Το μάντρα της σύγχρονης εποχής: “Μπορούμε να τα έχουμε όλα”

“Όταν τα παιδιά χώνουν το χέρι τους μέσα σε ένα στενό δοχείο με ζαχαρωτά, δεν μπορούν να βγάλουν τη γεμάτη χούφτα τους και αρχίζουν να κλαίνε. Άσε μερικά ζαχαρωτά, και θα βγει! Τιθάσεψε την επιθυμία σου, μη λαχταράς τόσο πολλά πράγματα, και θα πάρεις αυτά που χρειάζεσαι”. Επίκτητος, Διατριβαί, 3.9.22

“Μπορούμε να τα έχουμε όλα” : είναι το μάντρα της σύγχρονης εποχής. Καριέρα, οικογένεια, στόχους, επιτυχία, ελεύθερο χρόνο – τα θέλουμε όλα, και μάλιστα ταυτόχρονα (αυτή τη στιγμή, για την ακρίβεια).

Στην αρχαία Ελλάδα, το σχολείον (ή σχολή, δηλαδή ο χώρος διδασκαλίας) ήταν κέντρο αναψυχής όπου οι σπουδαστές στοχάζονταν υψηλές έννοιες (το καλό, το αληθινό και το ωραίο) με σκοπό να ζουν μια καλύτερη ζωή.

Είχε να κάνει με την ιεράρχηση, την αμφισβήτηση των προτεραιοτήτων του έξω κόσμου. Σήμερα, ασχολούμαστε υπερβολικά με την απόκτηση αγαθών, όπως ακριβώς τα παιδιά που σφηνώνουν το χέρι τους μέσα στο βάζο με τις καραμέλες, πράγμα που δυσκολεύει το να προβληματιστούμε με αυτή την αμφισβήτηση.

“Μη λαχταράς τόσο πολλά πράγματα”, λέει ο Επίκτητος. Εστιάστε. Ορίστε προτεραιότητες. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να θέτει τις εξής ερωτήσεις: Το έχω ανάγκη αυτό; Τι θα γίνει αν δεν το αποκτήσω; Δεν μπορώ να τα βολέψω χωρίς αυτό;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, θα σας βοηθήσουν να ξεκόψετε απ’ όλα τα άχρηστα πράγματα που σας κάνουν να τρέχετε όλη μέρα – να είστε υπερβολικά πολυάσχολοι για να βρείτε την ισορροπία ή την ευτυχία.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman “Άδραξε τον χρόνο” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα