Τα «μαγικά» νερά του Gasa Tsachu στο Μπουτάν

Τα «μαγικά» νερά του Gasa Tsachu στο Μπουτάν

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το Gasa Tsachu (καυτή πηγή) με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τους θεραπεύσει από διάφορες ασθένειες, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που επισκέπτονται την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να περάσουν μερικές μέρες ηρεμίας και χαλάρωσης.

Το μικρό φαράγγι, στη δεξιά όχθη του ποταμού Mochu στο Gasa περιβάλλεται από μύθους, πίστη, μυστήριο και ελπίδα.

Από την άλλη πλευρά του tsachu βρίσκεται η κατοικία της τοπικής θεότητας Dendup Norzang.

Πάνω από 5.000 άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο το tsachu για να βυθιστούν στα «μαγικά» νερά της λίμνης που υπάρχει εκεί, και να απαλλαγούν από τα προβλήματα υγείας που τους βασανίζουν.

Κανένας επισκέπτης του tsachu δεν τολμά να διασχίσει το ποτάμι αν και υπάρχει μια γέφυρα, διότι, σύμφωνα με τους ντόπιους, η θεότητα οργίζεται όταν οι άνθρωποι διαταράσσουν ή καταστρέφουν την περιοχή όπου κατοικεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το μοναστήρι που κατασκευάστηκε ως κατοικία της θεότητας Dendup Norzang, για να δώσουν τις προσφορές τους για να κατευνάσουν τη θεότητα και να ζητήσουν να τους βοηθήσει να θεραπευτούν.

Οι πολυάριθμες ιστορίες που σχετίζονται με το θεό Dendup Norzang προκαλούν δέος στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες που μαζεύονται γύρω από τη λίμνη και τις ακούν.

Οι ντόπιοι λένε ότι ο Dendup Norzang ήταν δαίμονας μέχρι που ο βασιλιάς του tsachu, Dupthob Therkhungpa τον υπέταξε και τον μετέτρεψε σε προστάτη του Ντάρμα, τον 13ο αιώνα.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το tsachu έχει θεραπευτικές ιδιότητες αφού ο βασιλιάς του Dupthob, το έχει ευλογήσει με 128 ποικιλίες φαρμάκων.

“Οι γονείς μας μας είπαν ότι ακόμα και ο Zhabdrung Rinpoche ευλόγησε το tsachu όταν επισκέφθηκε το Μπουτάν από το Θιβέτ”, δήλωσε ένας ηλικιωμένος κάτοικος.

Οι άνθρωποι επισκέπτονται το tachu για αιώνες.

Οι τέσσερις πηγές tsachu, οι οποίες συνδέονται με επτά λίμνες, πιστεύεται ότι θεραπεύουν τη φυματίωση, τους πόνους των αρθρώσεων, τις παθήσεις του στομάχου και τις δηλητηριάσεις από μέταλλα, ενώ υπάρχει και ένα μέρος που λέγεται ότι θεραπεύει την ιγμορίτιδα, από το έδαφος του οποίου εξέρχεται θείο.

Η Dorji, 73 ετών, από την Merak είπε ότι επισκέφθηκε το tsachu με την ελπίδα να θεραπεύσει την πάθηση του στομάχου της. Βρισκόταν εκεί για μια εβδομάδα.
Εξήγησε ότι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθεί κανείς την καυτή πηγή είναι η άνοιξη, καθώς είναι η εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα