής που νιώθουν και εκπέμπουν τα λιοντάρια. Άρχισε, δηλαδή, να νιώθει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που όχι μόνο τα θεωρούσε έως εκείνη τη στιγμή εντελώς ξένα προς αυτό, αλλά τα φοβόταν κιόλας όταν τα αντίκριζε στα λιοντάρια. Όχι όμως πια….
Αν σκεφτούμε τον συμβολισμό αυτής της ιστορίας, νομίζω πως εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε και τις δύο φύσεις που προανέφερα.
Είμαστε όλοι, δηλαδή, με τη μεταφορική πάντα έννοια, «Πρόβατα-λιοντάρια!»
Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω τι εννοώ. Το πρόβατο αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη φύση μας, δηλαδή την προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει ο κάθε ένας από εμάς, με τις συγκεκριμένες σκέψεις και πεποιθήσεις που του υπαγορεύουν τον φόβο, το παράπονο, την ανησυχία.
Από την άλλη πλευρά, το λιοντάρι συμβολίζει την ανώτερη, θεϊκή μας φύση. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της ανώτερης φύσης του κάθε ανθρώπου είναι ότι εκπέμπει πάντοτε δύναμη, σοφία, μεγαλοσύνη, αγάπη και καλοσύνη.
Σε αυτήν ακριβώς τη «λιονταρίσια» φύση μας έχουν αναφερθεί άλλωστε πολλοί πνευματικοί δάσκαλοι, οι οποίοι καταλήγουν όλοι στο εξής συμπέρασμα:
Η δύναμη και η μεγαλοσύνη πηγάζουν πάντοτε από μέσα μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Βίκυ Χατζηβασιλείου & Χάρη Παπαδόπουλου «Κάν’ το να συμβεί ΤΩΡΑ!» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος