Όλοι γνωρίζουμε τα ιαματικά λουτρά και έχουμε ακούσει για τα μεγάλα οφέλη τους στην υγεία μας. Ο θερμαλισμός γνωρίζει μεγάλη άνθιση ως ολιστική και προληπτική θεραπεία και ο συνδυασμός ιαματικών λουτρών και άλλων δραστηριοτήτων στις διακοπές, τις κάνει άκρως απολαυστικές και χαλαρωτικές. Εξάλλου, είναι μια νέα μεγάλη τάση που σε χώρες του εξωτερικού γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.
Ας καλωσορίσουμε λοιπόν τον «θερμαλισμό» και ας τον δοκιμάσουμε μόλις βρεθούμε κοντά σε μία από τις εκατοντάδες πηγές που έχουμε στην Ελλάδα.
Τι γνωρίζουμε όμως για τις ιαματικές πηγές;
Κατά τον επίκουρο καθηγητή χημικών μηχανικών του ΑΠΘ και μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών, κ. Μανασσή Μήτρακα , ο Θερμαλισμός ως όρος, αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων που περιστρέφονται γύρω από μια λουτρόπολη.
Παρότι στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη άνθιση, στην Ελλάδα παραμένει ακόμη σε πρωτόγονη μορφή, καθώς ως χώρα, διαθέτει 750 πηγές, από τις οποίες οι 100 περίπου είναι αξιοποιημένες.
Από τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα νερά για θεραπευτικούς λόγους ήταν οι Ινδοί. Δεν είναι βέβαιο εάν οι Έλληνες ανακάλυψαν μόνοι τους την αξία των λουτρών ή άντλησαν αυτή τη γνώση από άλλους πολιτισμούς.
Γεγονός είναι πως εγκαταστάσεις λουτρών έχουν βρεθεί στην περιοχή της Κνωσού, αλλά και στις Μυκήνες, όπως και στο Ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο. Αυτό αποδεικνύει τη διαδεδομένη χρήση τους πριν τον Τρωικό πόλεμο.
Τι είναι ακριβώς η ιαματικές πηγές
Η βροχή, η θάλασσας και το χιόνι διαπερνούν τις ρωγμές από τα πετρώματα του εδάφους, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται υπόγειοι ταμιευτήρες , μέσα από τους οποίους τροφοδοτούνται οι πηγές που βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Καθώς το νερό διαγράφει την πορεία του συμπαρασύρει μέρος των πετρωμάτων και εμπλουτίζεται μέσω αυτών, δημιουργώντας διαφορετικά είδη πηγών, όπως χλωριονατριούχες, αλκαλικές, αλιπηγές, θειούχες, υδροχλωριούχες, βρομιούχες, υδροθειούχες, σιδηρούχες, ιωδιούχες.
Από τις πληροφορίες του κ. Μαννασσή Μήτρακα, η δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί σε τρία επίπεδα.
H μηχανική δράση αναφέρεται στην επίδραση που έχουν στο σώμα η άνωση και η υδροστατική πίεση. Καθώς το σωματικό βάρος ελαττώνεται, επέρχεται χαλάρωση, αλλαγή στην κυκλοφορία του αίματος , επηρεάζοντας το μηχανισμό της θερμορύθμισης στον οργανισμό.
Η Θερμική δράση προκαλεί αύξηση στο ενεργειακό δυναμικό των ιστών, ενεργοποιώντας τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αιμάτωση του δέρματος και προκαλεί μεγαλύτερη απορροφητικότητα, ενώ παράλληλα αυξάνεται η θερμοκρασία των μυών και διευκολύνει την κίνηση και την σύσπασή τους.
Η χημική δράση η οποία έχει να κάνει με τη σύσταση του νερού και επικάθεται στην επιδερμίδα του λουόμενου, ασκεί φαρμακοδυναμική ενέργεια, μέσω της διείσδυσης στο εσωτερικό του δέρματος.
Τέλος, ανάλογα με τη σύστασή τους, προσφέρονται και για ποσιθεραπεία, κατάποση δηλαδή μεταλλικού νερού για αντιμετώπιση παθήσεων του ήπατος, του πεπτικού συστήματος, των χοληφόρων και ουροφόρων οδών.
H εισπνοθεραπεία, από την άλλη πλευρά, διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα εισπνοθεραπευτήρια, και θεωρείται πως ανακουφίζει από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ασθένειες και ιαματικά λουτρά
Tο ιαματικό νερό έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και δροσιστικές ιδιότητες.
Όταν είναι καθαρό, η χρήση του ως προς τα δερματολογικά προβλήματα συνιστάται σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας, χρόνιου εκζέματος και ψωρίασης.
Σε ότι αφορά τις ρευματικές παθήσεις, τα ιαματικά λουτρά βοηθούν κυρίως στις χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα και η οσφυαλγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυνται οι οργανωμένες πηγές, με εγκαταστάσεις όπου εκτός από τα λουτρά περιλαμβάνονται φυσικοθεραπεία, λασποθεραπεία και κινησιοθεραπεία.
Προφυλάξεις πριν την επίσκεψή σας
Απαγορεύεται να κάνετε λουτροθεραπεία χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό αν πάσχετε από σοβαρές καρδιακές παθήσεις, πνευμονολογικά προβλήματα, παθήσεις των αγγείων, δερματικές, ρευματικές, γυναικολογικές και αρθριτικές παθήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση φλεγμονής, σακχαρώδη διαβήτη σε βαριά μορφή, σοβαρές νευρικές διαταραχές και βαριές ψυχικές παθήσεις. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Μπορείτε να κάνετε χρήση του ασφαλιστικού σας ταμείου, για να σας καλύψει ένα μέρος των εξόδων.
5 προτάσεις ιαματικών πηγών
Aιδηψός, Eύβοια «Thermae Sylla», τηλ.: 2226-60.100
Στην Aιδηψό τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από παντού, καθιστώντας την πόλη τουριστικό πόλο έλξης εδώ και πολλά χρόνια. Oι πηγές χαρακτηρίζονται οξυανθρακικές και συνιστώνται για ρευματισμούς, νευραλγίες, παθήσεις του ήπατος, αρθρίτιδες, γυναικολογικά προβλήματα και φλεβίτιδα. H θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 35 έως 71 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να κάνετε το μπάνιο σας.
Λουτρά Γέρας, Λέσβος
τηλ.: 22510-24.575, 22510-41.503
Tα λουτρά της Γέρας, στον ομώνυμο κόλπο, είναι τα πιο δημοφιλή. Είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και με φανατικούς θαυμαστές όλων των ηλικιών και των φυλών, ενώ μπορείς να παραμείνεις στο νερό όση ώρα θες. Υπάρχουν δύο χαβούζες – μία για άνδρες και μία για γυναίκες. Το νερό χύνεται από μαρμάρινους κρουνούς ορμητικό,η θερμοκρασία του νερού διατηρείται σταθερή στους 39,7 βαθμούς, προσφέροντας επιπλέον υδρομασάζ. Ενδείκνυται για δισκοπάθειες, αυχενικό, δερματοπάθειες και νευραλγίες.
Θέρμα, Σαμοθράκη,τηλ.: 25510-98.229
Ο ομώνυμος οικισμός του νησιού προσφέρει εσωτερικές πισίνες με θερμοκρασία νερού 38 με 39 βαθμού ή απευθείας στην πηγή και τους 50 βαθμούς κελσίου. Συνιστάται για ρευματικές αρθρίτιδες, χρόνιες αρθροπάθειες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές, δερματοπάθειες.
Άγκιστρο, κοντά στον Προμαχώνα του νομού Σερρών τηλ.: 23230-41.296
Το ομορφότερο λουτρό της Ελλάδας. Με βυζαντινό ύφος και πόλος έλξης πολλών νέων ανθρώπων, για το μεταμεσονύχτιο μπάνιο. Tο νερό του θεωρείται χαλαρωτικό, ενδείκνυται για ρευματοπάθειες και αρθροπάθειες και προσφέρεται 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο.
Κουτσεκι, Όρος Kαλλίδρομο
κοντά στο χωριό Δαμάστα του νομού Φθιώτιδας
Η καλύτερη πρόταση για όσους επιθυμούν ένα μπάνιο έξω στη φύση. Οι ντόποιοι μιλούν για θαυματουργά νερά και συγκεντρώνουν ένα σεβαστό αριθμό φανατικών επισκεπτών.
Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται στους 33 βαθμούς κελσίου και με την ιδιαίτερη οσμή του θείου, συνιστάται για ορθοπεδικές παθήσεις, ρευματικά, αρθρίτιδες και δερματικά προβλήματα.