O διαλογισμός της κόκκινης σάλτσας

funny

Ένας διαλογισμός ο οποίος θα σας απογειώσει την ώρα που παρασκευάζετε το φαγητό σας και θα σας γειώσει με τις υπέροχες γεύσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Είναι από τους πιο σημαντικούς τρόπους διαλογισμού της σύγχρονης εποχής διότι δύσκολα ερχόμαστε σε πραγματική επαφή με αυτά που τρώμε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καθημερινότητας. Και αυτό είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής: να αναγνωρίζουμε και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της διατροφής και του φαγητού μας. Και δεν εννοούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των θερμίδων ή των λιπαρών ενός φαγητού αλλά την ενεργειακή του προσφορά στον οργανισμό μας.

Έχει σημασία η καλή προετοιμασία σε αυτόν τον διαλογισμό ώστε να μη μας αποσπούν την προσοχή ελλείψεις προϊόντων ή άπλυτα σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Έτσι φροντίζουμε τον χώρο της κουζίνας να είναι καθαρός και τακτοποιημένος. Την πρώτη φορά τουλάχιστον, τον κάνουμε όταν θα έχουμε αρκετό χρόνο για μαγείρεμα μπροστά μας και όσο το δυνατόν πιο ήσυχο περιβάλλον.

Ξεκινάμε. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε και φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά προϊόντα. Αν φτιάξουμε μια κόκκινη σάλτσα παραδείγματος χάριν, (απ’ όπου και το όνομα του διαλογισμού) ψωνίζουμε βιολογικές ντομάτες, κρεμμύδια και ό,τι άλλο χρειαστούμε. Έχουμε όλα όσα θα χρησιμοποιήσουμε μπροστά μας στον πάγκο. Μαχαίρια, πιάτα, τρίφτες, πετσέτες κλπ.

Ησυχάζουμε για λίγο… στεκόμαστε όρθιοι μπροστά από τον πάγκο σε χαλαρή, ίσια στάση. Στρέφουμε την προσοχή μας στα πόδια μας που αγγίζουν το πάτωμα, στη μέση μας, στους ώμους, στα χέρια που τ’ αφήνουμε χαλαρά στο πλάι, στον αυχένα και το κεφάλι. Παίρνουμε την πρώτη βαθειά μας εισπνοή αφήνοντάς τη να περάσει απ’ ευθείας στην σπονδυλική μας στήλη και να την ενδυναμώσει φέρνοντάς τη στη σωστή στάση. Εκπνέουμε. Παίρνουμε τη δεύτερη βαθειά μας εισπνοή… την αφήνουμε να διαπεράσει όλο μας το σώμα και και να φτάσει μέχρι το δέρμα μας και μερικά εκατοστά πιο έξω, γύρω μας. Εκπνέουμε. Παίρνουμε  την τρίτη βαθειά μας εισπνοή και την αφήνουμε να διαπεράσει όλο μας το σώμα προς τα έξω και να τυλίξει τα υλικά και τα σκεύη του μαγειρέματος που έχουμε μπροστά μας… εκπνέουμε. Τώρα αναπνέουμε ήρεμα και λίγο πιο βαθειά από το κανονικό.

Κρατάμε στα χέρια μας για λίγο τα τρόφιμα προς παρασκευή. Νιώθουμε την αφή τους , τη μυρωδιά τους, το χρώμα τους. Προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε ότι αυτό πχ είναι μια ντομάτα και άλλες… «ταμπέλες» που έχουμε βάλει στα τρόφιμα. Αφήνουμε τη σκέψη μας όσο πιο ανοιχτή γίνεται να συλλάβει μηνύματα από αυτό που κρατάμε στα χέρια μας.

Τα φέρνουμε για λίγο στο ύψος της καρδιάς μας και τα  κρατάμε εκεί για να απορροφήσουν τον παλμό από τους χτύπους. Παίρνουμε μία βαθειά εισπνοή… εκπνέουμε αφήνοντας την ενέργεια της καρδιάς μας να πλημμυρίσει εμάς και τα τρόφιμα που κρατάμε στην αγκαλιά μας.

Τα τρόφιμα, κυρίως τα φρέσκα και βιολογικά, μεταφέρουν πληροφορίες αλλά και προσλαμβάνουν πληροφορίες από εμάς. Οι πληροφορίες αυτές μετουσιώνουν τη γεύση τους και την ποιότητά τους.  Η όλη διαδικασία γίνεται κυρίως με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά αν νιώθετε ότι θέλετε να το συνεχίσετε και με τα υπόλοιπα τρόφιμα (πχ τα ζυμαρικά) κάντε το, πειραματιστήτε.

Αφού τελειώσετε, ακολουθείτε τη διαδικασία της μαγειρικής, όπως συνηθίζετε. Θα εκπλαγείτε από τα νέα μυστικά που θα σας αποκαλυφθούν. Μπορεί ν’ ανακαλύψετε  πως η χαμηλή φωτιά δημιουργεί μια πιο φιλική ατμόσφαιρα μέσα στο τηγάνι και οι γεύσεις δεν χάνονται μεταξύ τους… σίγουρα θ’ ανακαλύψετε νέες γεύσεις εσείς και οι αγαπημένοι σας κατά τη διάρκεια του δείπνου.. Ίσως ν’ ανακαλύψετε πως ο έρωτας, πράγματι, ξεκινά απ’ το στομάχι.

Καλά σας όρεξη!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα