Διαλογισμός – Λίστα Ευγνωμοσύνης

Διαλογοσμός - Λίστα Ευγνωμοσύνης

Η αυτολύπη είναι μία κατάσταση του νου η οποία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας. Μπορεί να ξεκινήσει με μια λογικοφανή εξήγηση από ένα τραυματικό γεγονός, όπου και φυσιολογικά νιώθουμε λύπη, και σταδιακά να εγκατασταθεί στη συνειδητότητά μας, μην αφήνοντάς μας να ξεπεράσουμε τον χαμό και ευχαριστηθούμε ξανά τη ζωή.

Οι δικοί μας μπορεί να παραπονούνται πως είμαστε αχάριστοι ή να στενοχωριούνται βλέποντάς μας μονίμως σκυθρωπούς. Η αυτολύπη είναι ένα ύπουλο συναίσθημα το οποίο μας βαραίνει και μας αποξενώνει σιγά σιγά από τις διαδικασίες της ζωής. Μας δίνει την αίσθηση πως εμείς δεν αξίζουμε τη ζωή όπως οι άλλοι άνθρωποι, πως κανείς δε μας αγαπά, δε μας καταλαβαίνει και πως ό,τι αγαπάμε εμείς… πεθαίνει!

Σε πιο “ελαφριές” περιπτώσεις, μια καθημερινή πικρία, μια χρόνια μνησικακία, μια συνεχόμενη αδικία εις βάρος μας, μπορούν να τροφοδοτούν το συναίσθημα της αυτολύπης. Μερικές φορές καμουφλάρεται πίσω από το επιθετικό συναίσθημα της ζήλιας. Όταν δούμε πχ έναν άνθρωπο να έχει αυτό που θα θέλαμε εμείς αλλά δεν έχουμε το ελεύθερο από τη ζωή είναι σαν να μας τυφλώνει φως. Πονάμε πολύ από τη ζήλια και επανερχόμαστε πίσω στο μουντό καβούκι της αυτολύπης.

Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει μέσα από αυτό το συναίσθημα και έχουν βγει με ένα μοναδικό όπλο το οποίο σιγά σιγά διαλύει κάθε βαρύ σύννεφο ανώφελου οίκτου προς τον εαυτό μας. Αυτό το απλό και πανίσχυρο όπλο λέγεται “Λίστα Ευγνωμοσύνης” και έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτόν τον διαλογισμό, μπορείτε να τον κάνετε όπου θέλετε. Μπορείτε να ακολουθήσετε το τελετουργικό ενός τυπικού σας διαλογισμού, μπορείτε και όχι. Σίγουρα και σε κάθε περίπτωση, μία ή και περισσότερες βαθειές ανάσες, είναι πάντα ευεργετικές.

Τι θα χρειαστείτε

Ένα σημειωματάριο και ένα στυλό

Πως γίνεται

Ανοίγετε το σημειωματάριο και γράφετε πάνω στο πρώτο φύλο με μεγάλα και καθαρά γράμματα: Λίστα Ευγνωμοσύνης

Από κάτω και καθέτως, στην αριστερή πλευρά της σελίδας, σημειώνετε τους αριθμούς από το ένα μέχρι το δέκα.

Δίπλα σε κάθε αριθμό, γράφετε ένα πράγμα, ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση για τα οποία είστε ευγνώμον σήμερα.

Προσπαθείτε να γεμίσετε και τους δέκα αριθμούς. Ίσως να σας ακούγεται εύκολο αλλά ίσως και να σας ακούγεται και δύσκολο. Και, αν η αυτολύπη έχει ενεργήσει για χρόνια ανενόχλητη, ίσως να σας είναι και οδυνηρό. Ίσως συναισθήματα τύψεων και  οργής να εγερθούν απαιτώντας υποταγή στη μελαγχολία σας. Όπως και να έχει, γράψτε. Γράψτε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου.

Μπορεί να είναι η αναπνοή σας, ο καφές σας ή το σπίτι σας. Μπορεί να είναι το σώμα σας, το παλτό σας ή το φαγητό στην κατσαρόλα. Αν δε το είχατε σκεφτεί ως τώρα, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δεδομένο σ’ αυτόν τον πλανήτη. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν νερό να πιουν, ούτε παλτό να φορέσουν το χειμώνα. Αν τα έχετε αναφέρετέ τα στη λίστα της ευγνωμοσύνης σας.

Ακόμα και ένα πράγμα ή πρόσωπο να γράψατε, είναι πολύ καλό. Συνεχίζετε την επόμενη μέρα. Σιγά σιγά τα πράγματα και τα πρόσωπα για τα οποία θα είστε ευγνώμον, θ’ αρχίζουν να λαμπυρίζουν μέσα στη συννεφιά της αυτολύπης. Σιγά σιγά η ευγνωμοσύνη θα είναι η νέα κατάσταση του νου σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα