Μακροζωία: Τέχνες και πολιτιστικές δραστηριότητες χαρίζουν χρόνια ζωής

Μακροζωία: Τέχνες και πολιτιστικές δραστηριότητες χαρίζουν χρόνια ζωής

Αν δεν επισκέπτεσθε τακτικά, μουσεία, θέατρα μουσικές σκηνές, εκθέσεις, γκαλερί και άλλους χώρους στους οποίους λαμβάνουν χώρα πολιτιστικά δρώμενα, είναι καιρός να αρχίσετε να το κάνετε. Ο λόγος; Όσοι ασχολούνται με τις τέχνες και γενικά με πολιτιστικές δραστηριότητες ζουν περισσότερο, όπως ισχυρίζεται μια νέα επιστημονική έρευνα από τη Βρετανία.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι η σωματική και ψυχική μας υγεία μπορεί να βελτιωθεί μέσω των τεχνών και χρόνιοι πόνοι, κατάθλιψη και άνοια μπορούν να μετριαστούν. Τώρα όμως, σύμφωνα με αυτή τη νέα βρετανική μελέτη, φαίνεται ότι ο πολιτισμός συμβάλλει και στο προσδόκιμο της ζωής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την Ντέιζι Φάνκουρτ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας, ανέλυσαν τα στοιχεία που έλαβαν από την εξέταση 6.000 και πλέον ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, καταγράφοντας τις επισκέψεις τους σε πολιτιστικούς χώρους, κατά τη διάρκεια 12 χρόνων και παρακολουθώντας παράλληλα, την κατάσταση της υγείας τους.

Διαβάστε επίσης: Καλλιτέχνης ευαισθητοποιεί τον κόσμο απεικονίζοντας τους αγώνες της Γης με τους ανθρώπους (φωτογραφίες)

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, έδειξαν ότι εκείνοι που παρακολουθούσαν κάποια παράσταση ή είχαν κάποια πολιτιστική δραστηριότητα ακόμη και μία με δύο φορές το χρόνο, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε ένα ποσοστό 14%, από εκείνους που δεν πήγαιναν σε καμία πολιτιστική εκδήλωση.

Η μείωση του κινδύνου αυτού, έφτανε σε ποσοστό 31% για όσους πήγαιναν συχνότερα σε τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις π.χ κάθε λίγους μήνες ενώ, τ ποσοστό αυξανόταν ακόμη περισσότερο, για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ κάθε μήνα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το όφελος από τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις είναι ακόμη μεγαλύτερο στους μοναχικούς ανθρώπους και σε αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη και υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να υπάρχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τις τέχνες και γενικότερα με τον πολιτισμό σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα