Louise Hay: Πώς να απελευθερωθούμε από τους εθισμούς μας

Louise Hay: Πώς να απελευθερωθούμε από τους εθισμούς μας

Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, κλείσε τα μάτια και σκέψου έναν άνθρωπο, ένα μέρος ή κάτι άλλο στο οποίο είσαι εθισμένος.

Σκέψου τον παραλογισμό που υπάρχει πίσω από αυτό τον εθισμό: πασχίζεις να φτιάξεις κάτι που νομίζεις ότι είναι στραβό μέσα σου, με το να αγκιστρώνεσαι σε κάτι που είναι έξω από σένα.

Το σημείο της δύναμης βρίσκεται στην παρούσα στιγμή, και μπορείς να αρχίσεις να αλλάζεις σήμερα, τώρα.

Για μια ακόμη φορά, το πρώτο που χρειάζεται είναι να θελήσεις να απελευθερώσεις από μέσα σου την ανάγκη για το συγκεκριμένο εθισμό. Πες: «Είμαι τώρα πρόθυμος να απελευθερώσω την ανάγκη μου για ……………. Τώρα την απελευθερώνω και εμπιστεύομαι ότι η διαδικασία της ζωής θα καλύψει τις ανάγκες μου».

Λέγε αυτή τη δήλωση κάθε πρωί, όταν κάνεις τις ασκήσεις σου, όταν διαλογίζεσαι ή όταν προσεύχεσαι. Έχεις κάνει ακόμα ένα βήμα προς την ελευθερία, σε μια ζωή όπως σου αξίζει.

Άσκηση: Ο κρυφός σου εθισμός

Πάρε τώρα ένα χαρτί και, με όλη σου την ειλικρίνεια, γράψε δέκα πράγματα σχετικά με τον εθισμό σου, που δεν τα έχεις πει ποτέ σε κανέναν.

Για παράδειγμα, αν τρως υπερβολικά, ίσως να έχεις «ψαρέψει» κάτι για να φας από κάποιο βρώμικο μέρος. Αν είσαι αλκοολικός, ίσως να κρύβεις ένα μπουκάλι με ποτό στο αυτοκίνητό σου ή κάπου αλλού. Αν είσαι εθισμένος στο τζόγο, ίσως να έχεις βάλει σε κίνδυνο την οικογένειά σου προσπαθώντας να βρεις χρήματα για να θρέψεις το πάθος σου. Να είσαι απόλυτα ανοιχτός και ειλικρινής.

Διαβάστε επίσης: Louise Hay: Όλες οι απαντήσεις, βρίσκονται ήδη μέσα μας

Πώς νιώθεις τώρα; Κοίτα το «χειρότερο» μυστικό σου κατάματα. Δες με τη φαντασία σου τον εαυτό σου την εποχή που συνέβη αυτό και αγάπησέ τον έτσι όπως ήταν τότε. Πες του πως τον αγαπάς πολύ και τον συγχωρείς.

Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες του: «Σε συγχωρώ και σ’αγαπώ ακριβώς όπως είσαι». Πάρε βαθιές αναπνοές και συνέχισε να το λες.

Το μίσος προς τον εαυτό μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εθιστική συμπεριφορά. Θα κάνουμε τώρα μια από τις αγαπημένες μου ασκήσεις που την έχω δώσει σε χιλιάδες ανθρώπους, με εκπληκτικά αποτελέσματα:

Για τον επόμενο μήνα, κάθε φορά που θα σκέφτεσαι τον εθισμό σου, λέγε ξανά και ξανά: «Αποδέχομαι τον εαυτό μου».

Κάν’ το αυτό τριακόσιες ή τετρακόσιες φορές τη μέρα. Όχι, δεν είναι πολλές. Όταν σε απασχολεί ένα πρόβλημα, το σκέφτεσαι και το ξανασκέφτεσαι πολύ περισσότερες φορές. Κάνε το «Αποδέχομαι τον εαυτό μου» τη δήλωση που θα επαναλαμβάνεις χωρίς σταματημό όσες ώρες είσαι ξύπνιος.

Καθώς συνεχίζεις να τη λες, η δήλωση αυτή θα φέρει στην επιφάνεια της συνειδητότητάς σου καθετί αρνητικό που πιστεύεις για σένα.

Όταν μια αρνητική σκέψη έρχεται στο νου σου, όπως: «Τι να αποδεχτώ από τον εαυτό μου; Έφαγα όλη μου την περιουσία» ή «Τι τις ήθελες τις δύο φέτες κέικ;» ή «Δε θα καταφέρεις ποτέ τίποτα» ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική φλυαρία, αυτή είναι η στιγμή για να αναλάβεις τον έλεγχο του νου σου. Μη δώσεις βαρύτητα σε καμία τέτοια σκέψη. Δες την απλώς σαν αυτό ακριβώς που είναι: ακόμη ένας τρόπος για να μείνεις κολλημένος στο παρελθόν. Πες ήρεμα σε κάθε τέτοια σκέψη: «Σ’ευχαριστώ που μου το λες και σε απελευθερώνω».

Αμέσως μετά: «Αποδέχομαι τον εαυτό μου».

Αυτές οι σκέψεις που προσπαθούν να σε τραβήξουν πίσω δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω σου, εκτός και αν εσύ επιλέξεις να τις πιστέψεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay «Έλκεις αυτό που δηλώνεις» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα